3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 3 łyżki cukru pudru, (tab. 1 str.5)
  • 750 g śmietany 30%, schłodzonej
  • 50 g wody, ciepłej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g wódki, lub rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 450 g wiśni, drylowanych
  • 100 g wody
  • Bita śmietana:
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 150 g cukru
  • 150 g masła, miękkiego
  • 100 g Czekolady gorzkiej, w kawałkach
  • 6 jajek
  • Ciasto:
  • wiśnie, w syropie do dekoracji
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek, białka umieścić w naczyniu miksującym, ubić na pianę, 5 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    4. Zdjąć motylek .
    5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 15 s/obr. 10.
    6. Dodać masło, cukier, cukier wanilinowy i żółtka, utrzeć 2 min/obr. 3.
    7. Dodać pianę z białek, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać 1 min/obr. 4.
    8. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy (Ø 24), piec w rozgrzanym piekarniku około 45-50 min. Bita śmietana:
    9. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć wiśnie i cukier, gotować 7 min/100ºC/obr. Mieszanie.
    10. Wiśnie odcedzić przez koszyczek, zachowując sok. Do soku dolać alkohol, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    11. Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie.
    12. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    13. Wlać schłodzoną śmietanę, ubić około 2-3 min/obr. 4, podczas ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
    14. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać 15 s/obr. 2. Przygotowanie tortu:
    15. Ciasto przeciąć na trzy płaty, każdy z nich nasączyć mieszanką soku i alkoholu. Przełożyć bitą śmietaną i wiśniami. Pozostałą bitą śmietaną posmarować boki i górę tortu. Udekorować wiśniami z syropu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz