3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z budyniem truskawkowym


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto na tartę

  • 300 g Mąki pszennej typ 500-550
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, (wykonanego w TM)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Budyń truskawkowy

  • 250 g truskawek, świeżych, (oczyszczonych i umytych)
  • 600 g mleka 2 lub 3,2%
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka z jajek kurzych
  • 30 g soku z malin

DODATKI

  • 150 g truskawek, świeżych, (umytych, oczyszczonych i osuszonych)
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na tartę
  1. 1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

    2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).

    3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).


    4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.

    5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
    6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
    7. Przystępujemy do przygotowania budyniu truskawkowego.
  2. Przygotowanie budyniu
  3. 8. W naczyniu miksującym umieść: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier, truskawki (250g) sok malinowy i żółtka.

    Miksujemy składniki ( 30 sek. | obr. 7-8 ).

    9. Załóż motylek. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Zdejmij motylek.

    11. Ugotowany budyń zmiksuj ponownie. ( 30 sek. | obr. 7-8 ). Dalej budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę.
  4. Przygotowanie tarty
  5. 12. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Na wierzchu tarty ułóż połówki truskawek (ważne, aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem. Jeżeli masz bardzo słodkie owoce można zmniejszyć ilość cukru w budyniu.
    13. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.

    14. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Smacznego! Tarta szybko się robi i równie szybko znika tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • SAM Witam serdecznie i dziękuję za kolejny...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 4, 2019 at 20:00.

    SAM Love Witam serdecznie i dziękuję za kolejny przepis na pyszne ciasto Cooking 7 Polecam Love szybko się robi i szybko tarta znika Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze