thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Masa serowa

  • 0,5 litra mleka
  • 170 gramów oleju
  • 220 gramów cukru
  • 4 żółtka
  • 4 jajka
  • 1000 gramów sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe

Spód ciasta

  • 1 szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 gramów masła
  • 120 gramów cukru
  • 160-170 gramów mąki

Piana na wierzch

  • 4 białka
  • 110 gramów cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  2. Spód ciasta
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 1 min/Ciasto"Ciasto" Wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Podpiec ok 10 minut w 180st. C

  4. Masa serowa
  5. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajka, żółtka, cukier, budynie, wlać mleko i olej, zmiksować  3 min/obr. 6.Powstałą masę wylać na podpieczone ciasto, piec 50 min (180°C).

    Masa jest dość rzadka, ale po upieczeniu będzie delikatna i puszysta.

  6. Piana na wierzch
  7. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre). Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, jednocześnie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier.

  8. Szybko i sprawnie, żeby sernik bardzo nie opadł. Wyjąć ciasto z piekarnika (po 50 min) pianę wyłożyć na ciasto, piec kolejne 10 minut (180°C). Piana nie może się smiec w innym wypadku rosa nie wyjdzie. Tu należy kontrolować pianę, bo z własnego doświadczenia wiem, że piekarnik piekarnikowi nie równy, kilka minut za dużo i może nie być rosy. Chociaż mi zawsze jakaś tam wyszła, tylko raz mniej raz więcej - zależy od piekarnika.

Porady

Nie pozostało już nic tylko czekać na pierwsze krople rosy, które będą pojawiać się stopniowo, kiedy sernik będzie się ochładzał.

Nigdy nie przepadałam za sernikami, za to moi chłopcy go uwielbiają, więc piekłam raz taki raz taki, aż w końcu trafiłąm w sklepie na sernik z rosą i mi posmakował. Szukałam przepisu w internecie i znalazłam, przerobiłąm na thermomix. Sernik jest rewelacyjny lepszy niż w cukierni. Co roku mamy sernik, a od roku sernik jem również ja, teraz obowiązkowo musi być sernik z rosą i myślę, że posotanie naszą tradycją na święta Bożego Narodzenia jak również święta Wielkanocne tmrc_emoticons.;)

 

Przepis pochodzi z tej strony //www.pieczarkamysia.pl/sernik-z-rosa/ zmodyfikowała go dla potrzeb thermomixu tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z rosą - lekki jak chmurka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: