Składniki
18 kawałek/kawałki/kawałków
KRUSZONKA
- 100 g margaryny
- 100 g mąki
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 1 szczypty cynamonu
NADZIENIE
- 800 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki
POLEWA
- 1 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 200 g śmietany 36%
CIASTO
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g mleka 3.2 %
- 1 jajko całe
- 150 g margaryny
- 70 g cukru
- 300 g mąki
Przygotowanie
WAŻNE: Nie trzeba myć naczynia miksującego po wykonianiu poszczególnych etapów!
Wysmarować tortownicę ok. 26-28 średnicy. Włączyć piekarnik na 180 stopni Celcjusza.
1. CIASTO: wszystkie składniki wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i mieszać 10 sek./obrót 5. Ciasto wyłożyć w tortownicy na dnie i bokach.
2. NADZIENIE: jabłka wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i wymieszać za pomocą szpatułki, 10 sek./obrót 4. Wyłożyć do ciasta i wygładzić.
3. POLEWA: Wszystkie składniki wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i mieszać 10 sek./obrót 8. Polać jabłka.
4. KRUSZONKA: Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy orzechy i rozdrabiamy 3 sek./obrót 7, następnie wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 4 sek./obrót 4. Posypujemy na polewę.
Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZnam ten przepis ze strony niemieckiej. Sprawdzona...
Znam ten przepis ze strony niemieckiej. Sprawdzona poprawka: piec w piekarniku 160 stopni przez 1 1/2 godziny. Po 30 minutach pieczenia, nałożyć dopiero kruszonkę. Orzechy laskowe można zastąpić migdałami. Polecam, jabłecznik niebo w gębie
Rewelacja. Robiłam wg przepisu, poza śmietanka u...
Rewelacja. Robiłam wg przepisu, poza śmietanka u mnie 30%, i ciasto sie upiekło podczas tej 1h. Robi sie szybko a co najważniejsze, naczynie myjemy 1 raz.
Muszę wyprobowac ten przepis, bo ślinka juz...
Muszę wyprobowac ten przepis, bo ślinka juz cieknie
Zrobiłam na jogurcie naturalnym - zamiast...
Zrobiłam na jogurcie naturalnym - zamiast śmietany której nie miałam wyszło dietetyczniej
Odsączyłam jabłka i faktycznie troszkę dłużej powinien siedzieć w piekarniku (środek ciasta był blady)
Ale ogólnie pychotka polecam
Ciasto rewelacja !!! Polecam
Ciasto rewelacja !!! Polecam
Lubie wszystko co z orzechami i juz sie piecze w...
Lubie wszystko co z orzechami i juz sie piecze w piekarniku z nieciepliwością czekam na efekt końcowy. ciekawe czy wyjdzie bo miałam tylko 500 gram jabłek i smietanę 30% . narazie czekamy
Wyszło przepyszne! Nie miałam tyle jabłek co w...
Wyszło przepyszne! Nie miałam tyle jabłek co w przepisie, więc wrzuciłam co miałam akurat w domu..więc oprócz jabłek dodałam żurawinę suszoną, wiórki kokosowe, mandarynkę i banana a zamiast orzechów, użyłam migdałów. Super, że nie trzeba co chwilę myć naczynia!
Pyszne ciasto! Robiłam dwa
Pyszne ciasto! Robiłam dwa razy w przeciągu tygodnia, a znajomi którzy próbowali prosili o przepis
To było moje pierwsze ciasto
To było moje pierwsze ciasto z TM Niebo w ...buzi Pychotka!!! Bardzo Dziękuje za ten przepis
Wyszedł super, pyszny, ja do
Wyszedł super, pyszny, ja do jabłek dodałam cukru waniliowego
Ciasto pyszne ale nie jestem
Ciasto pyszne ale nie jestem pewna czy dobrze upiekł się w środku.Ciasto między jabłkami a kruszonką jest wilgotne.A może takie ma być bo jabłka są mokre? Pewnie jakby był niedopieczony mąż by nie jadł ,a tak jedząc każdy kawałek zachwala Piekłam 1,5 godz. w 200stopniach (piekarnik gazowy)
Witam Elu, szkoda, że
Witam Elu, szkoda, że jabłecznik się nie udał. Zrobiłam go na święta i wyszedł jak zawsze dobry. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt niska temperatura pieczenia. Może Twój piekarnik nie grzeje jak powinien. Spróbuj piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 - 200 stopni obserwując, czy sie z kolei nie pali. Sama już nie wiem. Do pieczenia używam Kasi lub masła, co akurat mam w lodówce. Jeśli chodzi o polewę to faktycznie jest bardzo wodnista, ale tym się nie przejmować, taka ma być. Może forma była za mała i się niedopiekło. Tydzień temu zrobiła w 30-stce, bo w 28 miałam sernik. Teraz mi przyszło na myśl, że może było za dużo jabłek lub jabłka w trakie pieczenia puściły dużo soków i dlatego się niedopiekło. Jeśli jeszcze raz się skusisz to napisz mi jaki był efekt. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam. Monika.
Witam! Co zrobiłam źle, jeśli
Witam! Co zrobiłam źle, jeśli ciasto nie wyszło, choć wydaje mi się, że wszystko wg przepisu :/ Mianowicie ciasto się nie dopiekło. Kruszonka była klejąca, ciągnąca mimo wydłużonego znacznie czasu pieczenia. Ogólnie ta polewa ze śmietany była bardzo lejąca,kruszonka się w niej "topiła". Czy to może być przyczyna?
Ogólnie ciasto "po brzegach", gdzie się jednak dopiekło smakowało wyśmienicie! Ta kruszonka jest baaardzo smaczna! Dziękuję za porady jakiekolwiek bo bardzo chciałabym jeszcze raz spróbować.
Ciasto wyszlo wyśmienite
Ciasto wyszlo wyśmienite rodzina pożarła go jeszcze ciepłe .
piecze się, ciekawe jak efekt
piecze się, ciekawe jak efekt
Dziękuję za przepis. Ciasto
Dziękuję za przepis. Ciasto jest pyszne Pozdrawiam
Pewnie tak, tylko trzeba by
Pewnie tak, tylko trzeba by ewentualnie skorygować ilość jabłek. Pozdrawiam. Monika.
możnaby te ciasto upiec w
możnaby te ciasto upiec w formie do tarty??