3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta czekoladowa


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Nadzienie

  • 2 żółtka
  • 150 g śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 80 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 25 g orzechów laskowych
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, zemleć 10s/obr. 9

    2. Dodać masło, cukier, jajko i mąkę, wyrobić 30s/obr 5. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.

    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°[/b]C

    4. Rozwałkować ciasto w okrąg (ok. 26cm), włożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do tart (ok 24cm). Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia, rozsypać na nim suszony groch (lub podobny produkt) i piec w piekarniku w temperaturze 180°[/b]C przez 15 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć suszony groch i papier do peiczenia. W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 120°[/b]C.
  2. Nadzienie
  3. 5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6s/obr 8.
    6. Dodać śmietanę, podgrzać 6 min/90°[/b]C/ obr 2.
    7. Dodać żółtka i cukier, wymieszać 1 min/ obr. 3. Otrzymane nadzienie wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 120°[/b]C przez 30-35 min. Podawać wystudzone. [/b][/b]
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Na wierzch można posypać wiórki białej czekolady, orzechy lub bitą śmietanę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tarta sama w sobie jest bardzo dobra, chociaż...

    Zgłoszony przez Llamalove na października 23, 2016 at 23:36.

    Tarta sama w sobie jest bardzo dobra, chociaż dodałabym do niej 150g gorzkiej i chociaż 50g mlecznej czekolady - gorzką bardzo czuć.

    Ciasta nie trzeba wałkować, można je ręką rozpłaszczyć w naczyniu na tartę. Przy próbie wałkowania kruche ciasto się bardzo rozwala, nie da się go przenieść do blachy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszła bardzo dobra - polecam

    Zgłoszony przez Agacia na lutego 29, 2016 at 13:22.

    wyszła bardzo dobra - polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze