3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

tarta z dynią na słodko


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 2 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 125 gramów masła
  • 250 gramów mąka pszenna

Farsz

  • 150 gramów cukru
  • 180 gramów słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 200 gramów wody
  • 800 gramów miąższu dyni
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Obraną, pokrojoną na kawałki dynię włożyć do  nakładki Varoma.  Do naczynia wlać wodę. gotować 20 minut/obr 1/ Varoma.Dynię wrzucić do naczynia, dodać otartą skórke z pomarańczy, obrana pomarańczę pokrojoną na kawałki, cukier i cynamon. Miksować 1 min/obr 4-10 (stopniowo zwiększając).Wylać miąższ do osobnego naczynia. Do czystego i osuszonego naczynia wlać białka jaj. nałożyć motylek i ubić na pianę 4 min/obr 4, Dodać do ubitej piany żółtka, dalej ubijać na pianę. Dodać śmietankę i dynię. Wymieszać 1 minutę/obr 4.Wylać na podpieczone ciasto, piec dalej ok 40 min w temp 160 stopni

  2. ciasto
  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. DO naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto. Miksować 30 sek/obr. 2. Ciasto wyjąć i rozwałkować lub wygnieść palcami na blaszce do tarty lub na tortownicy. Ważne by było wysokie jak blaszka do tarty (w tortownicy mniej więcej do połowy) Blaszkę wsadzić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 15 minut. po wyjęciu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Adamxx napisał:...

    Zgłoszony przez ewelinkadab na października 21, 2016 at 12:11.

    Adamxx napisał:

    Niejadalne!

    ciasto nie wyrabia sie po 30 s

    jest niesmaczne

    farszu powstało Na 4 "tarty"

    farsz jest gorzki i małosmaczny - wrecz niejadalny

    Mam nadzieje ze popełniłem jakiś błąd bo nie chce mibsie wierzyć że ktoś tak nieudany przepis opublikował!




    Wszystko jest kwestia składników, w cieście czasem mąki a w farszu dyni. Ja używam dyni hokkaido zazwyczaj, ona jest dość sucha i wychodzi jej akurat na porcję. Szkoda, że się nie udało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHA!!!!!

    Zgłoszony przez wariacje1 na marca 26, 2016 at 10:03.

    PYCHA!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niejadalne! ciasto nie

    Zgłoszony przez Adamxx na listopada 2, 2015 at 02:09.

    Niejadalne!

    ciasto nie wyrabia sie po 30 s 

    jest niesmaczne 

    farszu powstało Na 4 "tarty"

    farsz jest gorzki i małosmaczny - wrecz niejadalny 

    Mam nadzieje ze popełniłem jakiś błąd bo nie chce mibsie wierzyć że ktoś tak nieudany przepis opublikował! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • własnie pieke tą tarte i

    Zgłoszony przez Adamxx na listopada 2, 2015 at 01:16.

    własnie pieke tą tarte i wątpie zeby to dobre było

    tzw Farsz  jest gorzkawy w smaku i ponad połowa została w misce. Zaraz wyciągne z piekarnika i zobaczymy .

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ubić jajka (najpierw białka

    Zgłoszony przez ewelinkadab na września 24, 2015 at 12:08.

    Ubić jajka (najpierw białka potem z żółtkami). Zdjąć motylek i tą pianę połączyć ze śmietaną i dyniątmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • brzmi fajnie;) ale jak juz

    Zgłoszony przez jid2 na września 8, 2015 at 15:00.

    brzmi fajnietmrc_emoticons.;) ale jak juz ubije piane to nie wiem co dalej.nie sciagm motylka tylko wrzucam zoltka , smietane i dynie i tym motylkiem miksuje jeszcze minute?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawa jestem smaku-jutro

    Zgłoszony przez Ewawis na września 8, 2015 at 00:08.

    ciekawa jestem smaku-jutro zrobię!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze