3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybkie ciasto z jagodami/borówkami


Wydrukuj:
4

Składniki

Szybkie ciasto z jagodami/borówkami

ciasto

  • 200 g cukru
  • 1 cytryna, starta skórka
  • 120 g masła, miękkiego
  • 100 g sera
  • 2 jajka
  • 270 g mąki, tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypty soli, drobnej
  • 75 g mleka
  • 300 g jagód lub borówek świeżych

lukier

  • 3 łyżki masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasta:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 oC
  2. Cukier wymieszać ze skórkę z cytryny i rozcierać placami, aż cukier zwilgotnieje.
  3. dodać masło, cukier ze skórką cytrynową, ser wymieszać 15 s/obr. 4
  4. dodać 1 jajko i 2 łyżki mąki, wymieszać 15 s./obr. 4
    i tak samo z drugim jajkiem i 2 łyżkami mąki
  5. dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 4
  6. jagody/borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką
  7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.





    Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Lukru:
    masło roztpić
    Wymieszać razem cukier puder, roztopione masło, sok z cytryny i aromat. Gotowym lukrem polać ciasto i odstawić do jego zastygnięcia. Szybkie ciasto z jagodami podawać pokrojone na grube plastry.[/size]
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka, tylko przystosowany na Thermomix


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja do lukru dodałam 70 gramów cukru i...

    Zgłoszony przez Ewawis na sierpnia 7, 2019 at 00:38.

    Ja do lukru dodałam 70 gramów cukru i wystarczyło na całe ciasto i nie dodałam mleka, bo w przepisie nie ma info gdzie go dodać.....nie wiem jakie jest z mlekiem, ale bez mleka jest bardzo dobre....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A co z tym mlekiem i sodą nie ma informacji na...

    Zgłoszony przez Ewawis na sierpnia 6, 2019 at 14:23.

    A co z tym mlekiem i sodą nie ma informacji na jakim etapie je dodać w przepisie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile mąki trzeba dać?

    Zgłoszony przez rkrzak50 na lipca 9, 2018 at 11:19.

    Ile mąki trzeba dać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze