3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świateczna baba korzenna :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mak, i pszennej zwykłej
  • 70 g drożdży
  • 150 ml płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g cukru, 2 MT mleka
  • 100 g bakalii, (rodzynki, orzechy
  • skórka pomarańczowa)
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżkioleju, 1 jajko i 2 żółtka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy mleko, drożdże, miód, cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy - obr.poz.3, temp. 37 stopni, czas 1 min. Dodajemy pozostałe składniki - bez bakalii - i wyrabiamy - czas 3,5 min, obr.poz. Interwał.

    Do masy dodajemy bakalie i mieszamy kopystką. Odstawiamy do wyrośniecia na 30 minut.

    Przekładamy do formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem i odstawiamy jeszcze na chwilke do wyrośnięcia, nastepnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180-200 stopni.

    Gotową babke możemy polać lukrem lub polewą czekoladową i obsypać orzechami.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziewczyny dziekuję bardzo za

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 17, 2012 at 19:09.

    Dziewczyny dziekuję bardzo za komentarze tmrc_emoticons.D babkę robię dosłownie dwa razy w roku na święta i na 6 grudnia na mikołajki tmrc_emoticons.D polecam jest pyszna tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja sie dolaczam :love:

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 16, 2012 at 15:27.

    I ja sie dolaczam Big Smile Love Love tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi dziękuję za przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 15, 2012 at 17:00.

    Cooking 7Magi dziękuję za przepis na pyszną babę korzenną tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile przepis dodany do ulubionych Love Love Pozdrawiam serdecznie. tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze