Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
babę makową
- 4 białka
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub zwykłego
- 140 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g maku
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Zakładamy motylek, wlewamy białka do naczynia i ubijamy 2 min./obr.4. Zdejmujemy motylek. Przekładamy ubite białka do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy miękkie masło i cukier i ubijamy 45 sek./obr.4.
3. Dodajemy żółtka i ubijamy 1min./obr.4.
4. Dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, mak i ubijamy 30 sek./obr.4.
5. Na koniec dodajemy białka i mieszamy 15 sek./obr.4.
6. Ciasto wylewamy do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki i pieczemy 50 min. w 190 stopniach.
SMACZNEGO!!!
baby
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jest to przepis z zeszytu mojej mamy. Ulubione ciasto mojego taty
Proste w wykonaniu i przepyszne.
POLECAM!!!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzięki za przepis na ciasto
Dzięki za przepis na ciasto bez mąki ja osobiście uwielbiam sam mak pieczony a tu mam właśnie coś takiego
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziękuję za przypomnienie i
Dziękuję za przypomnienie
i za przepis przerobiony na TM
Znam smak tej babki ,bo ją często piekłam moim dziecim jak byly małe,Polecam
