3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Slonecznik


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 100 gramów mleka
  • 30 gramów oleju z oliwek
  • 30 gramów cukru brązowego
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 3 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
  • 100 gramów sera ricotta
  • 350 gramów mąki
  • szczypta soli
  • 10 gramów wiórek kokosowych
  • 25 gramów czekoladowych kropli, groszku...........

Ciasto jak wyzej, bez czekolady:

  • 20 gramów wiórek kokosowych ( zamiast 10g)

Dodatki

  • 8 migdalòw obranych
  • wiórki kokosowe
  • cukier brazowy albo puder
  • krople czekoladowe lub nutella
5

Przygotowanie

  1. Zrobic 2 osobne ciasta; jedno z wiòrkami i czekolada; drugie z wiòrkami, jak w skladnikach. Do Blokada naczynia miksującego wlozyc skladniki w podanej wyzej kolejnosci: 1min / Ciasto. Przygotowac ciasta, osobno, ale w ten sam sposòb. Podzielic na 4,5 czesci. Polowe odlozyc. Cztery czesci rozwalkowac, na krazki o sr. 22cm. Kazdy krazek natluscic, nalozyc na siebie. Naciac w 8 miejscach. Czekoladowe pod spòd, biale na wierzch, ale tak, by naciecia nie nachodzily na siebie. "Odkrywac" wszystkie listki, jak na zdjeciach. Z 2 polòwek zrobic kule, wlozyc do srodka. Ulozyc migdaly, posypac wiòrkami, cukrem. Zostawic do wyrosniecia. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / 25-30min. W polowie pieczenia udekorowac srodek czekolada. Wystudzic. Mozna posypac cukrem pudrem, albo polac lukrem... wg gustu. Ciasto nie jest bardzo slodkie. W smaku bardzo przypomina chalke. Utrzymuje sie ok. 2 dni, miekkie. Jesli chcemy otrzymac ciasto delikatniejsze, nie dodajemy ani czekolady, ani wiòrek do srodka ( tylko na wierzch). 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Gabrysiu, to jest latwe, choc

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 24, 2012 at 00:07.

    Gabrysiu, to jest latwe, choc na pierwszy rzut oka wydaje sie bardzo skomplikowanetmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Jak sie zdecydujesz, zeby spròbowac, pomoge Ci. Wytlumacze dokladniej, nie martw sietmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) . A jak "wypleciesz", sama stwierdzisz, ze to pestka, choc wydaje sie nie wiadomo co. Ale jak sa goscie, to sie ladnie prezentujetmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)   Zachecam do " zabawy" Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, to jest

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 23, 2012 at 16:53.

    Veroniko, to jest majstersztyk! Nie bardzo kapuję jak to cudo wypleść, ale będę kiedyś  próbować. Skąd u Ciebie takie pomysły? Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze