Składniki
18 kawałek/kawałki/kawałków
Nasączenie tortu
- 0,5 litra gorąca woda
- 3 łyżeczki kawa, rozpuszczalna
Masa czekoladowa
- 1 gorzka czekolada
- 200 gramów masła extra
- 1 łyżeczek kakao ciemne
- 125 gramów cukru
- 4 całe jajka kurze
Masa chałwowa
- 200 gramów masła extra
- 4 żółtka kurze
- 1 cukier waniliowy
- 300 gramów chałwy
- 1/4 litra mleka 2%
- 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Biszkopt kakaowy
- 1 łyżek kakao ciemne
- 1 łyżeczek octu
- 6 jajek
- 15 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki
-
6
2h 25min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Przyjęcie Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Prezent Wiosna Lato Jesień Zima Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Boże Narodzenie Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Naturalne Kreatywne Przepis dla dużej rodziny Podwieczorek Deser Chłodzenie Pieczenie Krem/mus Tort Ciasto Ciastka Biszkopt Polska Szwajcarska
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i odstawić na bok. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka dodać odrobine soli i ubić ok. 3-4 min. / obr. 3,4. Gdy będzie sztywna piana , dalej ubijając dodawać po łyżce cukru i żółtka. Ok 1-2 min/ obr.2-4. Zdjąć motylek. Ustawić obroty 1. Przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając kopystką. Na końcu wsypać kakao i również delikatnie wymieszać obr. 1. Wyłożyć biszkopt do tortownicy o średnicy 24-26cm. Wysmarowanej wcześniej margaryna i posypanej bułka tarta. Piec ok. 25min. . Sprawdzić patyczkiem, czy się ciasto nie klei, jeżeli patyczek suchy wyłączyć piekarnik i biszkopt odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem przeciąć biszkopt w poprzek na dwa jednakowe placki.
Masa chałwowa:
W kubeczku wymieszać 4 żółtka z ½ szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. W tym czasie w TM założyć motylek wlać resztę mleka wsypać cukier waniliowy. 8min./ 80 C obr 3-4. Przez otwór w pokrywie wlać masę jajeczną. Wyjąć budyń z naczynia i odstawić do ostygnięcia. Do czystego naczynia miksującego założyć motylek włożyć masło ubijać 5-6min obr 3. Przez otwór w pokrywie dodawać pokrojona na kawałki chałwę. Do masy dodawać stopniowo ugotowany, ostudzony wcześniej budyń. Wyjąć masę i odstawić do lodówki
Masa czekoladowa:
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8. Przesypać czekoladę do innego naczynia. Do naczynia miksującego założyć motylek. Wsypać ½ szklanki cukru dodać całe jajka i ubijać 4min/37C /obr4. Pod koniec ubijania dodać kakao i rozdrobnioną czekoladę . Masę przelać do innego naczynia. Naczynie miksujące umyć , wysuszyć ,ponownie założyć motylek włożyć pokrojone masło i ubijać 4min./obr4. Do ubitego masła wlewać powoli przez otwór w pokrywie masę jajeczną 1min/obr1-2.
Spodnią część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć ostudzoną połową kawy/ ewentualnie rumem/. Nałożyć masę chałwową. Na tej masie ułożyć 15dkg bezów. Na bezy wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugim biszkoptem nasączając go reszta kawy lub rumem. Górny blat biszkoptu posmarować resztą masy chałwowej ewentualnie oblać polewą czekoladową i udekorować.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Życzę smacznego, Elcia60
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTort jest przepyszny !
Tort jest przepyszny ! troszkę czasochłonny ale smak robi wrażenie !
Piękny tort.
Piękny tort.
lilly20
Obłędny Wygląda super ......
Obłędny Wygląda super ...... tylko czy ja potrafię go zrobić ???????