3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta czekoladowa


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Nadzienie

  • 2 żółtka
  • 150 g śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 80 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 25 g orzechów laskowych
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Nadzienie
  1. 5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6s/obr 8.

    6. Dodać śmietanę, podgrzać 6 min/90°C/ obr 2.

    7. Dodać żółtka i cukier, wymieszać 1 min/ obr. 3. Otrzymane nadzienie wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 120°C przez 30-35 min. Podawać wystudzone.

  2. Ciasto
  3. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, zemleć 10s/obr. 9

    2. Dodać masło, cukier, jajko i mąkę, wyrobić 30s/obr 5. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. 

    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C

    4. Rozwałkować ciasto w okrąg (ok. 26cm), włożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do tart (ok 24cm). Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia, rozsypać na nim suszony groch (lub podobny produkt) i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć suszony groch i papier do peiczenia. W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 120°C.

     

10
11

Porady

Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Na wierzch można posypać wiórki białej czekolady, orzechy lub bitą śmietanę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tarta sama w sobie jest bardzo dobra, chociaż...

    Zgłoszony przez Llamalove na października 23, 2016 at 23:36.

    Tarta sama w sobie jest bardzo dobra, chociaż dodałabym do niej 150g gorzkiej i chociaż 50g mlecznej czekolady - gorzką bardzo czuć.

    Ciasta nie trzeba wałkować, można je ręką rozpłaszczyć w naczyniu na tartę. Przy próbie wałkowania kruche ciasto się bardzo rozwala, nie da się go przenieść do blachy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszła bardzo dobra - polecam

    Zgłoszony przez Agacia na lutego 29, 2016 at 13:22.

    wyszła bardzo dobra - polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze