thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto na tartę

  • 300 g Mąki pszennej typ 500-550
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, (wykonanego w TM)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Budyń truskawkowy

  • 250 g truskawek, świeżych, (oczyszczonych i umytych)
  • 600 g mleka 2 lub 3,2%
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka z jajek kurzych
  • 30 g soku z malin

DODATKI

  • 150 g truskawek, świeżych, (umytych, oczyszczonych i osuszonych)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na tartę
  1. 1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

    2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).

    3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).


    4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.

    5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
    6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
    7. Przystępujemy do przygotowania budyniu truskawkowego.
  2. Przygotowanie budyniu
  3. 8. W naczyniu miksującym umieść: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier, truskawki (250g) sok malinowy i żółtka.

    Miksujemy składniki ( 30 sek. | obr. 7-8 ).

    9. Załóż motylek. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 )Zdejmij motylek.

    11. Ugotowany budyń zmiksuj ponownie. ( 30 sek. | obr. 7-8 ). Dalej budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę.
  4. Przygotowanie tarty
  5. 12. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Na wierzchu tarty ułóż połówki truskawek (ważne, aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem. Jeżeli masz bardzo słodkie owoce można zmniejszyć ilość cukru w budyniu.
    13. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.

    14. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.

Porady

Smacznego! Tarta szybko się robi i równie szybko znika tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z budyniem truskawkowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: