3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ślimaki z masą makową


Wydrukuj:
4

Składniki

17 porcja/porcje/porcji

ślimaki

  • 130 g mleka
  • 40 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 80 g masła
  • 270 g mąki
  • 1 jajo kurze
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru+1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • roztrzepane jajo do posmarowania ślimaków
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ślimaków
  1. Podaję sposób na wykorzystanie pozostałej masy z" rogalików dla Marcina".

    1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło. Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.2.

    2. Dodajemy mąkę, sól i jajo. Wyrabiamy 2 min./Closed lid/Dough mode.

    3. Pozostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

    4. Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto rozwałkujemy prostokąt. Na cieście rozkładamy masę zostawiając 1 cm z każdej strony . Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tniemy nożem w plastry 2-3 cm.

    5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Wstawaimy do zimnego piekarnika. Zostawiamy na 15 minut.

    6. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach na termoobiegu.

    7. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy ślimaki.

    SMACZNEGO!

10
11

Porady

Dopiero dziś wykorzystałam pozostała masę makową po rogalikach. W lodówce może poleżeć nawet 5 dni.

Ślimaki pyszne. POLECAM!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jeśli nie robiliście

    Zgłoszony przez Kamcia771 na listopada 14, 2012 at 18:18.

    Jeśli nie robiliście rogalików i nie macie pozostałości masy makowej, to do ślimaków będzie potrzebne Wam ok. 400 g. gotowej masy makowej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze