Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Nadzienie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku( na 500 ml mleka)
- 5 łyżek cukru
- 300 ml mleka
Ciasto
- 250 ml mleka
- 20 g cukru
- 500 g mąki
- 1 paczuszka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 85 g oleju
- szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych
-
6
1h 5min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Z podanych składników ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia.
Mleko, drożdże i cukier wkładamy do
"Blokada naczynia miksującego" 37°/2 min/2obr.
Dodajemy pozostałe składniki 5 min/
"Ciasto"
Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta zrobić 4-5 nacięć (jak na zdjęciu) Nałożyć porcjęnadzienia na część bez nacięć i zwinąć. Posmarować białkiem. Piec 15-20 min w 200°C
Nadzienie
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bułeczki można nadziewać oczywiście też innym nadzieniem. SMACZNEGO.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBułeczki pyszne. Moje wyrastały ok 1h. Trochę...
Bułeczki pyszne. Moje wyrastały ok 1h. Trochę słabo posklejałam i bydyń w czasie pieczenia wypłynął na blachę. Kolejnego dnia też były smaczne.
Cudowne ❤️ Do ciasta dałam 70g oleju,...
Cudowne ❤️ Do ciasta dałam 70g oleju, łyżeczkę proszku, i podwójna ilość cukru bo uwielbiam słodkie
i oczywiście dwa budynie bo jeden stanowczo za mało
wyszły cudownie mięciutkie i baaaaardzo smaczne!
Przed pieczeniemajzon:
Wiec tak. Ciasto drożdżowe super!!! Co...
Wiec tak. Ciasto drożdżowe super!!! Co zmieniłem w przepisie to do budyniu dodałem prawdziwa wanilię i sposób zwijania bo zrobiłem ślimaki z budyniem i brzoskwinią. Jeszcze pozwoliłem sobie na to by ciasto drożdżowe wyrosło przez 1 godzinę.
ladybird1402żem zawsze będzie wypływał, do...
ladybird1402
żem zawsze będzie wypływał, do takich grożdżówek tylko powidła lub marmolada
Bułeczki klasa . Użyłam mąki zytniej i...
Bułeczki klasa . Użyłam mąki zytniej i orkiszowej gdyż zbraklo mi pszennej . Budynku zrobiłam x 2. Polecam
Robiłam bułeczki z przepisu. Zgodnie z...
Robiłam bułeczki z przepisu. Zgodnie z komentarzami dodałam mniej oleju. Niestety przy pieczeniu dżem z bułeczek mi wypłynął. Ciasto było dość grube i końce były raczej dobrze szczepione. Co robię nie tak? A może dlatego tak się stało, że nie podsypywałam mąką jak robiłam te bułeczki?
beatapo: Ja robiłam drożdżówki z dżemem i...
beatapo: Ja robiłam drożdżówki z dżemem i niestety nadzienie mi wyciekło. Nie wałkowałam mocno ciasta. Brzegi były dobrze sklejone. Dałam mniej oleju zgodnie z poradą w komentarzach. Co robię nie tak?
Dodaję do wypróbowania, wyglądają smacznie
Dodaję do wypróbowania, wyglądają smacznie
Przepyszne! Zrobiłam podwójną porcję masy...
Przepyszne! Zrobiłam podwójną porcję masy budyniowej i drożdżówki wyszły super, ciasto jest fantastyczne, polecam
Bułeczki pyszne, ciasto elastyczne,długo...
Bułeczki pyszne, ciasto elastyczne,długo świeże, polecam, rewelacja!
Bułeczki rewelacja. Ja zrobiłam z podwójnej...
Bułeczki rewelacja. Ja zrobiłam z podwójnej ilości kremu i to był bardzo dobry pomysł, bo starczyło na wszystkie bułeczki. Za radą poprzedniczek, które już piekły z tego przepisu,pozostałam tylko przy samych drożdżach, natomiast 5 łyżek cukru wystarcza w zupełności na dwa budynie, chyba,że ktoś lubi mega słodkie. Za mało jest natomiast wg mnie cukru do samego ciasta, dlatego ja po upieczeniu i wystudzeniu,posmarowałam bułeczki lekko lukrem. Zmniejszyłam również ilość oleju- dałam 60g. Ciasto pięknie się wałkowało i było bardzo puszyste. Rodzina domaga się powtórki
Na bazie tego ciasta zrobiam bueczki z serem i...
Na bazie tego ciasta zrobiłam bułeczki z serem i dżemem.
Ciasto jest rewelacyjne!. Planuje zrobić paszteciki z kapustą, ciasto nie jest słodkie to się nada 😃.
Mó wypiek
Pozdrawiam
buki rewelacja
bułki rewelacja
A ja zrobilam je rowniez z dzemem ale sprobowalam...
A ja zrobilam je rowniez z dzemem ale sprobowalam tez innym razem na slono wtedy nie dałam cukru tylko soli..ziół prowansalskich. I polozylam na wierzch ser szynke i pieczarki.mniam mniam na sniadanko
ciasto jest bardzk pulchniutkie
lądujemw moich przepisach. smaczne i łatwe w...
lądujemw moich przepisach. smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zrobiłam nadzienie z serka waniliowego i dżemu truskawkowego
Wyszło mi 16 bułeczek. Połowa z jabłuszkiem a...
Wyszło mi 16 bułeczek. Połowa z jabłuszkiem a połowa z serkiem. Pycha, polecam gorąco
Musze je wyprobowac
Musze je wyprobowac
Bardzo łatwe w wykonaniu nawet dla laika (a...
Bardzo łatwe w wykonaniu nawet dla laika (a jestem nim 😂) u mnie z twarogiem. Kilka zrobiłam tez z dżemem jagodowym i wyszły duzo smaczniejsze niż te z twarogiem.
Wyszly super....
Wyszly super.

Tylko dalem mniej cukru i ciasto nie bylo slodkie.
Nastepnym razem powinno byc 100%
Z przepisu wyszlo 14 buleczek.
Ostatnie 3 buleczki byly z nutella ale wyplynela na zewnatrz, hmmm moze nie trzeba bylo ciac ciast jak przy budyniu?
Drożdżówki pyszne! Można je robić na...
Drożdżówki pyszne! Można je robić na milion sposobów! Ja dodałam tylko łyżeczkę proszku , cukru dałam mniej za sugestią komentujących , ale na drugi raz dam tyle samo cukru co w przepisie, i do ciasta dałam jeszcze cukier waniliowy. Robiłam jeszcze z nutellą , dżemem i startym jabłkiem- te ostatnie najsmaczniejsze!
POLECAM!!!
Musze wyprobowac. Wygladaja super
Musze wyprobowac. Wygladaja super
Bułki rewelacja !!! Ale za mało budyniu !...
Bułki rewelacja !!! Ale za mało budyniu ! Starczyło na połowę porcji, więc polecam albo z dwóch opakowań albo ratować się dżemem bądź nutellą
Bardzo smaczne
Bardzo smaczne
Bułeczki super!!!
Bułeczki super!!!
Dodany do przetestowania,
Dodany do przetestowania, wygladaja apetycznie u nas mozna je kupic z nadzieniem jablkowym lub wisniowym
Ostatnio robiłam te
[[wysiwyg_imageupload:2698:]]Ostatnio robiłam te bułeczki.... wyszłe przepyszne... polecam ! Dziecią bardzo smakowały więc bedą one częstym gościem na naszym stole... na zdjęciu to pierwsza partia wyciągnięta z piekarnika...
Dziś z samego rana
Dziś z samego rana przetestowałam ten przepis, wyszło 14 bułeczek, trochę mało zgrabnych, ale starałam się podpatrzeć tę formę i chyba dopiero w ostatnich zaczęły mi wychodzić,ale nie ważny kształt ważne że są pyszne.Zrobiłam je z budyniem czekoladowym (do budyniu dodałam sporą łyżkę dobrego masła, żeby go trochę rozluźnić,wiadomo kupne budynie są na 1/2 l mleka a tu zużywa się tylko 300ml)jednak trzeba uważać żeby nie był z kolei za rzadki bo będzie wypływał.Mój był w sam raz i starczyło go na 14 szt bułeczek.Do żółtka wpadło mi trochę białka, więc dodałam jeszcze jedno żółtko, a resztę zużyłam do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Do mąki wsypałam 2łyż.proszku d/p tylko nieznacznie zmniejszyłam ilość oleju (60g) Reszta dokładnie jak w przepisie, który zdecydowanie polecam[[wysiwyg_imageupload:2675:]]
Bardzo smaczne i w dodatku
Bardzo smaczne i w dodatku szybkie drożdżówki. Dałam tylko 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Robiłam z różnymi dżemami bo wtedy są jeszcze szybsze w przygotowaniu. Polecam.
