3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybkie pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika, najlepiej robionej w TM
  • 100 g miodu, najlepiej akacjowy
  • 100 g masła roztopionego, lekko przestudzone
  • 130 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki, żytniej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki, pszennej typ 450
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6
    35min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Szybciuteńkie pierniczki - ciasto
  1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia TM i wymieszać Gentle stir setting 3 min, następnie zwiększyć obroty do 5 i mieszać 10 minut. Po tym czasie ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

    Ciasto wyjąć z naczynia i rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

    Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

    Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Madziejka: w kolejnym roku zrobiłam z podwójnej...

    Zgłoszony przez Madziejka na grudnia 17, 2017 at 19:58.

    Madziejka: w kolejnym roku zrobiłam z podwójnej porcji. Pyszne!!

    Dodaję ciut więcej mąki niź w przepisie. Są miękkie od razu po upieczeniu. tmrc_emoticons.-)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki były pyszne. Ciasto rzeczywiście...

    Zgłoszony przez milkamil na stycznia 8, 2017 at 09:35.

    Pierniczki były pyszne. Ciasto rzeczywiście trochę się klei, ale podsypywałam delikatnie mąką i dało radę. Być może wstawienie ciasta do lodówki na pół godziny pomoże problem zniwelować. Poza tym syn spałaszował prawie wszystkie pierniczki sam, a to już wielki komplement 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety mi się te pierniczki nie udały,...

    Zgłoszony przez ol_g na grudnia 17, 2016 at 12:45.

    Niestety mi się te pierniczki nie udały, skorzystałam z rad i użyłam do mieszania interwału. Wszystko się super wymieszało, tylko ciasto było tak klejące, że praktycznie nie dało się rozwałkować, jak już poradziłam sobie z wałkiem, to podczas wycinania równiez się kleiły zarówno do podsypanaj mąką stolnicy oraz do foremek. W smaku dobre, ale niestety nie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo udany przepis. Pierniczki trzymają...

    Zgłoszony przez Madziejka na grudnia 12, 2016 at 22:04.

    Bardzo udany przepis. Pierniczki trzymają kształt, są bardzo smaczne i rozpływają się w ustach. Wykorzystamy je jako ozdoby choinkowe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ok, ale ciateczka smakuja bardziej...

    Zgłoszony przez anacolway na grudnia 7, 2016 at 19:55.

    Przepis ok, ale ciateczka smakuja bardziej czekoladowo niz piernikowo, no i przy wyrabianiu po 3 minutach noz mi zblokowalo, wiec wybralam interwal na 3 minuty dla wyrobiena ciasta.

    AnaColway

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie skończone,musi być przy drugim...

    Zgłoszony przez Mac na listopada 28, 2016 at 19:21.

    Właśnie skończone,musi być przy drugim wyrabianiu interwał Dough mode,bo TM nie daje rady tmrc_emoticons.( Smak samych pierniczków bardzo dobry.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne i szybkie 

    Zgłoszony przez Chadidża na lutego 23, 2016 at 19:56.

    Pyszne i szybkie Uśmiech

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekliśmy pierniki z Twojego

    Zgłoszony przez Kasia Z. na stycznia 7, 2016 at 18:00.

    Piekliśmy pierniki z Twojego przepisu wspólnie z mężem- wyszły przepyszne tmrc_emoticons.)

    Bardzo dziękujemy za przepis tmrc_emoticons.) Pozdrawiamy tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jednak trzeba więcej mąki na

    Zgłoszony przez ewagp na grudnia 21, 2015 at 21:32.

    Jednak trzeba więcej mąki na stolnicy- inaczej jest tak klejące że nie chce się rozwałkować.

    No i ja robiłam na Dough mode inaczej muliło termomisia  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mnie wyszlo mocno klejace

    Zgłoszony przez Annetta na grudnia 21, 2015 at 03:06.

    mnie wyszlo mocno klejace ciasto nie wiem dlaczego i ciezko bylo rozwalkowac 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pierniczki !!! Już są

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 19, 2015 at 18:29.

    Super pierniczki !!! Już są upieczone a teraz dekorujemy !!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne i szybkie 2 blachy

    Zgłoszony przez Aagatka36 na grudnia 19, 2015 at 16:37.

    Pyszne i szybkie tmrc_emoticons.) 2 blachy zniknęły.... Trzeba robić jak domownicy śpią tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Robiłam w TM 31.

    Zgłoszony przez Sylwia24 na grudnia 11, 2015 at 19:31.

    Rewelacja! Robiłam w TM 31. Mieszałam Gentle stir setting 3 minuty a potem włączyłam na interwał Dough mode 5 minut. Dałam też mniej cukru. 90g wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze