Składniki
17 porcja/porcje/porcji
ślimaki
- 130 g mleka
- 40 g cukru
- 20 g drożdży
- 80 g masła
- 270 g mąki
- 1 jajo kurze
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru+1 1/2 łyżki soku z cytryny
- roztrzepane jajo do posmarowania ślimaków
-
6
20min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Podaję sposób na wykorzystanie pozostałej masy z" rogalików dla Marcina".
1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło. Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.2.
2. Dodajemy mąkę, sól i jajo. Wyrabiamy 2 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Pozostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
4. Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto rozwałkujemy prostokąt. Na cieście rozkładamy masę zostawiając 1 cm z każdej strony . Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tniemy nożem w plastry 2-3 cm.
5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Wstawaimy do zimnego piekarnika. Zostawiamy na 15 minut.
6. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach na termoobiegu.
7. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy ślimaki.
SMACZNEGO!
ślimaków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dopiero dziś wykorzystałam pozostała masę makową po rogalikach. W lodówce może poleżeć nawet 5 dni.
Ślimaki pyszne. POLECAM!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJeśli nie robiliście
Jeśli nie robiliście rogalików i nie macie pozostałości masy makowej, to do ślimaków będzie potrzebne Wam ok. 400 g. gotowej masy makowej.