3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SZYBKI SERNIK - PYSZNY, NIE OPADA!!!


Wydrukuj:
4

Składniki

18 kawałek/kawałki/kawałków

MASA SEROWA

  • 5 kropli aromatu rumowego, ewentualnie
  • 1 skòrka cytryny, otarta, ewentualnie
  • 4 jaja
  • 600 g mleka
  • 100 g oleju słonecznikowego, lub rzepakowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru
  • 1000 g sera twarogowego, chudego lub półtłustego
  • 100-150 g rodzynek, ewentualnie

CIASTO

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 130 g masła lub margaryny
  • 130 g cukru
  • 330 g mąki
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.

    2. Formę (średnica 28-30) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.

    3. Wszystkie składniki ciasta dodajemy do naczynia i mieszamy 1 min./obrót 5.

    4. Ciasto wykładamy na spód blachy i jej brzegi.

    5. Spód wkładamy na 15 minut do piekarnika.

    6. Do naczynia dodajemy wszyskie składniki masy serowej OPRÓCZ SERA i mieszamy 1 min./obrót 4.

    7. Dodajemy ser i mieszamy 1 min./obrót 4.

    8. Masę przelewamy do wyłożonej ciastem blachy.

    9. Pieczemy 60 minut.

    10. Po 30 minutach obserwujemy ciasto. Jak tylko się zarumieni przykrywamy folią aluminiową, aby się nie przypalił z wierzchu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

1. Ja swój, jak widać na zdjęciu, niedopilnowałam i trochę się spiekł górą.

2. Do masy serowej można dodać rodzynki w punkcie 7 na 20 sekund przed końcem pracy TM


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy można zrobic ten sernik bez spodu, czyli bez...

    Zgłoszony przez Aga987 na stycznia 14, 2021 at 14:30.

    Czy można zrobic ten sernik bez spodu, czyli bez kruchego ciasta? I ile tego mleka ma być dokladnie, ile ml?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny i ma byc 600ml mleka.

    Zgłoszony przez Kwioletta na maja 15, 2020 at 17:24.

    Pyszny i ma byc 600ml mleka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwaga na ten przepis:...

    Zgłoszony przez grokapu na marca 23, 2020 at 12:38.

    Uwaga na ten przepis:

    1. 600 ml mleka to musi być błąd, tak jak ktoś pisał poniżej, chyba powinno być 60ml. Ja głupio zrobiłem bo dałem 300 ml i ciasto było bardzo lejące.
    - termomix nie mógł w takiej ilości płynu podczas mieszania dokładnie rozrobić twarogu i powstały grudki, które nie roztopiły się podczas pieczenia
    - musiałem piec znacznie dłużej, dokładałem czas, chyba w sumie siedział ze 2 godziny. A i tak miał konsystencję zbyt lejącą. Włożyłem do lodówki, dało się jeść, ale nie był to udany sernik. Zbyt lejący, z grudkami. Nie spalił się tylko dzięki manewrowi z folią na górze, gdzieś po bitej godzinie zacząłem przykrywać.

    2. ciasto na spód - dwie płaskie łyżeczki proszku i spód mocno wyrósł w te 15 minut. Zbyt mocno. Przez to że tak długo musiałem piec sernik (około 2 godzin) to dość mocno podsechł. W smaku też nie robi szału, raczej gnieciuch.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik przepyszny, rzeczywiście nie opada. W...

    Zgłoszony przez Kleksikowa na września 7, 2018 at 11:28.

    Sernik przepyszny, rzeczywiście nie opada. W trakcie robienia wpadłam w lekką panikę, gdyż był zupełnie jak woda. Zastanawiałam się, czy upiecze się na tzn twardo, ale wszystko skończyło sie wspaniale. Bardzo gorąco polecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do ciasta dodałam 2 łyżki kakao a na wierzchu...

    Zgłoszony przez martek_sz na lipca 25, 2018 at 22:15.

    Do ciasta dodałam 2 łyżki kakao a na wierzchu ułożyłam śliwki posypane mąką (mogą być też maliny albo jagody). Po wystudzeniu wierzch polałam nieregularnie polewą czekoladową. Polecam Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam , mega szybki i bardzo pyszny, wilgotny,...

    Zgłoszony przez MonikaK123 na kwietnia 27, 2018 at 19:39.

    Zrobiłam , mega szybki i bardzo pyszny, wilgotny, delikatny. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, tylko ser miałam z wiaderka (president) ale i tak wyszedł super, będzie w ulubionych Smile polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 600ml mleka wydało mi się błędem edycji....

    Zgłoszony przez tomek2005 na grudnia 23, 2017 at 09:51.

    600ml mleka wydało mi się błędem edycji. Dałem 60ml i sernik wyszedł super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam! szybko się robi a

    Zgłoszony przez Prajznerki na października 11, 2016 at 20:15.

    Zrobiłam! szybko się robi a jaki pyszny   tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z lepszych serników

    Zgłoszony przez wikaG na lipca 30, 2016 at 14:26.

    Jeden z lepszych serników jaki jadłam. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie upiekłam wygląda

    Zgłoszony przez barbara@ na kwietnia 16, 2016 at 10:48.

    właśnie upiekłam Cooking 7 wygląda ipachnie .........mmm.....

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakuje i

    Zgłoszony przez MThermo na marca 16, 2016 at 16:19.

    Cieszę się, że smakuje i dziękuję za uwagi odnośnie pieczenia. Dodałam do wykonania wstępne podpiekanie spodu, aby na przyszłość było mniej kłopotów. Rozmiar blachy jest w punkcie 2 i do 28 powinno się zmieścić, a w 30-stkę napewno wejdzie. Opcja z rodzynkami też jest fajna i wpisałam ją do wskazówek. Pozdrawiam. Monika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny sernik! Pyszny i

    Zgłoszony przez aggu na marca 16, 2016 at 16:04.

    Świetny sernik! Pyszny i delikatny - zasugerowałam się jednym z komentarzy i spód podpieklam 15 min. Nie miałam budyniu- dodałam 50g mąki ziemniaczanej i aromat waniliowy tmrc_emoticons.;) dodałam tez rodzynki. Masa nie zmieściła mi się cała - forma 26 cm tmrc_emoticons.;)

    [[wysiwyg_imageupload:2595:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro zrobię!

    Zgłoszony przez Ewawis na marca 12, 2016 at 21:01.

    Jutro zrobię!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj robiłam w smaku

    Zgłoszony przez elowa na marca 12, 2016 at 16:37.

    Dzisiaj robiłam w smaku dobry  tmrc_emoticons.) Jedno "ale" na fb pisał ktoś, że blacha okrągła 24 cm, u mnie przy 26 była za mała. Także polecam większą. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam, faktycznie jest

    Zgłoszony przez AgaLond na lutego 21, 2016 at 23:46.

    Robiłam, faktycznie jest dobry. Proponuję podpiec spód ciasta ok. 10-15 min. i dopiero wylać ser. Ser jest bardzo rzadki, ale jak widać nie nalezy się przejmować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze