thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 21/01/16
zmieniono dnia: 28/11/21

Składniki

Nadzienie

  • 2 żółtka
  • 150 g śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 80 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 25 g orzechów laskowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, zemleć 10s/obr. 9

    2. Dodać masło, cukier, jajko i mąkę, wyrobić 30s/obr 5. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.

    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°[/b]C

    4. Rozwałkować ciasto w okrąg (ok. 26cm), włożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do tart (ok 24cm). Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia, rozsypać na nim suszony groch (lub podobny produkt) i piec w piekarniku w temperaturze 180°[/b]C przez 15 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć suszony groch i papier do peiczenia. W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 120°[/b]C.
  2. Nadzienie
  3. 5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6s/obr 8.
    6. Dodać śmietanę, podgrzać 6 min/90°[/b]C/ obr 2.
    7. Dodać żółtka i cukier, wymieszać 1 min/ obr. 3. Otrzymane nadzienie wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 120°[/b]C przez 30-35 min. Podawać wystudzone. [/b][/b]

Porady

Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Na wierzch można posypać wiórki białej czekolady, orzechy lub bitą śmietanę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta czekoladowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 23, 2016 at 23:36
    5.0

    Tarta sama w sobie jest bardzo dobra, chociaż dodałabym do niej 150g gorzkiej i chociaż 50g mlecznej czekolady - gorzką bardzo czuć.

    Ciasta nie trzeba wałkować, można je ręką rozpłaszczyć w naczyniu na tartę. Przy próbie wałkowania kruche ciasto się bardzo rozwala, nie da się go przenieść do blachy.

  • lutego 29, 2016 at 13:22
    5.0

    wyszła bardzo dobra - polecam

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: