Składniki
- 100 gramów mleka
- 30 gramów oleju z oliwek
- 30 gramów cukru brązowego
- 25 gramów drożdży świeżych
- 3 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
- 100 gramów sera ricotta
- 350 gramów mąki
- szczypta soli
- 10 gramów wiórek kokosowych
- 25 gramów czekoladowych kropli, groszku...........
Ciasto jak wyzej, bez czekolady:
- 20 gramów wiórek kokosowych ( zamiast 10g)
Dodatki
- 8 migdalòw obranych
- wiórki kokosowe
- cukier brazowy albo puder
- krople czekoladowe lub nutella
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Zrobic 2 osobne ciasta; jedno z wiòrkami i czekolada; drugie z wiòrkami, jak w skladnikach. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skladniki w podanej wyzej kolejnosci: 1min /
"Ciasto" . Przygotowac ciasta, osobno, ale w ten sam sposòb. Podzielic na 4,5 czesci. Polowe odlozyc. Cztery czesci rozwalkowac, na krazki o sr. 22cm. Kazdy krazek natluscic, nalozyc na siebie. Naciac w 8 miejscach. Czekoladowe pod spòd, biale na wierzch, ale tak, by naciecia nie nachodzily na siebie. "Odkrywac" wszystkie listki, jak na zdjeciach. Z 2 polòwek zrobic kule, wlozyc do srodka. Ulozyc migdaly, posypac wiòrkami, cukrem. Zostawic do wyrosniecia. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / 25-30min. W polowie pieczenia udekorowac srodek czekolada. Wystudzic. Mozna posypac cukrem pudrem, albo polac lukrem... wg gustu. Ciasto nie jest bardzo slodkie. W smaku bardzo przypomina chalke. Utrzymuje sie ok. 2 dni, miekkie. Jesli chcemy otrzymac ciasto delikatniejsze, nie dodajemy ani czekolady, ani wiòrek do srodka ( tylko na wierzch).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGabrysiu, to jest latwe, choc
Gabrysiu, to jest latwe, choc na pierwszy rzut oka wydaje sie bardzo skomplikowane
Jak sie zdecydujesz, zeby spròbowac, pomoge Ci. Wytlumacze dokladniej, nie martw sie
. A jak "wypleciesz", sama stwierdzisz, ze to pestka, choc wydaje sie nie wiadomo co. Ale jak sa goscie, to sie ladnie prezentuje
Zachecam do " zabawy"

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko, to jest
Veroniko, to jest majstersztyk! Nie bardzo kapuję jak to cudo wypleść, ale będę kiedyś próbować. Skąd u Ciebie takie pomysły?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"