![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/c40kwnel-8c174-031856-cfcd2-6v4ymlbl/d8f8b333-ea79-441b-848a-b8e811cd2530/main/szarlotka-wysmienita.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/c40kwnel-8c174-031856-cfcd2-6v4ymlbl/666ad1f9-9db9-42a0-a971-b7a6cff8b64a/main/szarlotka-wysmienita.jpg)
Składniki
Pianka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 5 białek
Nadzienie
- 8-10 kwaskowatych jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 Łyżki soku z cytryny
Ciasto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 440 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowanie:
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na cisto wyrobić około 90sek / Obr. 4-5 przy pomocy kopystki. Zawinąć w folię, włożyć na 1h do lodówki. Wyjąć, rozłożyć 3/4 cista na blaszkę wcześniej natłuszczoną, nakłuć, podpiec: ok. 10min / 180°C Przestudzić.
Przygotować nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wodę, przykryć, poddusić na małym ogniu przez 15min (jabłka mają zmięknąć, ale nie rozgotować sie ! ). Zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon. W szklance wymieszać sok z cytryny i mąką ziemniaczaną, dodać do jabłek, poddusić wszystko razem jeszcze ok. 2min. Ostudzić.
Przygotować pianę: ubić białka: 2 min / 37° / Obr. 3, używając motylka. Kontynuować ( bez temperatury), na obrotach 3-4, dodając stopniowo cukier, potem budyń. Odłożyć.
Przygotować całe ciasto: na podpieczony i przestygnięty spód, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie jabłkowe, pokryć pianką, na koniec pokruszyć, poskubać resztę ciasta lub rozwałkowac i ułożyć kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 40 min / 180°. Wyjąć, wystudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin ”odpocznie”, jest smaczniejsze.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem, ale wspaniale smakuje z lukrem cytrynowym ( przepis na jabłecznik ekspresowej z warsztatów )
Ważne:
białka - naczynie miksujące musi być bardzo suche, bo inaczej białka się nie ubiją.
Porady
Można wykonać w TM 31 i TM 21
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Już w przepisie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Kocham gotować![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Ja cukru dałam 1/2 szklanki i wyszło dobre!!!!!!!!!![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
chce zrobic, ale nie wiem ile cukru do pianki????
Ile cukru do pianki? Robię Twoją szarlotkę, bo zanosi się na pyszną![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
DDziękuję i proszę o informację czy smakowała
Kocham gotować![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Przepis fajny daję do wypróbowania
Dorota
przepyszna szarlotka, polecam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?