3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SZYBKI JABŁECZNIK Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

18 kawałek/kawałki/kawałków

KRUSZONKA

  • 100 g margaryny
  • 100 g mąki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 szczypty cynamonu

NADZIENIE

  • 800 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki

POLEWA

  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 36%

CIASTO

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g mleka 3.2 %
  • 1 jajko całe
  • 150 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 300 g mąki
5

Przygotowanie

  1.  

    WAŻNE: Nie trzeba myć naczynia miksującego po wykonianiu poszczególnych etapów!

     

    Wysmarować tortownicę ok. 26-28 średnicy. Włączyć piekarnik na 180 stopni Celcjusza.

    1. CIASTO: wszystkie składniki wrzucić do Blokada naczynia miksującego i mieszać 10 sek./obrót 5. Ciasto wyłożyć w tortownicy na dnie i bokach.

    2. NADZIENIE: jabłka wrzucić do Blokada naczynia miksującego i wymieszać za pomocą szpatułki, 10 sek./obrót 4. Wyłożyć do ciasta i wygładzić.

    3. POLEWA: Wszystkie składniki wrzucić do Blokada naczynia miksującego i mieszać 10 sek./obrót 8. Polać jabłka.

    4. KRUSZONKA: Do Blokada naczynia miksującego wrzucamy orzechy i rozdrabiamy 3 sek./obrót 7, następnie wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 4 sek./obrót 4. Posypujemy na polewę.

    Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Znam ten przepis ze strony niemieckiej. Sprawdzona...

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na listopada 7, 2017 at 20:46.

    Znam ten przepis ze strony niemieckiej. Sprawdzona poprawka: piec w piekarniku 160 stopni przez 1 1/2 godziny. Po 30 minutach pieczenia, nałożyć dopiero kruszonkę. Orzechy laskowe można zastąpić migdałami. Polecam, jabłecznik niebo w gębie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Robiłam wg przepisu, poza śmietanka u...

    Zgłoszony przez maxfanka na listopada 6, 2017 at 06:40.

    Rewelacja. Robiłam wg przepisu, poza śmietanka u mnie 30%, i ciasto sie upiekło podczas tej 1h. Robi sie szybko a co najważniejsze, naczynie myjemy 1 raz.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę wyprobowac ten przepis, bo ślinka juz...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na listopada 2, 2017 at 14:21.

    Muszę wyprobowac ten przepis, bo ślinka juz cieknie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam na jogurcie naturalnym - zamiast...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na listopada 2, 2017 at 13:56.

    Zrobiłam na jogurcie naturalnym - zamiast śmietany której nie miałamtmrc_emoticons.) wyszło dietetyczniejtmrc_emoticons.)
    Odsączyłam jabłka i faktycznie troszkę dłużej powinien siedzieć w piekarniku (środek ciasta był blady)
    Ale ogólnie pychotka polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja !!! Polecam

    Zgłoszony przez agema na października 27, 2017 at 17:49.

    Ciasto rewelacja !!! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubie wszystko co z orzechami i juz sie piecze w...

    Zgłoszony przez JoBasik na stycznia 7, 2017 at 23:03.

    Lubie wszystko co z orzechami i juz sie piecze w piekarniku z nieciepliwością czekam na efekt końcowy. ciekawe czy wyjdzie bo miałam tylko 500 gram jabłek i smietanę 30% . narazie czekamy Cool

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło przepyszne! Nie miałam tyle jabłek co w...

    Zgłoszony przez eharc22 na listopada 24, 2016 at 17:45.

    Wyszło przepyszne! Nie miałam tyle jabłek co w przepisie, więc wrzuciłam co miałam akurat w domu..więc oprócz jabłek dodałam żurawinę suszoną, wiórki kokosowe, mandarynkę i banana tmrc_emoticons.) a zamiast orzechów, użyłam migdałów. Super, że nie trzeba co chwilę myć naczynia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto! Robiłam dwa

    Zgłoszony przez Wiolamm na października 9, 2016 at 22:15.

    Pyszne ciasto! Robiłam dwa razy w przeciągu tygodnia, a znajomi którzy próbowali prosili o przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To było moje pierwsze ciasto

    Zgłoszony przez pokorka na października 5, 2016 at 21:05.

    To było moje pierwsze ciasto z TM tmrc_emoticons.) Niebo w ...buzi tmrc_emoticons.D Pychotka!!! Bardzo Dziękuje za ten przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł super, pyszny, ja do

    Zgłoszony przez NikolaCh na września 30, 2016 at 07:16.

    Wyszedł super, pyszny, ja do jabłek dodałam cukru waniliowego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne ale nie jestem

    Zgłoszony przez Marzeniusia na stycznia 2, 2016 at 11:52.

    Ciasto pyszne tmrc_emoticons.) ale nie jestem pewna czy dobrze upiekł się w środku.Ciasto między jabłkami a kruszonką jest wilgotne.A może takie ma być bo jabłka są mokre? Pewnie jakby był niedopieczony mąż by nie jadł ,a tak jedząc każdy kawałek zachwala   Big Smile  Piekłam 1,5 godz. w 200stopniach (piekarnik gazowy)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Elu, szkoda, że

    Zgłoszony przez MThermo na grudnia 31, 2015 at 18:33.

    Witam Elu, szkoda, że jabłecznik się nie udał. Zrobiłam go na święta i wyszedł jak zawsze dobry. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt niska temperatura pieczenia. Może Twój piekarnik nie grzeje jak powinien. Spróbuj piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 - 200 stopni obserwując, czy sie z kolei nie pali. Sama już nie wiem. Do pieczenia używam Kasi lub masła, co akurat mam w lodówce. Jeśli chodzi o polewę to faktycznie jest bardzo wodnista, ale tym się nie przejmować, taka ma być. Może forma była za mała i się niedopiekło. Tydzień temu zrobiła w 30-stce, bo w 28 miałam sernik. Teraz mi przyszło na myśl, że może było za dużo jabłek lub jabłka w trakie pieczenia puściły dużo soków i dlatego się niedopiekło. Jeśli jeszcze raz się skusisz to napisz mi jaki był efekt. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam. Monika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam! Co zrobiłam źle, jeśli

    Zgłoszony przez elluchna na grudnia 30, 2015 at 16:06.

    Witam! Co zrobiłam źle, jeśli ciasto nie wyszło, choć wydaje mi się, że wszystko wg przepisu :/ Mianowicie ciasto się nie dopiekło. Kruszonka była klejąca, ciągnąca mimo wydłużonego znacznie czasu pieczenia. Ogólnie ta polewa ze śmietany była bardzo lejąca,kruszonka się w niej "topiła". Czy to może być przyczyna? 

    Ogólnie ciasto "po brzegach", gdzie się jednak dopiekło smakowało wyśmienicie! Ta kruszonka jest baaardzo smaczna! Dziękuję za porady jakiekolwiek bo bardzo chciałabym jeszcze raz spróbować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszlo wyśmienite 

    Zgłoszony przez Fuksja na listopada 28, 2015 at 11:26.

    Ciasto wyszlo wyśmienite  tmrc_emoticons.;) rodzina pożarła go jeszcze ciepłe .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piecze się, ciekawe jak efekt

    Zgłoszony przez agnieszka.t na listopada 24, 2015 at 18:01.

    piecze się, ciekawe jak efekt tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis. Ciasto

    Zgłoszony przez Brenda11 na listopada 18, 2015 at 20:48.

    Dziękuję za przepis. Ciasto jest pyszne tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pewnie tak, tylko trzeba by

    Zgłoszony przez MThermo na listopada 4, 2015 at 11:11.

    Pewnie tak, tylko trzeba by ewentualnie skorygować ilość jabłek. Pozdrawiam. Monika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • możnaby te ciasto upiec w

    Zgłoszony przez anetawilczewska na listopada 4, 2015 at 09:46.

    możnaby te ciasto upiec w formie do tarty??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze