3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Slimaczki z kremem


Wydrukuj:
4

Składniki

18 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto

  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 600 gramów maki tortowej lub wroclawskiej typ 500
  • 50 gramów maki luksusowej typ 550
  • 50 gramów cukru
  • 2 jajka kurze
  • 200 gramów mleka
  • 50 gramów śmietany kremówki
  • 60 gramów miekkiego masla w kawalkach
  • 1/2 łyżeczki soli

nadzienie

  • 450 gramów mleka pełnotłustego
  • 100 gramów cukru
  • 2 jajka kurze
  • 50 gramów mąki
  • aromat rumowy
  • 70 gramów rodzynek namoczonych w rhumie i odcisnietych

lukier

  • 200 gramów cukru pudru
  • rhum ile trzeba do otrzymania lukru (pòlplynnego)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlozyc drozdze, cukier, mleko, maslo, smietane: 3min / 37° / obr 2. Dodac maki, jajka, sòl, wyrobic: 4min / Closed lid / Dough mode. Przelozyc do miski, przykryc, zostawic na 1-1,5 godz do wyrosniecia. W tym czasie przygotowac krem: rodzynki namoczyc w rhumie; do czystego naczynia wlozyc cukier: 20sek / obr 7. Dodac pozostale skladniki, gotowac: 7min / 80° / obr 4. Przelozyc krem do miseczki, wystudzic. Dodac odcisniete rodzynki, wymieszac. Ciasto: odciac 1/3 ciasta, rozwalkowac na prostokat, pociac na male prostokaty (1tmrc_emoticons.8). Pozostale 2/3 ciasta rozwalkowac, posmarowac kremem, zwinac w rulon (szersza czescia), pokroic na 18 kawalkòw. Kazdy kawalek ukladac na malym prostokacie, "odcinana" czescia, zostawic na 15-20min do wyrosniecia. Posmarowac roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 lyzki mleka. Piec w nagrzanym piekarniku: 180-200° / 25-30min (zalezy od piekarnika). Gotowe, wystudzic. W tym czasie przygotowac lukier: cukier puder wymieszac z rhumem, aby powstal lekko lejacy sie lukier. Polewac buleczki.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz