Składniki
dekoracja
- 500 g jeżyn
 
krem
- 500 g mleka
 - 500 g śmietany kremówki, 30% tłuszczu
 - 10 żółtek
 - 150 g cukru
 - 100 g mąki pszennej
 - 2 laski cynamonu
 - skórka z cytryny
 
ciasto
- 2 żółtka
 - 80 g zimnej wody
 - 300 g mąki
 - 50 g masła
 - 100 g cukru
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, cukier i mąkę, wymieszać 10 s/obr. 4.
Dodać cynamon i skórkę z cytryny, podgrzać 18 min/90°C/obr. 1.5.
Z kremu usunąć cynamon i skórkę z cytryny, krem przelać do formy z tartą. Na całej powierzchni ciasta równomiernie ułożyć jeżyny.
Podawać po ostudzeniu.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
Dodać masło, mąkę, żółtko i wodę, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5.
Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, z ciasta uformować kulę, włożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować i natłuścić formę do tarty (ok. Ø 26 cm).
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Przygotowaną formę do tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza.
Piec tartę 15-20 min (180°C) lub do czasu, aż nabierze złocistego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed napełnieniem dodatkami, lub przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Krem
Ciasto
Porady
Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obiążyć, np. ryżem lub fasolą i zapiec w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez 15 min. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier do pieczenia i piec kolejne 5 min lub do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze