Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g Migdałów
- 170 g mąki tortowej
nadzienie :
- 4 gruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- garść rodzynek
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g płatków migdałowych
kruszonka :
- 1/3 ciasta
- 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Do naczynia wkładamy migdały i miksujemy czas 10 sek. obr.6. Następnie wsypujemy mąki, proszek, jajko, cukier waniliowy, sól i zimne masło. Wyrabiamy czas 20 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Nastepnie 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę do tatry, wylepiamy również boki tarty. Układamy pokrojone na kawałki gruszki razem ze skórką, sypiemy przyprawę do piernika, cukier, rodzynki i migdały. Pozostałą 1/3 część ciasta mieszamy z płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na gruszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.
Można podawać z lodami, posypaną cukrem pudrem lub lukem - łyżka mleka, sok z połowy cytryny, cukier puder, mieszamy i dodajemy tyle cukru pudru aż zrobi się gęsty lukier.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Tartę można przygotować także z innych sezonowych owoców
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper przepis
Super przepis
Czy ten przepis wyjdzie tak samo na najnowym...
Czy ten przepis wyjdzie tak samo na najnowym termomixe ?
Właśnie się piecze, ale już
Właśnie się piecze, ale już pięknie pachnie. Zrobiłam z jabłkami. Ślinka cieknie
Witaj ciesze się, że
Witaj
ciesze się, że wykorzystałaś mój przepis i fajnie go zmodyfikowałaś. Skorzystam
dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Połączyłam gruszki z
Połączyłam gruszki z jabłkami; mąkę pszenną zastąpiłam ryżową a cukru użyłam brązowego. Świetny przepis
Dziękuję
Jola
Dziękuję bardzo za komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz
cieszę że ze ciacho smakowało
pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
świetny przepis:) polecam:)
świetny przepis
polecam
Witaj bardzo dziękuje za
Witaj
bardzo dziękuje za komentarz i cieszę się, że tarta smakowała. Z jabłkami jest równie pyszna. Polecam jeszcze ze śliwkami
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ciasto przepyszne tylko
Ciasto przepyszne tylko zamiast gruszek, których akurat nie miałam dałam jabłka. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach jest bardzo delikatne i smakuje wyśmienicie. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam
Asia
Super Aniu, że smakowała
Super Aniu, że smakowała
dziekuję za komentarz i pozdrawiam
ostatnio robiłam także z jabłkami, równie pyszna

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Tarta jest przepyszna i
Tarta jest przepyszna
i szybko ją się robi
polecam bo naprawdę warto

Witaj wanadek ciesze się, że
Witaj wanadek
ciesze się, że tarta smakowała
dziekuję za komentarz i pozdrawiam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Tarte zrobilam w wekend
Tarte zrobilam w wekend pysznosci. Polecam

Tak Moniczko sa gruszeczki na
Tak Moniczko sa gruszeczki na tapecie. Tarte polecam pyszna na cieplo z galka lodow i na zimno z lukrem
wszystko zjedlismy - takie z nas lasuchy 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko a jednak gruszki !