3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta Jabłkowa z kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

CIASTO NA TARTĘ

  • szczypta soli
  • 10 g wody letniej
  • 2 żółtka kurze
  • 10 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 120 g masła zimnego

JABŁKA

  • 5-6 szt jabłek, obranych wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

PIANA

  • 2 białek kurzych, (pozostałych po oddzieleniu od żółtek)
  • 1 łyżka cukru kryształu

KRUSZONKA

  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g cukru kryształu
  • 25 g masła
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności. Obroty 6, czas 20-30 sek.

    Gotowym ciastem wylepiamy formę (ok. 20-25 cm), zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem.

    Układamy na nim krążek papieru do pieczenia i przysypujemy np. gochem.

    Pieczemy 15 min w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 min w temp. 180 stopni C
  2. JABŁKA

    Cwiartki jabłek kroimy na plasterki i układamy na tarcie wyjętej z piekarnika.
  3. PIANA
  4. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 3,5 min.

    Kiedy piana jest już ubita dosypujemy łyżkę cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min. aż piana będzie lśniąca i sztywna) .

    Wykładamy na jabłka, równo rozsmarowujemy.

    Na wierzchu posypujemy kruszonką.
  5. Kruszonka
  6. Do naczynia miksującego dajemy w podanej ilości składniki.

    Wymieszać 10s/obr 6. Posypka wychodzi sucha, należy uformować z niej kulę i zetrzeć na tarce przez duże otwory nad tartą.

    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

    Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C, a dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę aby ciasto wystygło.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • żeby ciasto na spodzie nie wybrzuszyło się,...

    Zgłoszony przez Joanna21 na listopada 11, 2016 at 16:01.

    żeby ciasto na spodzie nie wybrzuszyło się, tylko zostało płaskie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A po co ten groch??

    Zgłoszony przez TMiJA na listopada 6, 2016 at 14:40.

    A po co ten groch??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze