Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Pianka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 5 białek
Nadzienie
- 8-10 kwaskowatych jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 Łyżki soku z cytryny
Ciasto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 440 g mąki
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Przygotowanie:
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na cisto wyrobić około 90sek / Obr. 4-5 przy pomocy kopystki. Zawinąć w folię, włożyć na 1h do lodówki. Wyjąć, rozłożyć 3/4 cista na blaszkę wcześniej natłuszczoną, nakłuć, podpiec: ok. 10min / 180°C Przestudzić.
Przygotować nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wodę, przykryć, poddusić na małym ogniu przez 15min (jabłka mają zmięknąć, ale nie rozgotować sie ! ). Zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon. W szklance wymieszać sok z cytryny i mąką ziemniaczaną, dodać do jabłek, poddusić wszystko razem jeszcze ok. 2min. Ostudzić.
Przygotować pianę: ubić białka: 2 min / 37° / Obr. 3, używając motylka. Kontynuować ( bez temperatury), na obrotach 3-4, dodając stopniowo cukier, potem budyń. Odłożyć.
Przygotować całe ciasto: na podpieczony i przestygnięty spód, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie jabłkowe, pokryć pianką, na koniec pokruszyć, poskubać resztę ciasta lub rozwałkowac i ułożyć kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 40 min / 180°. Wyjąć, wystudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin ”odpocznie”, jest smaczniejsze.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem, ale wspaniale smakuje z lukrem cytrynowym ( przepis na jabłecznik ekspresowej z warsztatów )
Ważne:
białka - naczynie miksujące musi być bardzo suche, bo inaczej białka się nie ubiją.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można wykonać w TM 31 i TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJuż w przepisie
Już w przepisie
Kocham gotować
Ja cukru dałam 1/2 szklanki i
Ja cukru dałam 1/2 szklanki i wyszło dobre!!!!!!!!!
chce zrobic, ale nie wiem ile
chce zrobic, ale nie wiem ile cukru do pianki????
poprawny przepis
Ile cukru do pianki? Robię
Ile cukru do pianki? Robię Twoją szarlotkę, bo zanosi się na pyszną
DDziękuję i proszę o
DDziękuję i proszę o informację czy smakowała
Kocham gotować
Przepis fajny daję do
Przepis fajny daję do wypróbowania
Dorota
przepyszna szarlotka, polecam
przepyszna szarlotka, polecam