3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta jeżynowa


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

dekoracja

  • 500 g jeżyn

krem

  • 500 g mleka
  • 500 g śmietany kremówki, 30% tłuszczu
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 laski cynamonu
  • skórka z cytryny

ciasto

  • 2 żółtka
  • 80 g zimnej wody
  • 300 g mąki
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Krem
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, cukier i mąkę, wymieszać 10 s/obr. 4.

  2. Dodać cynamon i skórkę z cytryny, podgrzać 18 min/90°C/obr. 1.5.

  3. Z kremu usunąć cynamon i skórkę z cytryny, krem przelać do formy z tartą. Na całej powierzchni ciasta równomiernie ułożyć jeżyny. 

  4. Podawać po ostudzeniu.

  5. Ciasto
  6. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.

  7. Dodać masło, mąkę, żółtko i wodę, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5.

  8. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, z ciasta uformować kulę, włożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować i natłuścić formę do tarty (ok. Ø 26 cm).

  10. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Przygotowaną formę do tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza.

  11. Piec tartę 15-20 min (180°C) lub do czasu, aż nabierze złocistego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed napełnieniem dodatkami, lub przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obiążyć, np. ryżem lub fasolą i zapiec w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez 15 min. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier do pieczenia i piec kolejne 5 min lub do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy