3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

tarta z orzechów brazylijskich


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szczypta soli
  • 100 g zimnego masła w kawałkach
  • 1 żółtko
  • masa:
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
  • 225 g syropu klonowego
  • 3 jajka
  • 160 g grubo pokrojonych orzechów brazylijskich (+kilka do dekoracji)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • polewa:
  • 55 g cukru
  • 60 g Migdałów
  • 100 g Czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
  • 100 g mleka
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. ciasto:

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.

    2. Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem w Thermomixie (40 sek., obr. 5).

    3. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty.

    4. Zapiec w gorącym piekarniku ok. 10 min, wyjąć i wystudzić.

     

    nadzienie:

    1. Podgrzać w Thermomixie cukier, syrop i masło (8 min., Varoma, obr. 1).

    2. Dodać jajka, orzechy i wanilię, wymieszać (6 sek., Counter-clockwise operation, obr. 4).

    3. Wylać na podpieczony spód.

    4. Wstawić do gorącego piekarnika (180 st.) i piec przez 35-40 min.

    5. Wyjąć i ostudzić.

     

    polewa:

    1. W czystym i suchym naczyniu miksującym zemleć cukier (10 sek., obr. 8 ).

    2. Dodać migdały i czekoladę, zemleć razem (15 sek., obr. 8 ).

    3. Zawartość naczynia zgarnąć kopystką na dno.

    4. Dodać masło i mleko, podgrzać (6 min., temp. 50 st., obr. 3).

    5. Wylać na wystudzone ciasto, udekorować orzechami, pozostawić do zastygnięcia.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy