3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z rosą - lekki jak chmurka


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Masa serowa

  • 0,5 litra mleka
  • 170 gramów oleju
  • 220 gramów cukru
  • 4 żółtka
  • 4 jajka
  • 1000 gramów sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe

Spód ciasta

  • 1 szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 gramów masła
  • 120 gramów cukru
  • 160-170 gramów mąki

Piana na wierzch

  • 4 białka
  • 110 gramów cukru
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  2. Spód ciasta
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 1 min/Dough mode Wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Podpiec ok 10 minut w 180st. C

  4. Masa serowa
  5. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajka, żółtka, cukier, budynie, wlać mleko i olej, zmiksować  3 min/obr. 6.Powstałą masę wylać na podpieczone ciasto, piec 50 min (180°C).

    Masa jest dość rzadka, ale po upieczeniu będzie delikatna i puszysta.

  6. Piana na wierzch
  7. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre). Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, jednocześnie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier.

  8. Szybko i sprawnie, żeby sernik bardzo nie opadł. Wyjąć ciasto z piekarnika (po 50 min) pianę wyłożyć na ciasto, piec kolejne 10 minut (180°C). Piana nie może się smiec w innym wypadku rosa nie wyjdzie. Tu należy kontrolować pianę, bo z własnego doświadczenia wiem, że piekarnik piekarnikowi nie równy, kilka minut za dużo i może nie być rosy. Chociaż mi zawsze jakaś tam wyszła, tylko raz mniej raz więcej - zależy od piekarnika.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nie pozostało już nic tylko czekać na pierwsze krople rosy, które będą pojawiać się stopniowo, kiedy sernik będzie się ochładzał.

Nigdy nie przepadałam za sernikami, za to moi chłopcy go uwielbiają, więc piekłam raz taki raz taki, aż w końcu trafiłąm w sklepie na sernik z rosą i mi posmakował. Szukałam przepisu w internecie i znalazłam, przerobiłąm na thermomix. Sernik jest rewelacyjny lepszy niż w cukierni. Co roku mamy sernik, a od roku sernik jem również ja, teraz obowiązkowo musi być sernik z rosą i myślę, że posotanie naszą tradycją na święta Bożego Narodzenia jak również święta Wielkanocne tmrc_emoticons.;)

 

Przepis pochodzi z tej strony //www.pieczarkamysia.pl/sernik-z-rosa/ zmodyfikowała go dla potrzeb thermomixu tmrc_emoticons.-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie skosztowaliśmy, jeszcze ciepły....

    Zgłoszony przez pariscope na listopada 25, 2017 at 20:57.

    Właśnie skosztowaliśmy, jeszcze ciepły. Pyszny. Jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Marta

    Mój blog kulinarny (nieuwzględniający Closed lid), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja z rozpdu do masy nie daam samych tek tylko cae...

    Zgłoszony przez jstudnicka na lipca 8, 2017 at 13:06.

    Ja z rozpędu do masy nie dałam samych żółtek, tylko całe jaja. Wyjdzie?
    PS. Sernik w piekarniuku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wanie upiekam serniczekprzepiekna rosa na nim...

    Zgłoszony przez Edycioreczek na czerwca 29, 2017 at 20:35.

    Właśnie upiekłam serniczek,przepiekna rosa na nim wyszła tmrc_emoticons.;-) a nigdy mi ten sernik nie wychodzil dzieki thermomixowi nareszcie!Sernik jest naprawde delikatny puszysty ..."niebo w gębie" bardzo polecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to jest przepis na dużą blachę czy można...

    Zgłoszony przez Malwina693 na marca 25, 2017 at 10:31.

    Czy to jest przepis na dużą blachę czy można użyć okrągłej blaszki 24 cm według tych proporcji? pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak pyszny sernik...

    Zgłoszony przez Witoszka na lutego 26, 2017 at 12:27.

    Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak pyszny sernik jak z tego właśnie przepisu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Wam kochani za tyle komplementów...

    Zgłoszony przez ania3330607 na lutego 16, 2017 at 13:41.

    Dziękuje Wam kochani za tyle komplementów przepisu, cieszy mnie również, że sernik Wam smakuje tmrc_emoticons.)

    Ja ostatnio robiłam inne serniki, ale ten wciąż na miejscu numer 1 tmrc_emoticons.) poozdrawiam serdecznie

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Domi2055 napisał:...

    Zgłoszony przez ania3330607 na lutego 16, 2017 at 13:35.

    Domi2055 napisał:
    Mam pytanko 😀

    Mam twaróg w kostkach taki zwykły , czy należy go najpierw zmielić zanim dodam resztę składników ?

    Jesli tak to na jakich obrotach i jak długo 😊

    Z góry bardzo dziękuje 😘



    nie trzeba mielić, thermomix to zrobi jak będzie mieszać wszystkie składniki ") pozdrawiam

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, mięciutki sernik. Prosty w wykonaniu.

    Zgłoszony przez Oleczka2010 na stycznia 23, 2017 at 17:59.

    Pyszny, mięciutki sernik. Prosty w wykonaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanko 😀...

    Zgłoszony przez Domi2055 na stycznia 1, 2017 at 21:10.

    Mam pytanko 😀

    Mam twaróg w kostkach taki zwykły , czy należy go najpierw zmielić zanim dodam resztę składników ?

    Jesli tak to na jakich obrotach i jak długo 😊

    Z góry bardzo dziękuje 😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny sernik!!...

    Zgłoszony przez Hadzia86 na grudnia 30, 2016 at 22:45.

    Rewelacyjny sernik!!

    Robiłam pierwszy raz i wyszedł świetny, mokry i bardzo smaczny. Wszyscy się zachwycali!

    Polecam ten przepis Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik jest przepyszny po 20 min pieczenia masy...

    Zgłoszony przez Pimpus na października 20, 2016 at 21:18.

    Sernik jest przepyszny tmrc_emoticons.) po 20 min pieczenia masy serowej kładę na wierzch pokrojone brzoskwinie tmrc_emoticons.) wszyscy się zajadają

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik pychotka, ja nie

    Zgłoszony przez szczypiorek na lipca 8, 2016 at 10:08.

    Sernik pychotka, ja nie polewałam sernika białkami, bo lubię zwykły sernik. Będą wracać na pewno do tego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To dobrze wiedziec, ze mozna

    Zgłoszony przez aszlim na czerwca 26, 2016 at 11:26.

    To dobrze wiedziec, ze mozna bez spodu piec ten sernik tmrc_emoticons.) Dzieki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wielokrotnie piekłam ten

    Zgłoszony przez ada67 na czerwca 24, 2016 at 00:01.

    Wielokrotnie piekłam ten sernik bez spodu. Nie dodawałam oleju, natomiast do ubitej piany z białek dodawałam wiórka kokosowe. Bardzo dobry sernik, bez glutenu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny sernik. Dalam

    Zgłoszony przez aszlim na czerwca 23, 2016 at 21:44.

    Przepyszny sernik. Dalam mniej cukru (z przekonania) oraz mniej oleju (bo zabraklo wieczorowa pora) i wyszedl wspanialy. Miekki i zbity jednoczesnie. Rosa wyszla slicznatmrc_emoticons.) Z pewnoscia bede do tego przepisu wracac.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PO GODZINIE NIE BYŁO ŚLADU PO

    Zgłoszony przez awrzeszcz na kwietnia 19, 2016 at 20:44.

    PO GODZINIE NIE BYŁO ŚLADU PO CIEŚCIE tmrc_emoticons.-) TO NAJLEPSZY KOMPLEMENT

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serniczek przepyszny :) 

    Zgłoszony przez mariola82 na marca 26, 2016 at 10:17.

    Serniczek przepyszny tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła wspaniała rosa

    Zgłoszony przez kasrok na marca 25, 2016 at 21:47.

    Wyszła wspaniała rosa tmrc_emoticons.) Rzeczywiście - nie można fopuścić do spieczenia mocnego piany z białek. Ja trzymałam 9 minut

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Następnym razem użyję sera

    Zgłoszony przez Kasia Penar na lutego 19, 2016 at 09:48.

    Następnym razem użyję sera krajanka - takiego zwykłego twarogu z ziarenek nie żadnego wcześniej mielonego... I tak sernik był pyszny a rosa wyglądała na piance jak diamenciki - wizualnie i smakowo sernik na 6+

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety sernik nie zgęstniał

    Zgłoszony przez Kasia Penar na lutego 19, 2016 at 09:42.

    Niestety sernik nie zgęstniał i miał konsystencję rzadszego kremu ale i tak nie przetrwał weekendu (na 2 osoby

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety sernik nie zgęstniał

    Zgłoszony przez Kasia Penar na lutego 19, 2016 at 09:42.

    Niestety sernik nie zgęstniał i miał konsystencję rzadszego kremu ale i tak nie przetrwał weekendu (na 2 osoby

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie martw się, że jak

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 13, 2016 at 21:48.

    Nie martw się, że jak ostygnie to zgęstnieje tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja wykorzystuję budynie na

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 13, 2016 at 21:45.

    Ja wykorzystuję budynie na 0,5 l mleka. Dobrym patentem jest wysypanie na kruchy spód  przez siteczko niewielkiej ilości kakao, podpieczenie 10minut i dopiero wylanie masy serowej . Kakao daje ładny efekt wizualny☺ ser najlepszy ten prawdziwy,  nie z wiaderka. Ciasto idealne dla cukrzyków , jeśli zamiast cukru użyć ksylitolu a spód zrobić z mąki kukurydzianej. Wtedy łasuchując nie grzeszymy tak bardzotmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jakie budynie? Na 0,5 czy

    Zgłoszony przez Kasia Penar na lutego 13, 2016 at 21:17.

    A jakie budynie? Na 0,5 czy 0,75l mleka? Zrobiłam sernik z książki ABC na serze z wiaderka i po upieczeniu masa wydaje mi się za rzadka... Dałam dwa budynie (takie na 0,5l mleka każdy) a nigdzie nie jest napisane dokladnie na jaką ilość mleka... Proszę o jakieś rady...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w ustach oszaleć

    Zgłoszony przez AgaOliBe na stycznia 16, 2016 at 02:35.

    Niebo w ustach tmrc_emoticons.) oszaleć można... jak tu być na diecie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ten przepis wszystkim

    Zgłoszony przez samalia na stycznia 16, 2016 at 01:17.

    Polecam ten przepis wszystkim tmrc_emoticons.-) serniczek przepyszny i bardzo delikatny tmrc_emoticons.-) byłam przekonana,  że mi nie wyjdzie ponieważ musiałam go przykryć aby się nie przypalił potem przykrylam też piankę wiec rosa nie wyszła ale mimo tego wszystko pięknie się zapieklo i nie przypaliło no i smakuje obłędnie tmrc_emoticons.-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!! Mój mąż zachwycony

    Zgłoszony przez jenny12354@wp.pl na stycznia 15, 2016 at 16:05.

    Super!! Mój mąż zachwycony sernik bardzo mu smakuje polecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piekna rosa.mnie ten sernik

    Zgłoszony przez Gabi22_06 na stycznia 4, 2016 at 01:26.

    piekna rosa.mnie ten sernik zawsze wychodzi bez rosy.co robie nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Blaszkę wkładam do piernika

    Zgłoszony przez Agnieszka-7777 na stycznia 1, 2016 at 17:46.

    Blaszkę wkładam do piernika po długości, a nie na szerokość piekarnika, ale nie wiem czy to ma znaczenie.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Upiekłam sernik i

    Zgłoszony przez Agnieszka-7777 na stycznia 1, 2016 at 17:40.

    Witam

    Upiekłam sernik i wyszedł pyszny, wszyscy się zachwycali tmrc_emoticons.)

    Mam jednak jednak wątpliwość. Po upieczeniu sernik razem z papierem odszedł od boków blaszki, co spowodowało, że trochę zmniejszyła się powierzchnia sernika. Jaka jest tego przyczyna, czy tak ma być ? Dodam, że wcześniej posmarowałam blaszkę margaryną i na to wyłożyłam papier do pieczenia.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę NIEBO W GĘBIE!!! Mój

    Zgłoszony przez magierka na grudnia 28, 2015 at 20:42.

    Naprawdę NIEBO W GĘBIE!!! Mój ulibiony sernik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik przepyszny choc ja

    Zgłoszony przez Kawiarenka na grudnia 28, 2015 at 18:44.

    Sernik przepyszny choc ja robię z przepisu z książki Kulinarne ABC, troche inne proporcje ale całość bardzo podobna. Prosto, szybko i przepysznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest pierwsze ciasto

    Zgłoszony przez AnnaLandtec na grudnia 27, 2015 at 19:10.

    To jest pierwsze ciasto ,które zrobiłam w Thermomixie na Święta . Ponieważ dopiero zaczyna sie moja przygoda z tym wspaniałym urzadzeniem był to swego rodzaju test i musze przyznać  ze jak najbardziej zaliczony. Serniczek wyszedł idealny , mięciutki , puszysty, delikatny. Bardzo dziękuje za przepis.   tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w

    Zgłoszony przez janny1979 na grudnia 26, 2015 at 15:10.

    Niebo w gębie.przepyszny..cała rodzina się nim zajadała przez Świeta..a ja jak nie jestem fanką ciast tak pokryjomu je zajadałamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy piekarnik góra i dół?

    Zgłoszony przez janny1979 na grudnia 23, 2015 at 19:04.

    Czy piekarnik góra i dół?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały, rozpływa się w

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 23, 2015 at 16:04.

    Wspaniały, rozpływa się w ustach !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli zastanawiasz sie który

    Zgłoszony przez kasiaxp3 na grudnia 23, 2015 at 15:24.

    Jeśli zastanawiasz sie który przepis na sernik wybrać to z czystym sumienie polecam właśnie ten jest super rozpływa sie w ustach i nie mamy go nigdy dość

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny wczoraj pieklam:-)

    Zgłoszony przez efunia79 na grudnia 23, 2015 at 12:34.

    pyszny tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.-) wczoraj pieklamtmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nazwa mówi o tym cieście

    Zgłoszony przez KasiulaG na grudnia 16, 2015 at 13:58.

    Nazwa mówi o tym cieście wszystko jest lekki i bardzo smaczny. Szybki i smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • extra, polecam

    Zgłoszony przez rumina na grudnia 1, 2015 at 08:13.

    extra, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny 

    Zgłoszony przez morelowa na października 27, 2015 at 12:06.

    Pyszny  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik rewelacyjny, mówiąc w

    Zgłoszony przez Bozena28 na września 6, 2015 at 11:42.

    Sernik rewelacyjny, mówiąc w przenośni "jedwab dla podniebienia" ,delikatny w smaku ,rozpływający się w ustach, sporządzam go regularnie i mój zachwyt podzielają wszyscy znajomi ,których częstowałam tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha 

    Zgłoszony przez JOLWIT na sierpnia 29, 2015 at 19:54.

    pycha 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez sebol na lipca 22, 2015 at 17:31.

    Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię go z książki Radość

    Zgłoszony przez bea.jan na maja 29, 2015 at 19:36.

    Robię go z książki Radość gotowania, dokładnie wg tamtego przepisu i wychodzi rewelacyjnie. Szybko znika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja przeważnie używam blachy o

    Zgłoszony przez ania3330607 na kwietnia 18, 2015 at 18:23.

    Ja przeważnie używam blachy o wymiarach 40x23, ale myślę, że w ciut mniejszej też by wyszło - moje kawałki sernika są poprostu niższe.  [[wysiwyg_imageupload:2354:]]

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej wielkości blaszki

    Zgłoszony przez Aisza na marca 31, 2015 at 14:36.

    Jakiej wielkości blaszki używałaś do tego sernika?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W jakiej książce? Podałam

    Zgłoszony przez ania3330607 na marca 30, 2015 at 01:14.

    W jakiej książce? Podałam źródło we wskazówkach tmrc_emoticons.;) Kiedyś robiłam ten przepis bez thermomixa zwykłym mikserem - ale powiem Wam, że jednak jak thermomix zrobi to ten sernik jest jeszcze lepszy tmrc_emoticons.;) Ja nie wiem czy to zadługa thermomixu czy mi się tylko tak wydaje - bo się dużo nie narobię - tylko "miche przepłuczę/ wysuszę" i lecę dalej hihi tmrc_emoticons.;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lekki i puszysty. Bardzo

    Zgłoszony przez Goleń na marca 24, 2015 at 18:47.

    Lekki i puszysty. Bardzo dobry. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny sernik

    Zgłoszony przez wiola4 na marca 14, 2015 at 13:19.

    Pyszny sernik Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •