Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto na tartę
- 300 g Mąki pszennej typ 500-550
- 4 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, (wykonanego w TM)
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Budyń truskawkowy
- 250 g truskawek, świeżych, (oczyszczonych i umytych)
- 600 g mleka 2 lub 3,2%
- 120 g cukru
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 30 g soku z malin
DODATKI
- 150 g truskawek, świeżych, (umytych, oczyszczonych i osuszonych)
-
6
1h 10min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)
2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).
3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).
4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.
5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
7. Przystępujemy do przygotowania budyniu truskawkowego. - 8. W naczyniu miksującym umieść: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier, truskawki (250g) sok malinowy i żółtka.
Miksujemy składniki ( 30 sek. | obr. 7-8 ).
9. Załóż motylek. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 )Zdejmij motylek.
11. Ugotowany budyń zmiksuj ponownie. ( 30 sek. | obr. 7-8 ). Dalej budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę. - 12. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Na wierzchu tarty ułóż połówki truskawek (ważne, aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem. Jeżeli masz bardzo słodkie owoce można zmniejszyć ilość cukru w budyniu.
13. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.
14. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.
Przygotowanie ciasta na tartę
Przygotowanie budyniu
Przygotowanie tarty
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Smacznego! Tarta szybko się robi i równie szybko znika
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSAM Witam serdecznie i dziękuję za kolejny...
SAM
Witam serdecznie i dziękuję za kolejny przepis na pyszne ciasto
Polecam
szybko się robi i szybko tarta znika