3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

STRUDEL JABŁKOWY Z SOSEM WANILIOWYM


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

CIASTO

  • 250 g mąka pszenna
  • 50 g cukier
  • 70 g śmietana, 18% tłuszczu, kwaśna
  • 100 g masło, twarde
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

FARSZ

  • 1000 g jabłek, obrane,twarde
  • 50 g migdał płatki
  • 50 g orzech włoski, łuskany
  • 50 g rodzynki sułtanki
  • 40 g sok z cytryn
  • 5 g cynamon, mielony
  • 50 g bułka tarta
  • 50 g cukier

SOS WANILIOWY

  • 300 g śmietana, 36% tłuszczu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru
  • 6
    3h 10min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki ( drożdzę rozkruszyć, masło pokroić 1cm/1cm) INTERWAŁCiasto/40s
    2. Ciasto wycagamy i obtaczamy w mące wyrabiamy ręcznie.
    3. Owiniete w folię spożywczą wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  2. FARSZ
  3. 1. Jabłka kroimy w kostke 1cm/1cm przelewamy sokem z cytsyny i odstawiamy.
    2. Do naczynia miksujacego wkładamy orzechy 2s./obr.4
    3. Dodajemy resztę składników, obr.wsteczneObroty wsteczne /2min/obr.2 do równomiernego mieszania pomagamy kopystką włożoną przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    4. Wyjmujemy ciasto z lodówki które rozwałkowujemy zakłądając tak jak ciasto francuskie ( założyć na 3 cześci, rozwałkować i czynność powtórzyć 4 razy podsypując mąką) ciasto zrowałkować na prostokąt, rozłożyć farsz i zwinąć. Górę posmarować białtkiem.
    5. Piec 40min./160C
  4. SOS
  5. 1. Do naczynia miksującego włozyć wszystkie składniki (z laski wanilii wyciagamy same nasionka ostrym nożm rozcinając ja na pół) 30min./120C/mieszanie ( śmietana musi odparować i zagaścić sos)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz