Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
ciasto kruche
- 450 g mąki
- 80 g cukru
- 2 łyżek cukru waniliowego TM
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 50 g smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżki śmietany gęstej 18%
jabłka
- 1000 g jabłek
- 1 łyżki cukru waniliowego TH
- 1 czubate łyżki cynamonu
- 1 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 0.5 cytryny, wyciśnięty sok
- 1 szczypty kardamonu
beza
- 5 białek
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
6
50min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki. Masło wrzucam pokrojone w mniejsze kostki 2 min /
"Ciasto" przełożyć do miski i wstawic do lodówki
- pokrojone na ćwiartki wrzucić do
"Blokada naczynia miksującego" dodać cukier cynamon 3 sek/ obr 7
- dodać kardamon budyń i sok z cytryny 3 min/ 70 /
"Obroty wsteczne"
"Mieszanie" przełożyć do miski.
- w międzyczasie 2/3 ciasta z lodówki wyłorzyć na blachę i wstawić do rozgrzanego 170 stopni piekarnika wyciągam po przygotowaniu piany nie dłużej niż 10 min.
- do
"Blokada naczynia miksującego" dodać białka założyć motylek 5 min/ obr. 4 jak powstanie już piana powoli dosypywać cukier
- dodać mąkę i ubijać 1 min/ obr. 4
- wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika nałożyć warstwę jabłek, bezę a na bezę pokruszyć resztę ciasta z lodówki. Ja ścieram na tarce z grubymi oczkami. Wstawić do piekarnika na 25 min.
ciasto
jabłka
beza
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Po upieczeniu dobrze wystudzić będzie się lepiej kroiło. Można posypać cukrem pudrem wg uznania. blacha 25x35 cm
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzstoste: aby ciasto bylo dosc twarde pod jablka...
stoste: aby ciasto bylo dosc twarde pod jablka trzeba posypac bulka tarta- wtedy wsiaknie w nia sok z jablek. Inaczek robi sie zakalec
Szarlotka pyszna, ale uważam że powinna być...
Szarlotka pyszna, ale uważam że powinna być troszkę dłużej pieczona. Po 25 min ciasto na spodzie było troszkę surowe. W sumie piekłam ok 40 min
Robiłam wczoraj wyszła wyśmienita i nie za...
Robiłam wczoraj wyszła wyśmienita i nie za słodka !!!
Piekłam juz niejednokrotnie....
Piekłam juz niejednokrotnie.
Szarlotka pycha!! mąz zajada...
tylko ostatnio coś poszło nie tak, spód przytrzymałam dłużej niz 10minut i byl zakalcowaty, czy to moze byc powodem ze za długo siedzial w piekarniku??? pomóżcie !
Ciasto baaardzo dobre! ...
Ciasto baaardzo dobre!


CÓrka zjadła kawałek jeszcze zanim wystygło
Polecam!
Pychotka naprawdę niebo w gębie,goraco polecam
Pychotka naprawdę niebo w gębie,goraco polecam
Super pyszna szarlotka...delikatna i...
Super pyszna szarlotka...delikatna i krucha.Polecam każdemu!
Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją...
Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją już kilkakrotnie również w wersji bezglutenowej, zawsze wychodzi przepyszna. Dużo jabłek, sztywna beza i smaczne kruche ciasto! Dziękuje za przepis i polecam wszystkim fanom szarlotek
rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka...
rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka świetnie zrobione idealna ilość cynamonu, beza idealna . Ciasto zrobiłam na imprezkę podałam na ciepło z lodami - polecam
Bardzo dobre ciasto nie podpiekałam go 10min i...
Bardzo dobre ciasto
nie podpiekałam go 10min i nie dodałam smalcu bo nie miałam akurat w domu.Interwał nie dał rady zagnieść ciasta i dokończyłam ręcznie.Czy ciasto po upieczeniu trzymać w lodówce?Po wystudzeniu ukroiłam kawałek i się rozwala,pianka nie trzyma się na jabłkach.Jabłka mają być takiej samej konsystencji jak przed nałożeniem?
Upiekłam dzisiaj i połowa zjedzona jeszcze gdy...
Upiekłam dzisiaj i połowa zjedzona jeszcze gdy był gorący. Wspaniały !!!
Zaraz zabieram się za zrobienie ciasta
Zaraz zabieram się za zrobienie ciasta
Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny...
Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny szarlotke
wszyscy domownicy zachwyceni, gorąco polecam
Ciasto w smaku bardzo dobre, piana jak marzenie (a...
Ciasto w smaku bardzo dobre, piana jak marzenie (a zawsze miałam z nią problem...), jednak mam kilka uwag do opisu wykonania:
1. ciasto "zmieliłam" kilkanaście sekund (obroty 4-5), gdyż interwał nie dał rady zagnieść go
2. kolejnym razem albo nie będę podpiekać ciasta, albo nie dodam budyniu do masy jabłkowej, gdyż całość wyszła nieco sucha
3. moja masa jabłkowa zrobiona była z prawie 1kg obranych jabłek, jednak było jej trochę mało; następnym razem zrobię z 1,5 jabłek
(Brak tematu)
Smaczne ciasto
Dzisiaj upiekłam to ciasto, trochę się...
Dzisiaj upiekłam to ciasto, trochę się obawiałam, ponieważ miałam wrażenie, że piana mi się nie najlepiej ubiła. Wyszło wspaniale. Zamiast jabłek dodałam mus, który zrobiłam w ubiegłym roku. Nic się nie zmarnowało.
Innym razem zrobię jabłecznik ze świeżych owoców
humit napisał:...
humit napisał:...
Ja wkładam na czas przygotowania piany.
Ja wkładam na czas przygotowania piany.
Bardzo dobre ciasto ja tylko bardziej jabłka...
Bardzo dobre ciasto ja tylko bardziej jabłka zmiksowałam . Polecam
przez ile minut podpiekać spód ciasta?
przez ile minut podpiekać spód ciasta?