Składniki
30 porcja/porcje/porcji
ciasto:
- 100 g masła, miękkiego
- 1 laska wanilii
- 60 g cukru
- 1 jajko, duże
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 100 g Migdałów, (mogą być orzechy laskowe)
- 150 g mąki pszennej
do dekoracji:
- migdały
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- cukier trzcinowy
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1. Cukier zemleć 10 s / Obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
2. Do
włożyć orzechy (migdały) zmielić 5-6 s./ Obr 7.
3. Dodać pozostałe składniki (z laski wanilii tylko nasiona) i wyrobić ciasto 20 s/obr 5.
4. Wyjąć ciasto z naczynia, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki mniej więcej na godzinę.
5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm. Używając foremek wyciąć ciasteczka o różnych kształtach lub pokroić ciasto w prostokąty.
6. Ciasteczka udekorować orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 st. C około 12-15 minut na złoty kolor.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
Porady
Przed dekorowaniem ciastka można posmarować białkiem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWspaniałe, kruchutkie i delikatniutkie, polecam
Wspaniałe, kruchutkie i delikatniutkie, polecam
Dla mnie rewelacja
Dla mnie rewelacja
Smaczne,ale jak dla mnie zbyt
Smaczne,ale jak dla mnie zbyt kruche i ciężko się wycina,przyklejaja się i trzeba użyc dużo mąki.Do samego ciasta dodałam także 3 łyżki mąki więcej,bo mocno się kleiło,ogólnie ok,ale w przygotowaniu średnie.
A dzisiaj właśnie szukałam
A dzisiaj właśnie szukałam przepisu na jakąś nowość świąteczną
Wyszly pyszne !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi