3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SZARLOTKA


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

JABŁKA:

  • 4-5 łyżek cukru zwykłego
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 kg jabłek (RENETA lub ANTONÓWKA)

CIASTO KRUCHE:

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej (12%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (pudru lub zwykłego)
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny, (pokrojonej w kostkę)
  • 600 g mąki
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować 2/3 i wylepić spód blachy i wszystkie 4 boki blachy do pieczenia.

    2. Rozgrzać piekarnik do temp.180 C

    3. Jabłka obrać ze skóry, potem zetrzeć na plastry na tarce lub szatkownicy. Dodać oliwę, bułkę tartą, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać. Przełożyć na ciasto. 

    4. Rozwałkować pozostałą część ciasta (1/3) i przykryć jabłka. Nakłuć wierzch widelcem.

    5. Piec ok 45-50 min. Wyjąć z balchy dopiero po ostygnięciu.

    6. Posypać cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzień dobry, ...

    Zgłoszony przez Iwona Garncarz na lutego 14, 2023 at 18:52.

    Dzień dobry,
    Szarlotka wyszła pyszna. Robiłam na blasze okrągłej dużej, podawałam na ciepło z kulką lodów śmietankowych.Ciasto wysypałam z misy, 1/3 odłozyłam do rozwałkowania na wierzch, resztę wsypałam do naoliwionej blachy i ugniotłam palcami do blachy - dół i boki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super,latwe i zawsze sie udaje

    Zgłoszony przez Mama marzena na maja 16, 2020 at 18:23.

    Super,latwe i zawsze sie udaje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis jest doskonały !,, jestem w nałogu...

    Zgłoszony przez Świątka na listopada 3, 2018 at 18:54.

    Ten przepis jest doskonały Love !,, jestem w nałogu robienia jedzenia tej przepysznej szarrrllloootttyyy!!!!!
    Dziękuje za przepis👍.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę wyprobowac, wyglada fajnie

    Zgłoszony przez Leonek2013 na marca 4, 2018 at 18:18.

    Muszę wyprobowac, wyglada fajnie Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MOja ulubiona szarlotka, zawsze ja robię

    Zgłoszony przez twojahanus na listopada 11, 2017 at 16:55.

    MOja ulubiona szarlotka, zawsze ja robię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra szarlotka, szybka i bardzo łatwy nie...

    Zgłoszony przez Świątka na grudnia 23, 2016 at 08:43.

    Bardzo dobra szarlotka, szybka i bardzo łatwy nie skąplikowany przepis, dziekujetmrc_emoticons.)Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszniutki, smakuje wszystkim, ja na wierzch...

    Zgłoszony przez KOna na listopada 17, 2016 at 13:42.

    Pyszniutki, smakuje wszystkim, ja na wierzch starłam na tarce to ciasto bo godzinę trzymałam w lodówce

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się piecze:-) Ciasto

    Zgłoszony przez kowaleczka na października 16, 2016 at 22:45.

    Właśnie się pieczetmrc_emoticons.-) Ciasto wyrabiałam dłużej, bo 5 minut. Po 2 miałam jeszcze osobno większość składników.

    Dla leniwych polecam rozdrobnić jabłka w Thermomiksie - obr 5 ok 10-15s, do tego wrzuciłam resztę składników i na wstecznych z 20 sekund przemieszałam. Myślę, że w ten sposób oszczędzi się ze 20 minut potrzebnych na tarcie jabłek na tarcetmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna. Zjedzona została od

    Zgłoszony przez AlaPap na sierpnia 18, 2016 at 13:27.

    Pyszna. Zjedzona została od razu na gorąco z lodami. Górną część ciasta rozkruszyłam na jabłkach jak kruszonkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda bardzo apetycznie 

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na kwietnia 28, 2016 at 16:39.

    Wygląda bardzo apetycznie 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzien dobry jaka duza ma byc

    Zgłoszony przez Marecki na kwietnia 28, 2016 at 13:47.

    Dzien dobry jaka duza ma byc blaszka ? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze