3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka pod pierzynką - niebo w gębie


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

ciasto kruche

  • 450 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 łyżek cukru waniliowego TM
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżki śmietany gęstej 18%

jabłka

  • 1000 g jabłek
  • 1 łyżki cukru waniliowego TH
  • 1 czubate łyżki cynamonu
  • 1 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 0.5 cytryny, wyciśnięty sok
  • 1 szczypty kardamonu

beza

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. doClosed lid włożyć wszystkie składniki. Masło wrzucam pokrojone w mniejsze kostki 2 min / Dough mode przełożyć do miski i wstawic do lodówki
  2. jabłka
  3. pokrojone na ćwiartki wrzucić do Closed lid dodać cukier cynamon 3 sek/ obr 7
  4. dodać kardamon budyń i sok z cytryny 3 min/ 70 / Counter-clockwise operation Gentle stir setting przełożyć do miski.
  5. w międzyczasie 2/3 ciasta z lodówki wyłorzyć na blachę i wstawić do rozgrzanego 170 stopni piekarnika wyciągam po przygotowaniu piany nie dłużej niż 10 min.
  6. beza
  7. do Closed lid dodać białka założyć motylek 5 min/ obr. 4 jak powstanie już piana powoli dosypywać cukier
  8. dodać mąkę i ubijać 1 min/ obr. 4
  9. wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika nałożyć warstwę jabłek, bezę a na bezę pokruszyć resztę ciasta z lodówki. Ja ścieram na tarce z grubymi oczkami. Wstawić do piekarnika na 25 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Po upieczeniu dobrze wystudzić będzie się lepiej kroiło. Można posypać cukrem pudrem wg uznania. blacha 25x35 cm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją...

    Zgłoszony przez Margolina_S na października 31, 2017 at 23:41.

    Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją już kilkakrotnie również w wersji bezglutenowej, zawsze wychodzi przepyszna. Dużo jabłek, sztywna beza i smaczne kruche ciasto! Dziękuje za przepis i polecam wszystkim fanom szarlotek tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka...

    Zgłoszony przez annadrr@gmail.com na października 22, 2017 at 19:57.

    rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka świetnie zrobione idealna ilość cynamonu, beza idealna . Ciasto zrobiłam na imprezkę podałam na ciepło z lodami - polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto nie podpiekałam go 10min i...

    Zgłoszony przez Marzeniusia na marca 11, 2017 at 17:13.

    Bardzo dobre ciasto tmrc_emoticons.) nie podpiekałam go 10min i nie dodałam smalcu bo nie miałam akurat w domu.Interwał nie dał rady zagnieść ciasta i dokończyłam ręcznie.Czy ciasto po upieczeniu trzymać w lodówce?Po wystudzeniu ukroiłam kawałek i się rozwala,pianka nie trzyma się na jabłkach.Jabłka mają być takiej samej konsystencji jak przed nałożeniem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dzisiaj i połowa zjedzona jeszcze gdy...

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 11, 2016 at 20:19.

    Upiekłam dzisiaj i połowa zjedzona jeszcze gdy był gorący. Wspaniały !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz zabieram się za zrobienie ciasta

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 11, 2016 at 14:30.

    Zaraz zabieram się za zrobienie ciastaCooking 7Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny...

    Zgłoszony przez samalia na grudnia 5, 2016 at 23:48.

    Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny szarlotke tmrc_emoticons.) wszyscy domownicy zachwyceni, gorąco polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto w smaku bardzo dobre, piana jak marzenie (a...

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 4, 2016 at 13:11.

    Ciasto w smaku bardzo dobre, piana jak marzenie (a zawsze miałam z nią problem...), jednak mam kilka uwag do opisu wykonania:

    1. ciasto "zmieliłam" kilkanaście sekund (obroty 4-5), gdyż interwał nie dał rady zagnieść go

    2. kolejnym razem albo nie będę podpiekać ciasta, albo nie dodam budyniu do masy jabłkowej, gdyż całość wyszła nieco sucha

    3. moja masa jabłkowa zrobiona była z prawie 1kg obranych jabłek, jednak było jej trochę mało; następnym razem zrobię z 1,5 jabłek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez missolaaa na grudnia 1, 2016 at 12:08.



    Smaczne ciasto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj upiekłam to ciasto, trochę się...

    Zgłoszony przez annapaw na listopada 26, 2016 at 17:56.

    Dzisiaj upiekłam to ciasto, trochę się obawiałam, ponieważ miałam wrażenie, że piana mi się nie najlepiej ubiła. Wyszło wspaniale. Zamiast jabłek dodałam mus, który zrobiłam w ubiegłym roku. Nic się nie zmarnowało. SmileInnym razem zrobię jabłecznik ze świeżych owoców

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • humit napisał:...

    Zgłoszony przez AleksandraOlcia na listopada 21, 2016 at 13:04.

    humit napisał:
    przez ile minut podpiekać spód ciasta?
    na czas przygotowania jablek i piany nie dłużenj niż 10 min

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • humit napisał:...

    Zgłoszony przez AleksandraOlcia na listopada 21, 2016 at 12:59.

    humit napisał:
    przez ile minut podpiekać spód ciasta?
    dzięki za spostrzeżenie uzupełniłam w opisie. Spód siedzi w piekarniku do momentu ubucia piany ale nie dłużej niż 10 min

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja wkładam na czas przygotowania piany.

    Zgłoszony przez AleksandraOlcia na listopada 21, 2016 at 12:56.

    Ja wkładam na czas przygotowania piany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto ja tylko bardziej jabłka...

    Zgłoszony przez Rozka1980 na listopada 20, 2016 at 15:34.

    Bardzo dobre ciasto ja tylko bardziej jabłka zmiksowałam . Polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przez ile minut podpiekać spód ciasta?

    Zgłoszony przez humit na listopada 18, 2016 at 19:05.

    przez ile minut podpiekać spód ciasta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze