Składniki
Pianka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 5 białek
Nadzienie
- 8-10 kwaskowatych jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 Łyżki soku z cytryny
Ciasto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 440 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowanie:
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na cisto wyrobić około 90sek / Obr. 4-5 przy pomocy kopystki. Zawinąć w folię, włożyć na 1h do lodówki. Wyjąć, rozłożyć 3/4 cista na blaszkę wcześniej natłuszczoną, nakłuć, podpiec: ok. 10min / 180°C Przestudzić.
Przygotować nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wodę, przykryć, poddusić na małym ogniu przez 15min (jabłka mają zmięknąć, ale nie rozgotować sie ! ). Zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon. W szklance wymieszać sok z cytryny i mąką ziemniaczaną, dodać do jabłek, poddusić wszystko razem jeszcze ok. 2min. Ostudzić.
Przygotować pianę: ubić białka: 2 min / 37° / Obr. 3, używając motylka. Kontynuować ( bez temperatury), na obrotach 3-4, dodając stopniowo cukier, potem budyń. Odłożyć.
Przygotować całe ciasto: na podpieczony i przestygnięty spód, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie jabłkowe, pokryć pianką, na koniec pokruszyć, poskubać resztę ciasta lub rozwałkowac i ułożyć kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 40 min / 180°. Wyjąć, wystudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin ”odpocznie”, jest smaczniejsze.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem, ale wspaniale smakuje z lukrem cytrynowym ( przepis na jabłecznik ekspresowej z warsztatów )
Ważne:
białka - naczynie miksujące musi być bardzo suche, bo inaczej białka się nie ubiją.
Porady
Można wykonać w TM 31 i TM 21
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Już w przepisie
Kocham gotować
Ja cukru dałam 1/2 szklanki i wyszło dobre!!!!!!!!!
chce zrobic, ale nie wiem ile cukru do pianki????
poprawny przepis
Ile cukru do pianki? Robię Twoją szarlotkę, bo zanosi się na pyszną
DDziękuję i proszę o informację czy smakowała
Kocham gotować
Przepis fajny daję do wypróbowania
Dorota
przepyszna szarlotka, polecam
Are you sure to delete this comment ?