3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort gruszkowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Tort gruszkowy

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • Masa śmietankowa:
  • 200 g wody
  • 100 g cukru
  • 850 g gruszek, pokrojonych w ćwiartki, obranych i wydrążonych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 400 g śmietany 30%, schłodzonej
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3.
    4. Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr. 3.
    5. Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
    6. Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min. Masa śmietankowa:
    7. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać cukier, dodać gruszki, gotować 15 min/Varoma/ Counter-clockwise operation / Gentle stir setting . Odcedzić, zachowując syrop.
    8. Żelatynę rozpuścić w syropie.
    9. Kilka kawałków gruszek pokroić w plasterki i odłożyć, pozostałe zmiksować, 5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    10. Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek.
    11. Wlać śmietanę, ubić ok. 1 min/obr. 3.
    12. Dodać połowę syropu z żelatyną i rozdrobnione gruszki, wymieszać 10 s/obr. 3. Przygotowanie tortu:
    13. Biszkopt przeciąć na dwa płaty, jeden odstawić.
    14. Masę wyłożyć na biszkopt, udekorować pokrojonymi gruszkami i polać pozostałym syropem z żelatyną. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia masy.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dobre i szybko zniknęło

    Zgłoszony przez pawbry na listopada 26, 2016 at 20:20.

    Dobre i szybko zniknęło

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam. Chłodzi

    Zgłoszony przez Jolanta Bakłażec na marca 18, 2016 at 22:30.

    Właśnie zrobiłam. Chłodzi się. Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt "gęsty" Bakoma. Za to dodałam jeszcze 1 "Śnieżkę". Odłożoną 1 ćwiartkę gruszki, drobno pokroiłam i dodałam do kremu. Krem rewelka. Moja Mama uwielbia tort gruszkowy. Jutro okaże się, czy sprawiłam jej radość. Dziekuję za pomysł.

    Wykorzystalam obie połówki biszkoptu. I blat posmarowałam 2/3 kremu. Resztę położyłam na II. Dopiero wtedy polałam syropem z żelatyną.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam. Chłodzi

    Zgłoszony przez Jolanta Bakłażec na marca 18, 2016 at 22:21.

    Właśnie zrobiłam. Chłodzi się. Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt "gęsty" Bakoma. Za to dodałam jeszcze 1 "Śnieżkę". Krem rewelka. Pomysł fajny. Moja Mama uwielbia tort gruszkowy. Jutro okaże się, czy sprawiłam jej radość. Dziekuję za pomysł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czyli druga część biszkoptu

    Zgłoszony przez anet na sierpnia 30, 2011 at 17:53.

    Czyli druga część biszkoptu jest nie wykorzystana?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez kucharz na maja 31, 2011 at 09:02.

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze