thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika, najlepiej robionej w TM
  • 100 g miodu, najlepiej akacjowy
  • 100 g masła roztopionego, lekko przestudzone
  • 130 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki, żytniej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki, pszennej typ 450
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Szybciuteńkie pierniczki - ciasto
  1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia TM i wymieszać Mieszanie"Mieszanie" 3 min, następnie zwiększyć obroty do 5 i mieszać 10 minut. Po tym czasie ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

    Ciasto wyjąć z naczynia i rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

    Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

    Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybkie pierniczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 10, 2022 at 19:52

    Interwał 3min cukru 90g

  • grudnia 15, 2020 at 13:26
    5.0

    Upieczone w niedzielę zostało kilka, właśnie upiekłam znowu. Wyjątkowo lubiane przez dzieci żadnych innych tak nie zajadały.

  • grudnia 17, 2017 at 19:58
    5.0

    Madziejka: w kolejnym roku zrobiłam z podwójnej porcji. Pyszne!!

    Dodaję ciut więcej mąki niź w przepisie. Są miękkie od razu po upieczeniu. tmrc_emoticons.-)))

  • stycznia 8, 2017 at 09:35
    5.0

    Pierniczki były pyszne. Ciasto rzeczywiście trochę się klei, ale podsypywałam delikatnie mąką i dało radę. Być może wstawienie ciasta do lodówki na pół godziny pomoże problem zniwelować. Poza tym syn spałaszował prawie wszystkie pierniczki sam, a to już wielki komplement 😊

  • grudnia 17, 2016 at 12:45
    1.0

    Niestety mi się te pierniczki nie udały, skorzystałam z rad i użyłam do mieszania interwału. Wszystko się super wymieszało, tylko ciasto było tak klejące, że praktycznie nie dało się rozwałkować, jak już poradziłam sobie z wałkiem, to podczas wycinania równiez się kleiły zarówno do podsypanaj mąką stolnicy oraz do foremek. W smaku dobre, ale niestety nie polecam.

  • grudnia 12, 2016 at 22:04
    5.0

    Bardzo udany przepis. Pierniczki trzymają kształt, są bardzo smaczne i rozpływają się w ustach. Wykorzystamy je jako ozdoby choinkowe

  • grudnia 7, 2016 at 19:55

    Przepis ok, ale ciateczka smakuja bardziej czekoladowo niz piernikowo, no i przy wyrabianiu po 3 minutach noz mi zblokowalo, wiec wybralam interwal na 3 minuty dla wyrobiena ciasta.

    AnaColway

  • listopada 28, 2016 at 19:21
    5.0

    Właśnie skończone,musi być przy drugim wyrabianiu interwał Ciasto"Ciasto" ,bo TM nie daje rady tmrc_emoticons.( Smak samych pierniczków bardzo dobry.

  • lutego 23, 2016 at 19:56
    5.0

    Pyszne i szybkie Uśmiech

    Soft

  • stycznia 7, 2016 at 18:00
    5.0

    Piekliśmy pierniki z Twojego przepisu wspólnie z mężem- wyszły przepyszne tmrc_emoticons.)

    Bardzo dziękujemy za przepis tmrc_emoticons.) Pozdrawiamy tmrc_emoticons.) 

Are you sure to delete this comment ?