Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 100 g cukru, (dobrze też sprawdzi się fruktoza)
- 4 łyżki wody, ciepłej
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 4 kostkiprawdziwej gorzkiej czekolady
- 80 g mąki pszennej
- 4 jajka
Przygotowanie
1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy małą tortownice (średnica 18cm.) i smarujemy ją odrobiną masła.
2) W suchym naczyniu Thermomixa rozdrabniamy 4 kostki czekolady - obroty TURBO - 7 sek.Wysypujemy rozdrobnioną czekoladę do miseczki.
3) Płuczemy naczynie miksujące i osuszamy.
4) W suchym naczyniu umieszczamy motylek. Oddzielamy 4 białka od żółtek. Białka umieszczamy w naczyniu miksującym. Dodajemy odrobinę soli. Obroty pozycja 3,5 - czas ok. 3-3,5 min.Po ubiciu białek na pianę delikatnie wyjmujemy motylek i zawartość przekładamy do większej miski.
Ponownie umieszczamy motylek w naczyniu miksującym (bez mycia naczynia) i wrzucamy 4 zółtka,100g cukru i wlewamy 4 łyżki wody ciepłej. Ucieramy - obroty pozycja 3,5 - czas ok. 2 min.Po 2 min dorzucamy 1 łyżkę masła w temp. pokojowej, 80 g mąki pszennej, 30 g. mąki ziemniaczanej, 20 g kakao - wszystko razem mieszamy - obroty pozycja 3,5 - czas ok. 30 sek.
W tym czasie łączymy delikatnie mieszając w misce pianę z białek z rozdrobnioną czekoladą.Usuwamy z naczynia motylek i za pomocą kopystki bardzo delikatnie i małymi porcjami łączymy białko z ciastem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. (zdecydowanie lepiej dodawać białko do ciasta niż odwrotnie)
Delikatnie przelewamy do uprzednio przygotowanej tortownicy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto piecze się ok. 25-30min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy aby ciasto wystygło pozostając w piekarniku.Kiedy ciasto jest już zimne rozcinamy np. mocną nitką na 2 lub 3 placki. Powstają piękne, prawdziwe, czekoladowe podklady do tortu.
Czekoladowy krem do tortu:-> //www.przepisownia.pl/przepisy/13076/krem-czekoladowy-do-tortow.html
Przed składaniem warstwy zwilżyć roztworem (kawa rozpuszczalna - 1 łyżka, 2-3 łyżki alkoholu, łyżka cukru, 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody).
Wystarczy połaczyć warstwy kremem wkładając w środek 7 większych bezów.Powstanie bardzo smaczny czekoladowo-bezowy tort.Z zewnątrz można tort pokryć kremem lub po prostu rozpuszczoną czekoladą.
Krem i dekoracja
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzhttp://www.przepisownia.pl/de
http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/krem-czekoladowy-nie-tylko-do-tort%C3%B3w/340657
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
A czy ktoś może podać przepis
A czy ktoś może podać przepis na ten krem czekoladowy bo nie można otworzyć podanego linku
Dziękuję za tak obszerne
Dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie.To fakt że ważne jest łączenie oraz skoki lub spadki temperatury.Jeszcze raz Wielkie dzięki i dużo dobrego i smacznego pieczenia i gotowania.
Alicjo robiłem go kilkanaście
Alicjo
robiłem go kilkanaście razy w tamtym roku ...to co mogę powiedzieć o nim to, to że:1) najtrudniejszym elementem jest upiec podkłady tortowe. Przy np. uchylaniu piekarnika i zbyt dużym skoku temetratur ciasto po prostu opada - to najczęstszy błąd jaki popełniali testujący ten przepis. Wtedy po prostu wychodzi zakalec 
2) łączenie składników trzeba robić bardzo delikatnie (w szczególności piany, która to właśnie ma odpowiadać z wysokość ciasta.
3) Sam krem - nie stwarza żadnych problemów - w smaku jest "boski" (jego słodkość można regulować ilością cukru i alkoholu)
4) Część osób pisało, że za słodki jest ten tort - zgadzam się, ale dzięki temu można kroić bardzo niewielkie porcje. Trudno oczekiwać od tortu, aby nie był słodki skoro składa się z bezy i czekolady.Więc potwierdzam - TORT jest bardzo słodki.
5) Z doświadczenia już tylko dodam, że nie podaje się go wprost z lodówki (gdzie najczęściej ląduje ciasto do przechowywania). Najlepszy jest gdy po wyjęciu z lodówki odpocznie z 2h w temperaturze pokojowej. Tak więc przed imprezką wyciągamy go z lodówki na 2h przed podaniem. Prosto z lodówki - czekolada będzie zbyt twarda aby wygodnie go "wsuwać"
-------Dla osób które boją się że nie wyjdzie - można sobie ułatwić sprawę i zamiast ciasta upiec biszkopt kakaowy (jest przepis wyśmienity anka25 na naszej rodzimej przepisowni)Tych, których nie powstrzymało ryzyko zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami - np. wiadomością do mnie. Może w ten sposób znajdziemy jakieś uniwersalne rozwiązanie
idealnego czekoladowego podkładu tortowego.Pozdrawiam i zachęcam do eksperymentówto właśnie odwaga stworzenia czegoś nowego sprawia, że pieczenie i gotowaniesprawia tyle przyjemności.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Aż chce się piec.Super pomysł
Aż chce się piec.Super pomysł bezy do środka.A czy może coś sie nie udać?
Torcik wygląda świetnie ale
Torcik wygląda świetnie ale trochę rozczarowałam się z przepisem, to nie to czego oczekiwałam...
Coś tu jest nie tak
Coś tu jest nie tak opisane... ;/ próbowałam go zrobić w domu nie wyszło mi... Wygląda ładnie, ale jest za słodki ;/
Nie moge sie za duzo
Nie moge sie za duzo wypowiedziec, bo nie robilam torciku... Spròbuje
Apetycznie wyglada, no i z ciekawosci
Osoiscie nie przepadam za bezami, ale domownicy bardzo, wiec zrobie
Z mojego, 25- letniego doswiadczenia, moge jedynie wywnioskowac, ze mogly zawinic jajka... Swieze? Dobrze ubite? Albo, po prostu, nie mialas dnia... Zdarza sie
. Spròbuj jeszcze raz
Albo zacznij od prostszych przepisòw, jak radzi SAM.... Nie wiem, w jakim stopniu sobie radzisz w kuchni, wiec nie wiem, ktòra rada jest wlasciwsza
. Jak minie to najgorsze goraco u nas, wypròbuje z mila checia przepis i dam znac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

hmm , może jednak coś nie tak
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Zrobiłam wszystko tak jak w
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i właśnie zostałam bez torta;/ Ciasto kompletnie nie wyrosło!
Bezy domowe są do zrobienia.
Bezy domowe są do zrobienia. Jeżeli nie ma przepisu to postaram się niedługo umieścić mój.Dobrze jednak też sprawdzą się kupione w cukierni. Ważne aby miały swój smaczek - naturalny.Bo często jest w nich jakiś aromat, który nie będzie pasował smakowo w torcie.Więc jak najbardziej można takie z cukierni gotowe
tylko aby były naturalne - bez aromatu.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Super przepis..do
Jeszcze tylko takie pytanie czy bezy robisz czy kupujesz w sklepie gotowe a jezeli ze sklepu to jakie sa najlepsze??
Tort jest rewelacyjny! Ktoś
Tort jest rewelacyjny! Ktoś kto lubi czekoladę będzie wniebowzięty. Masa czekoladowa, krem, bezy, wszystko rozpływa się w ustach. Można stać się szybko uzależnionym od tego torcika
Najlepiej smakuje z cappuccino z Themomixa 