3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort bezowy


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Do ozdoby

  • 1 łyżeczek kakao
  • 1 łyżeczek cukru pudru

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 200 g gotowego kajmaku
  • 15 daktyli suszonych

Beza

  • 4 białka z jajek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczki octu winnego
  • szczypty soli
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Dekoracja
  1. Zmieszać łyżeczkę cukru z łyżeczką kakao, przesiać przez sito nad blatem bezy. Na środek bezy można położyć 2 daktyle oraz 2 orzechy do dekoracji.

     

     

    Życzę Smacznego tmrc_emoticons.;)

  2. Krem
  3. Do Closed lid wrzucić śmietanę kremówkę, ubić (2 min. obr. 4)

    Ubitą śmietnę przełożyć do miseczki. Umyć Closed lid i wrzucić do niego mase kajmakową oraz serek mascarpone, wymieszać za pomocą Gentle stir setting (2 min. obr. 4). Do wymieszanej masy dodać ubitą śmietankę i za pomocą Gentle stir setting połączyć składniki (2 min. obr.4) Do powstałej masy dodać daktyle pokrojone w kostkę i wymieszać drewnianą łyżką. Tak powstałą masę przełożyć na bezę i przykryć drugim blatem bezy.

    Powstały tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

  4. Bezy
  5. Na papierze do pieczenia odrysować 2 krążki średnicy 24cm.

    Daktyle pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i odstawić.

    Oddzielić białka od żółtek, białka przełożyć do Closed lid i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (3 min. obr. 3) Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu, oraz stopniowo dodawać cukier (w trakcie ubijania). Do ubitej piany z białek dodać wcześniej pokrojone daktyle i wymieszać Gentle stir setting. Tak przygotowaną masę bezową wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, 45 minut (Przy uchylonych drzwiach od piekarnika).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli nie mieszczą nam się 2 blaty na jednym papierze. Możemy piec bezy razem na dwóch papierach z tym, że prosze włączyć termoobieg i zmniejszyc temperaturę do 180 stopni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Myślę, że to zależy kto jaką

    Zgłoszony przez Change20 na października 19, 2014 at 09:37.

    Myślę, że to zależy kto jaką chce dużą bezę. Mi zdecydowanie 4 jaja wystarczą tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja beza jest z 6 białek i

    Zgłoszony przez gufo na września 14, 2014 at 19:45.

    Moja beza jest z 6 białek i 300 g cukru, a sprawdzona metoda suszenia: termoobieg przez 15 minut 180 stopni i 2 godziny 150. najczęściej robię ja "na noc" i programuję piekarnik, żeby sam się wyłączył.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze