Składniki
16 porcja/porcje/porcji
- ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1 szczypta soli
- 100 gzimnego masła w kawałkach
- 1 żółtko
- masa:
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 225 g syropu klonowego
- 3 jajka
- 160 ggrubo pokrojonych orzechów brazylijskich (+kilka do dekoracji)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- polewa:
- 55 g cukru
- 60 g Migdałów
- 100 g Czekolady gorzkiej
- 70 g masła
- 100 g mleka
-
6
1h 10min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
ciasto:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.
2. Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem w Thermomixie (40 sek., obr. 5).
3. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty.
4. Zapiec w gorącym piekarniku ok. 10 min, wyjąć i wystudzić.
nadzienie:
1. Podgrzać w Thermomixie cukier, syrop i masło (8 min., Varoma, obr. 1).
2. Dodać jajka, orzechy i wanilię, wymieszać (6 sek.,
"Obroty wsteczne" , obr. 4).
3. Wylać na podpieczony spód.
4. Wstawić do gorącego piekarnika (180 st.) i piec przez 35-40 min.
5. Wyjąć i ostudzić.
polewa:
1. W czystym i suchym naczyniu miksującym zemleć cukier (10 sek., obr. 8 ).
2. Dodać migdały i czekoladę, zemleć razem (15 sek., obr. 8 ).
3. Zawartość naczynia zgarnąć kopystką na dno.
4. Dodać masło i mleko, podgrzać (6 min., temp. 50 st., obr. 3).
5. Wylać na wystudzone ciasto, udekorować orzechami, pozostawić do zastygnięcia.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz