Składniki
16 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
- 125 gramów masła
- 250 gramów mąka pszenna
Farsz
- 150 gramów cukru
- 180 gramów słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 3 jajka
- 1 pomarańcza
- 200 gramów wody
- 800 gramów miąższu dyni
- 2 łyżeczki cynamonu
-
6
2h 25min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Obraną, pokrojoną na kawałki dynię włożyć do nakładki Varoma. Do naczynia wlać wodę. gotować 20 minut/obr 1/ Varoma.Dynię wrzucić do naczynia, dodać otartą skórke z pomarańczy, obrana pomarańczę pokrojoną na kawałki, cukier i cynamon. Miksować 1 min/obr 4-10 (stopniowo zwiększając).Wylać miąższ do osobnego naczynia. Do czystego i osuszonego naczynia wlać białka jaj. nałożyć motylek i ubić na pianę 4 min/obr 4, Dodać do ubitej piany żółtka, dalej ubijać na pianę. Dodać śmietankę i dynię. Wymieszać 1 minutę/obr 4.Wylać na podpieczone ciasto, piec dalej ok 40 min w temp 160 stopni
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. DO naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto. Miksować 30 sek/obr. 2. Ciasto wyjąć i rozwałkować lub wygnieść palcami na blaszce do tarty lub na tortownicy. Ważne by było wysokie jak blaszka do tarty (w tortownicy mniej więcej do połowy) Blaszkę wsadzić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 15 minut. po wyjęciu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C.
Farsz
ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAdamxx napisał:...
Wszystko jest kwestia składników, w cieście czasem mąki a w farszu dyni. Ja używam dyni hokkaido zazwyczaj, ona jest dość sucha i wychodzi jej akurat na porcję. Szkoda, że się nie udało.
PYCHA!!!!!
PYCHA!!!!!
Niejadalne! ciasto nie
Niejadalne!
ciasto nie wyrabia sie po 30 s
jest niesmaczne
farszu powstało Na 4 "tarty"
farsz jest gorzki i małosmaczny - wrecz niejadalny
Mam nadzieje ze popełniłem jakiś błąd bo nie chce mibsie wierzyć że ktoś tak nieudany przepis opublikował!
własnie pieke tą tarte i
własnie pieke tą tarte i wątpie zeby to dobre było
tzw Farsz jest gorzkawy w smaku i ponad połowa została w misce. Zaraz wyciągne z piekarnika i zobaczymy .
Ubić jajka (najpierw białka
Ubić jajka (najpierw białka potem z żółtkami). Zdjąć motylek i tą pianę połączyć ze śmietaną i dynią
brzmi fajnie;) ale jak juz
brzmi fajnie
ale jak juz ubije piane to nie wiem co dalej.nie sciagm motylka tylko wrzucam zoltka , smietane i dynie i tym motylkiem miksuje jeszcze minute?
ciekawa jestem smaku-jutro
ciekawa jestem smaku-jutro zrobię!