Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- Masa śmietankowa:
- 200 g wody
- 100 g cukru
- 850 g gruszek, pokrojonych w ćwiartki, obranych i wydrążonych
- 5 łyżeczek żelatyny
- 400 g śmietany 30%, schłodzonej
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3.
- Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr. 3.
- Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
- Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min. Masa śmietankowa:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać cukier, dodać gruszki, gotować 15 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" / "Mieszanie" . Odcedzić, zachowując syrop.
- Żelatynę rozpuścić w syropie.
- Kilka kawałków gruszek pokroić w plasterki i odłożyć, pozostałe zmiksować, 5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać śmietanę, ubić ok. 1 min/obr. 3.
- Dodać połowę syropu z żelatyną i rozdrobnione gruszki, wymieszać 10 s/obr. 3. Przygotowanie tortu:
- Biszkopt przeciąć na dwa płaty, jeden odstawić.
- Masę wyłożyć na biszkopt, udekorować pokrojonymi gruszkami i polać pozostałym syropem z żelatyną. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia masy.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzGorąco polecam, pyszne ciasto, zgodnie z radą...
Gorąco polecam, pyszne ciasto, zgodnie z radą zamieniłam śmietanę na jogurt gęsty (ja dodałam grecki) ze "śnieżką". Biszkopty przełożyłam kremem i posmarowałam konfiturą żurawinową- przełamała słodki smak.
Dobre i szybko zniknęło
Dobre i szybko zniknęło
Właśnie zrobiłam. Chłodzi
Właśnie zrobiłam. Chłodzi się. Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt "gęsty" Bakoma. Za to dodałam jeszcze 1 "Śnieżkę". Odłożoną 1 ćwiartkę gruszki, drobno pokroiłam i dodałam do kremu. Krem rewelka. Moja Mama uwielbia tort gruszkowy. Jutro okaże się, czy sprawiłam jej radość. Dziekuję za pomysł.
Wykorzystalam obie połówki biszkoptu. I blat posmarowałam 2/3 kremu. Resztę położyłam na II. Dopiero wtedy polałam syropem z żelatyną.
Właśnie zrobiłam. Chłodzi
Właśnie zrobiłam. Chłodzi się. Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt "gęsty" Bakoma. Za to dodałam jeszcze 1 "Śnieżkę". Krem rewelka. Pomysł fajny. Moja Mama uwielbia tort gruszkowy. Jutro okaże się, czy sprawiłam jej radość. Dziekuję za pomysł.
Czyli druga część biszkoptu
Czyli druga część biszkoptu jest nie wykorzystana?
(No subject)