3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka wyśmienita


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Pianka

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 5 białek

Nadzienie

  • 8-10 kwaskowatych jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 Łyżki soku z cytryny

Ciasto

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 440 g mąki
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

     

    Do Blokada naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na cisto wyrobić około 90sek / Obr. 4-5 przy pomocy kopystki.  Zawinąć w folię, włożyć na 1h do lodówki.  Wyjąć, rozłożyć 3/4 cista na blaszkę wcześniej natłuszczoną, nakłuć, podpiec: ok. 10min / 180°C Przestudzić.  

     

    Przygotować nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wodę, przykryć, poddusić na małym ogniu przez 15min (jabłka mają zmięknąć, ale nie rozgotować sie ! ). Zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon.  W szklance wymieszać sok z cytryny i mąką ziemniaczaną, dodać do jabłek, poddusić wszystko razem jeszcze ok. 2min. Ostudzić.

     

    Przygotować pianę: ubić białka: 2 min / 37° / Obr. 3, używając motylka. Kontynuować ( bez temperatury), na obrotach 3-4, dodając stopniowo cukier, potem budyń. Odłożyć.

     

    Przygotować całe ciasto: na podpieczony i przestygnięty spód, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie jabłkowe, pokryć pianką, na koniec pokruszyć, poskubać resztę ciasta lub rozwałkowac i ułożyć kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 40 min / 180°. Wyjąć, wystudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin  ”odpocznie”, jest smaczniejsze.

     

    Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem, ale wspaniale smakuje z lukrem cytrynowym ( przepis na jabłecznik ekspresowej z warsztatów )

     

    Ważne:

    białka -  naczynie miksujące musi być bardzo suche, bo inaczej białka się nie ubiją.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można wykonać w TM 31 i TM 21


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz