Tu jesteś:
4
Składniki
8 osoba/osoby
CIASTO
- 250 g mąka pszenna
- 50 g cukier
- 70 g śmietana, 18% tłuszczu, kwaśna
- 100 g masło, twarde
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szczypty soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
FARSZ
- 1000 g jabłek, obrane,twarde
- 50 g migdał płatki
- 50 g orzech włoski, łuskany
- 50 g rodzynki sułtanki
- 40 g sok z cytryn
- 5 g cynamon, mielony
- 50 g bułka tarta
- 50 g cukier
SOS WANILIOWY
- 300 g śmietana, 36% tłuszczu
- 1 laska wanilii
- 100 g cukru
-
6
3h 10min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki ( drożdzę rozkruszyć, masło pokroić 1cm/1cm) INTERWAŁ
"Ciasto" /40s
2. Ciasto wycagamy i obtaczamy w mące wyrabiamy ręcznie.
3. Owiniete w folię spożywczą wkładamy do lodówki na 2 godziny. - 1. Jabłka kroimy w kostke 1cm/1cm przelewamy sokem z cytsyny i odstawiamy.
2. Do naczynia miksujacego wkładamy orzechy 2s./obr.4
3. Dodajemy resztę składników, obr.wsteczne"Obroty wsteczne" /2min/obr.2 do równomiernego mieszania pomagamy kopystką włożoną przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
4. Wyjmujemy ciasto z lodówki które rozwałkowujemy zakłądając tak jak ciasto francuskie ( założyć na 3 cześci, rozwałkować i czynność powtórzyć 4 razy podsypując mąką) ciasto zrowałkować na prostokąt, rozłożyć farsz i zwinąć. Górę posmarować białtkiem.
5. Piec 40min./160C - 1. Do naczynia miksującego włozyć wszystkie składniki (z laski wanilii wyciagamy same nasionka ostrym nożm rozcinając ja na pół) 30min./120C/mieszanie ( śmietana musi odparować i zagaścić sos)
CIASTO
FARSZ
SOS
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry przepis, polecam😀
Bardzo dobry przepis, polecam😀