Nie polecam. Ciasto
Nie polecam. Ciasto przypomina placki sodowe, które kiedyś robiła moja babcia do dań mięsnych. Budyń za słodki ciasto bez smaku. Nie zrobię więcej :O
Pierwsze podejście i...: -
Pierwsze podejście i...:
- nie dodałam proszku do pieczenia.....wyszłam z założenia, że wystarczą same drożdże....
- oleju daĺam tylko 70 g a nie 85g ....to był dobry ruch
- ta porcja bydyniu wystarczyĺa na połowę drożdżówek.....do reszty dawałam nutellę - Rodzinka w tej wersji się zakochała...
- bułeczek wyszło mi duuuuuuużo więcej....no i dobrze
Podsumowując......pychota....polecam...na pewno będę robiła częściej....
Bułeczki pyszne. POLECAM
Bułeczki pyszne. POLECAM
Udany przepis :) Zrobiłam
Udany przepis
Zrobiłam tak jak wskazywano na forum - mniej cukru do budyniu. Z tej porcji ciasta wyszło mi więcej bułeczek, a za mało budyniu jak na taką ilość. Połowę nadziewałam marmoladą. Oczywiście po bułeczkach nie ma już śladu
pyszne bułeczki! ja zrobiłam
pyszne bułeczki! ja zrobiłam według wskazówek z forum, czyli mniej cukru do budyniu, a trochę wiecej do ciasta, mniej proszku do pieczenia (płaska łyżeczka). Wydajemi się, że trzeba dodać też mniej oleju, bo ciasto słabo się klei.
Super przepis Robiłam kilka
Super przepis
Robiłam kilka razy, z różnym nadzieniem i zawsze szybko znikają
Ja nie dodaję ani grama
Ja nie dodaję ani grama proszku do pieczenia. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, przepyszne! A przede wszystkim migiem się je robi!
Pyszne!
Pyszne!
Super bułeczki. Polecam
Super bułeczki. Polecam
Ja robiłam wykonanie tak jak
Ja robiłam wykonanie tak jak piszesz tylko wg tego przepisu i nie trzeba dawać wcale proszku do pieczenia a wyszły rewelacyjne
chleby.info/2014/04/drozdzowki-z-konfitura-z-czarnego-bzu.html
W wersji z twarogiem wyszły
W wersji z twarogiem wyszły świetnie
dodałam tylko pół paczuszki proszku i ciut zwiększyłam ilość cukru.Polecam 
Jak moje dziecko powiedziało
Jak moje dziecko powiedziało " zajefajna sprawa"
znikła cała 14 sztukowa blacha... 
Bułeczki jak malowane i tak
Bułeczki jak malowane i tak samo smakują. Zniknęły błyskawicznie. Piekłam już kilka razy zawsze przepyszne.
Przepis naprawdę super. A
Przepis naprawdę super. A opis jest bardzo dokładny. Robiłam już dwa razy ale trochę przeszkadza zapach proszku. Jeszcze spróbuję bez proszku i dam znać. Ale dzieciaki zachwycone.
Rewelacja Pół zrobiłam z
Rewelacja
Pół zrobiłam z budyniem, a pół z marmoladą. Obie wersje bardzo smacze.
Witam, podzieliłam cisto na
Witam, podzieliłam cisto na 12 części, budyniu starczyło na 10 do 2-ch pozostałych dałam po 2 mrożone truskawki, rosną w piekarniku przepięknie przepis wspaniły pozdrawiam
Bardzo dobre. Znikanęły w
Bardzo dobre. Znikanęły w mig☺
Pyszne
Pyszne
Szybki przepis na smaczne
Szybki przepis na smaczne bułeczki. Z tej porcji wyszło mi 20 bułeczek. Część zrobiłam z budyniem, a kilka z braku wykończenia masy budynkowej z powidłami śliwkowymi. Wg mnie masa budyniowa zbyt słodka, wystarczy spokojnie 3 łyżki cukru.
przepis na piątkę
przepis na piątkę
Cieszę się że smakowały.
Cieszę się że smakowały. Dziękuję za ocenę i komentarz.