3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort dla miłośników piłki nożnej


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 4 jaja
  • 200 gramów cukru, Dałam 100
  • 1 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki Extrat waliniowy
  • 200 g oleju rzepakowego, Mililitrow
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g Wody, soku, kawy, Mililitra
  • 100 g Stärke/ maka ziemniaczana
  • 1 opakowania proszku do pieczenia
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Tort piłka zrobił furorę na grupie thermomixowej😁 wrzucam wam przepis z którego ja korzystałam. Jako, że to była próba tortu urodzinowego zrobiłam z połowy porcji bo tylko z jednej półkuli, w oryginale będą dwie, czyli jedna duża pilka😊 tort nie jest trudny i na prawdę warto poświęcić trochę czasu i spróbować zrobić przyjemność miłośnikowi piłki noznej😍

    Miskę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i obsypujemy maka.

    Jaja, cukier, sól, extrakt wkładamy do Blokada naczynia miksującego I ubijamy 5 min/ 37°/ 3,5 Ubijamy tak długo aż masa będzie jasna. Zmniejszamy obroty do 1 i powoli wlewamy ojej i wodę( u mnie sok jablkowy) ciągle mieszając. Suche składniki mieszamy osobno i przesypujemy przez sitko. Dodajemy do masy przez otwór ciągle mieszając na obr 1-2.



    Pieczemy w termomobiegu ok 60-70 min. Zostawić do CAŁKOWITEGO osiągnięcia. Najlepiej pięć wieczorem a rano sie bawic😋



    Możecie przygotować też wcześniej ganache. U mnie z czekolady gorzkiej ale są wariacje z białej, mlecznej i Nougat.



    GANACHE krem do przelozenia:

    200 Ml śmietanki kremowym i 100g gorzkiej czekolady

    Czekoladę wrzucamy do misy i 10s/ obr 10 miksujemy. Dodajemy śmietankę i podgrzewany 2 min/ 50°/ 3

    Odstawić do osiągnięcia. Też najlepiej zrobić wieczorem a rano ubić motylkiem 2-3 min/ obr 3,5 tak by powstał lekki krem.



    CIASTO kroimy na 3/ 4 blaty i przekładamy ganache. Wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia kremu na ok 2h.

    GANACHE pod masę cukrowa:

    200ml ml śmietanki i 200 ml Czekolady ( w przepisie tak było ale mnie połowa została więc można spokojnie połowę zrobić.

    Robimy tak samo jak pierwsza ganache tylko bez ubijania.

    Wyciągamy i wyrównujemy cała polkule nożem a wklesly dołek po misce uzupełniamy kawałkami ciasta zmieszanego z kremem. Całość obsmarowujemy ganache tak by powstała piękna, jędrna polkula😂 kolejny raz schladzamy ok 2h.

    MASA CUKROWA/ LUKIER DEKORACYJNY

    Biała masę rozwałkowujemy na ok 2 mm i wycinamy 6ciokaty z wcześniej przygotowanego szablonu.

    Z czarnej masy wycinamy 5ciokaty.

    Zaczynając czarna latka od góry, srodka obklejamy piłkę. Filmiki instruktażowe na YouTube 😊

    Jako, że to była próba to nie robiłam jej w tm. Nie moglam dostac nigdzie czarnego barwnika więc kupilam gotowa czarna. Ale na debiut będzie oczywiście masa z Tm.

    Życzę wam przyjemnego pichcenia. Polecam tę formę odstresowania się😁 To mój pierwszy tort z masą, więc nie jest trudny. Nie mam doświadczenia cukierniczego i każdy kto ma tylko trochę chęci, na pewno się z nim upora😊
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz