thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny

Składniki

masa

  • 400 g śmietanki 36%
  • kilka szt maliny

do namaczania

  • 70 g likieru pomarańczowego
  • 130 g wody

biszkopt

  • 6 jaj
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki przesianej przez sito
  • kilka kropli czerwonego barwnika

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    tort
  1. * ostudzony biszkopt dzielimy na trzy - oczywiście możemy na dwa 

    * każdą warstwę dokładnie nasączamy 

    * pierwszą warstwę smarujemy kremem, przykrywamy drugą warstwą biszkoptu - ponownie smarujemy kremem i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu -> całość pokrywamy masą śmietanową 

    * można udekorować dodatkowo różyczkami z masy tmrc_emoticons.) 

    * odstawiamy do lodówki na kilka godzin 

  2. masa
  3. * ubijamy mocno schłodzoną śmietankę

    * gdy już mamy ubitą śmietanę dodajemy naszą kolorową malinę i delikatnie mieszamy

  4. biszkopt
  5. * założyć motylek - do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier - ubijać 5 min /37 st/obr 4

    * następnie ubijać ponownie 3 min/obr 4

    * dodać mąkę i mieszać 20s/obr 3

    * zdjąć motylek 

    * ciasto przelać do tortownicy delikatnie uderzyć o blat, aby masa ułożyła się równomiernie w formie 

    - jeśli chcemy mieć kolorowy biszkopt, ale w esy floresy a nie cały w kolorze - dodać kilka sporych kropel barwnika spożywczego na środek tortownicy i patyczkiem wymieszać tmrc_emoticons.) 

    - jeśli chcemy mieć cały biszkopt w kolorze - dodać podczas ostatniego etapu mieszania barwnik spożywczy

    * piec 35-40 min  - po tym czasie sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy - jeśli nie należy jeszcze trochę podpiec (oczywiście do suchego patyczka)

    * gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić tortownicę na podłogę lub energicznie uderzyć nią o blat - dzięki temu ciasto nie opadnie tmrc_emoticons.;) 

    * ciasto odstawić do ostygnięcia

Porady

do śmietany pod koniec ubijania można dodać śmietanfix

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

torcik malinowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: