3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort orzechowy cioci Eli


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Biszkopt

  • 400 g orzechow wloskich, luskanych
  • 130 g cukru
  • 10 jajek
  • 1 szczypta soli

Masa

  • 8 płaskich łyżek kawy rozpuszczalnej, o lagodnym smaku(np. Jacobs Gold)
  • 100 g gorącej wody, do zaparzenia kawy
  • 130 g cukru
  • 200 g Masla, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawalki
  • 1 jajko
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Masa
  1. 1. W osobnym naczyniu zalac kawe wrzaca woda, wymieszac. Odstawic do przestudzenia.

    2. Do naczynia miksujacego wlozyc cukier, rozdrobnic 15 s/obr. 10.

    3Zalozyc motylek. Dodac maslo, wymieszac ok 2 min 30 s/obr. 4.

    4. Dodac jajko, wymieszac 20s/obr.4, przez otwor w pokrywie dodawac stopniowo 5-6 lyzek wystudzonej kawy, aby masa nabrala kawowego smaku i koloru.

    5. Wystudzony biszkopt przekroic na 2 czesci, obie nasaczyc pozostalym naparem z kawy. Pierwszy placek posmarowac 3/4 masy, przykryc drugim plackiem. Pozostala mase posmarowac wierzch i boki ciasta, a nastepnie posypac pozostalymi zmielonymi orzechami. Ciasto udekorowac polowkami orzechow.

  2. Biszkopt
  3. 1. Do naczynia miksujacego wlozyc 320g orzechow, rozdrobnic       15s/obr.8. Przelozyc do innego naczynia. Dokladnie umyc i osuszyc naczynie miksujace.

    2. Zalozyc motylek. Na pokrywie naczynia miksujacego ustawic kubek, odmierzyc do niego cukier, odstawic. Do naczynia miksujacego wlac bialka, dodac szczypte soli i szczypte cukru, ubijac ok. 3 min - 3 min 30 s/obr.4, stopniowo dodajac odmierzony cukier prze otwor w pokrywie.

    3. Dodac zoltka, ubic 40 s/obr. 4.

    4. Na pokrywie naczynia miksujacego ustawic miske, odmierzyc do niej 250g zmielonych orzechow, odstawic. Ustawic 1 min/obr.4 i przez otwor w pokrywie dodawac odmierzone orzechy.

    5. Rozgrzac piekarnik do temp 170C. Okragla tortownice posmarowac maslem i posypac bulka tarta.

    6. Przelozyc ciasto do tortownicy, piec 35min.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Masa wyszła idealna

    Zgłoszony przez eniezgoda na listopada 24, 2018 at 17:58.

    Masa wyszła idealnatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MAM PYTANKO - JAKI ROZMIAR TORTOWNICY ???...

    Zgłoszony przez mc2015 na kwietnia 4, 2017 at 22:02.

    MAM PYTANKO - JAKI ROZMIAR TORTOWNICY ??? PRZEGLĄDAM PRZEPISY I NIE WIEM CZY TAKIE TU SĄ ZASADY ŻE NIE PODAJE SIĘ ROZMIARU TORTOWNIC i BLACH DO PIECZENIA , CHYBA ŻE NIE WIDZĘ ....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny torcik. Ja robie z masą chałwowa

    Zgłoszony przez Leonek2013 na października 30, 2016 at 15:26.

    Świetny torcik. Ja robie z masą chałwowa Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny torcik

    Zgłoszony przez karina78 na października 29, 2016 at 21:48.

    pyszny torcik Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze