Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
Masa serowa
- 0,5 litra mleka
- 170 gramów oleju
- 220 gramów cukru
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 1000 gramów sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka
- 2 budynie waniliowe
Spód ciasta
- 1 szczypty soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 gramów masła
- 120 gramów cukru
- 160-170 gramów mąki
Piana na wierzch
- 4 białka
- 110 gramów cukru
-
6
2h 40min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 1 min/
"Ciasto" Wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Podpiec ok 10 minut w 180st. C
Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajka, żółtka, cukier, budynie, wlać mleko i olej, zmiksować 3 min/obr. 6.Powstałą masę wylać na podpieczone ciasto, piec 50 min (180°C).
Masa jest dość rzadka, ale po upieczeniu będzie delikatna i puszysta.
Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre). Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, jednocześnie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier.
Szybko i sprawnie, żeby sernik bardzo nie opadł. Wyjąć ciasto z piekarnika (po 50 min) pianę wyłożyć na ciasto, piec kolejne 10 minut (180°C). Piana nie może się smiec w innym wypadku rosa nie wyjdzie. Tu należy kontrolować pianę, bo z własnego doświadczenia wiem, że piekarnik piekarnikowi nie równy, kilka minut za dużo i może nie być rosy. Chociaż mi zawsze jakaś tam wyszła, tylko raz mniej raz więcej - zależy od piekarnika.
Spód ciasta
Masa serowa
Piana na wierzch
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Nie pozostało już nic tylko czekać na pierwsze krople rosy, które będą pojawiać się stopniowo, kiedy sernik będzie się ochładzał.
Nigdy nie przepadałam za sernikami, za to moi chłopcy go uwielbiają, więc piekłam raz taki raz taki, aż w końcu trafiłąm w sklepie na sernik z rosą i mi posmakował. Szukałam przepisu w internecie i znalazłam, przerobiłąm na thermomix. Sernik jest rewelacyjny lepszy niż w cukierni. Co roku mamy sernik, a od roku sernik jem również ja, teraz obowiązkowo musi być sernik z rosą i myślę, że posotanie naszą tradycją na święta Bożego Narodzenia jak również święta Wielkanocne
Przepis pochodzi z tej strony //www.pieczarkamysia.pl/sernik-z-rosa/ zmodyfikowała go dla potrzeb thermomixu
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja ten serniczek
Rewelacja ten serniczek
jstudnicka: i jak wyszedl serni z samymi całymi...
jstudnicka: i jak wyszedl serni z samymi całymi jajami? tylko na przyszlosc lepiej uzyc tak jak jest w rzepisie wtedy nie zostana nam zoltka z pianki
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Eli87: najlepsza blaszka prostokatna taka ok 25x40...
Eli87: najlepsza blaszka prostokatna taka ok 25x40 lub 28x34 cos koło tego
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bat: bardzo mi miło, super, że sernik sie udało...
Bat: bardzo mi miło, super, że sernik sie udało no i wnuki zadowolone
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Berta144: naley odrazu wyciagnac sernik z...
Berta144: naley odrazu wyciagnac sernik z piekarnika, bo w innym wypadku rosa moze się nie udac
pozdrawiam serdecznie
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
wiesieq: dziekuje tez nam bardzo smakuje pomimo,...
wiesieq: dziekuje
tez nam bardzo smakuje pomimo, że nigdy nie byłam sernikowa
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Najlepszy sernik jaki jakdłem w życiu - a jestem...
Najlepszy sernik jaki jakdłem w życiu - a jestem pod względem serników baaardzo wymagający.
Malwina693: na blaszke okragla 24 cm zrobiłabym z...
Malwina693: na blaszke okragla 24 cm zrobiłabym z połowy porcji. Niestety na cała może być za mała blacha. Ale nie próbowałam robić, sadze tak po wyliczonej pojemności. Ja użyłam blachy ok 25x35-36 jakoś tak.
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
jstudnicka: jasne, ze wyjdzie - ja tez się...
jstudnicka: jasne, ze wyjdzie - ja tez się ostatnio zakręciłam i tak zrobiłam/ tylko nie mamy białek na beze lub należy użyć dodatkowych jajek (żółtka na jajecznice 😝)
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Berta144:...
Berta144:
Witam, wyjmujemy z piekarnika, bo beza moze sie spalic i rosa nie wyjdzie. Ja tak robię, acha, jak juz pieczesz z bezą, to patrz, żeby nie upiekla sie za mocno, bo.. 😁 rosa nie wyjdzie. Powodzenia
A czy po upieczeniu sernika już z pianką,...
A czy po upieczeniu sernika już z pianką, wyjmujemy go od razu z piekarnika, czy zostawiamy w piekarniku?
Bardzo Dobry Sernik....
Bardzo Dobry Sernik.

Zrobiłem bez 'rosy' i był mega dobry (:
Nie opadł, wszystko robione wg w.w przepisu
--- edit :
Dzisiaj zrobiłem po raz kolejny. Spód zrobilem z mąki kokosowej, do masy serowej (650g twarogu) wrzuciłem 250g mascarpone. Sernik jest bardziej kremowy, ale wyszedł równie dobry jak poprzednim razem.
Eli87: ja właśnie piękę. Blaszka 40x25 (mniej...
Eli87: ja właśnie piękę. Blaszka 40x25 (mniej więcej) po zalaniu serem jest wypełniona w 2/3 wysokości i jeszcze rośnie, więc mniejszej bym nie polecała - może to być ryzykowne
Dzisiaj upiekłam sernik lekki jak chmurka...
Dzisiaj upiekłam sernik lekki jak chmurka -pierwszy w życiu sernik
- wyszedł przepyszny !!! Piana z białek mi się nie ubiła, ale to nie przeszkadza. Trochę urosła przy pieczeniu. Ale emocje 
Dziękuję za przepis. Wnuczęta będą zachwycone .
Jakie wymiary blaszki najlepiej?
Jakie wymiary blaszki najlepiej?
ada67:wiorki kokosowe dodawalas na wierz? A masa...
ada67:wiorki kokosowe dodawalas na wierz? A masa wyszla bez oleju?
Właśnie skosztowaliśmy, jeszcze ciepły....
Właśnie skosztowaliśmy, jeszcze ciepły. Pyszny. Jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marta
Mój blog kulinarny (nieuwzględniający
), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/
Ja z rozpdu do masy nie daam samych tek tylko cae...
Ja z rozpędu do masy nie dałam samych żółtek, tylko całe jaja. Wyjdzie?
PS. Sernik w piekarniuku
Wanie upiekam serniczekprzepiekna rosa na nim...
Właśnie upiekłam serniczek,przepiekna rosa na nim wyszła
a nigdy mi ten sernik nie wychodzil dzieki thermomixowi nareszcie!Sernik jest naprawde delikatny puszysty ..."niebo w gębie" bardzo polecam!!
Czy to jest przepis na dużą blachę czy można...
Czy to jest przepis na dużą blachę czy można użyć okrągłej blaszki 24 cm według tych proporcji? pozdrawiam
Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak pyszny sernik...
Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak pyszny sernik jak z tego właśnie przepisu!
Dziękuje Wam kochani za tyle komplementów...
Dziękuje Wam kochani za tyle komplementów przepisu, cieszy mnie również, że sernik Wam smakuje
poozdrawiam serdecznie
Ja ostatnio robiłam inne serniki, ale ten wciąż na miejscu numer 1
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Domi2055 napisał:...
nie trzeba mielić, thermomix to zrobi jak będzie mieszać wszystkie składniki ") pozdrawiam
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Pyszny, mięciutki sernik. Prosty w wykonaniu.
Pyszny, mięciutki sernik. Prosty w wykonaniu.
Mam pytanko 😀...
Mam pytanko 😀
Mam twaróg w kostkach taki zwykły , czy należy go najpierw zmielić zanim dodam resztę składników ?
Jesli tak to na jakich obrotach i jak długo 😊
Z góry bardzo dziękuje 😘
Rewelacyjny sernik!!...
Rewelacyjny sernik!!
Robiłam pierwszy raz i wyszedł świetny, mokry i bardzo smaczny. Wszyscy się zachwycali!
Polecam ten przepis
Sernik jest przepyszny po 20 min pieczenia masy...
Sernik jest przepyszny
po 20 min pieczenia masy serowej kładę na wierzch pokrojone brzoskwinie
wszyscy się zajadają
Sernik pychotka, ja nie
Sernik pychotka, ja nie polewałam sernika białkami, bo lubię zwykły sernik. Będą wracać na pewno do tego przepisu
To dobrze wiedziec, ze mozna
To dobrze wiedziec, ze mozna bez spodu piec ten sernik
Dzieki.
Wielokrotnie piekłam ten
Wielokrotnie piekłam ten sernik bez spodu. Nie dodawałam oleju, natomiast do ubitej piany z białek dodawałam wiórka kokosowe. Bardzo dobry sernik, bez glutenu.
Przepyszny sernik. Dalam
Przepyszny sernik. Dalam mniej cukru (z przekonania) oraz mniej oleju (bo zabraklo wieczorowa pora) i wyszedl wspanialy. Miekki i zbity jednoczesnie. Rosa wyszla sliczna
Z pewnoscia bede do tego przepisu wracac.
PO GODZINIE NIE BYŁO ŚLADU PO
PO GODZINIE NIE BYŁO ŚLADU PO CIEŚCIE
TO NAJLEPSZY KOMPLEMENT
Serniczek przepyszny :)
Serniczek przepyszny
Wyszła wspaniała rosa
Wyszła wspaniała rosa
Rzeczywiście - nie można fopuścić do spieczenia mocnego piany z białek. Ja trzymałam 9 minut
Następnym razem użyję sera
Następnym razem użyję sera krajanka - takiego zwykłego twarogu z ziarenek nie żadnego wcześniej mielonego... I tak sernik był pyszny a rosa wyglądała na piance jak diamenciki - wizualnie i smakowo sernik na 6+
Niestety sernik nie zgęstniał
Niestety sernik nie zgęstniał i miał konsystencję rzadszego kremu ale i tak nie przetrwał weekendu (na 2 osoby
Niestety sernik nie zgęstniał
Niestety sernik nie zgęstniał i miał konsystencję rzadszego kremu ale i tak nie przetrwał weekendu (na 2 osoby
Nie martw się, że jak
Nie martw się, że jak ostygnie to zgęstnieje
Ja wykorzystuję budynie na
Ja wykorzystuję budynie na 0,5 l mleka. Dobrym patentem jest wysypanie na kruchy spód przez siteczko niewielkiej ilości kakao, podpieczenie 10minut i dopiero wylanie masy serowej . Kakao daje ładny efekt wizualny☺ ser najlepszy ten prawdziwy, nie z wiaderka. Ciasto idealne dla cukrzyków , jeśli zamiast cukru użyć ksylitolu a spód zrobić z mąki kukurydzianej. Wtedy łasuchując nie grzeszymy tak bardzo
)
A jakie budynie? Na 0,5 czy
A jakie budynie? Na 0,5 czy 0,75l mleka? Zrobiłam sernik z książki ABC na serze z wiaderka i po upieczeniu masa wydaje mi się za rzadka... Dałam dwa budynie (takie na 0,5l mleka każdy) a nigdzie nie jest napisane dokladnie na jaką ilość mleka... Proszę o jakieś rady...
Niebo w ustach oszaleć
Niebo w ustach
oszaleć można... jak tu być na diecie 
Polecam ten przepis wszystkim
Polecam ten przepis wszystkim
serniczek przepyszny i bardzo delikatny
byłam przekonana, że mi nie wyjdzie ponieważ musiałam go przykryć aby się nie przypalił potem przykrylam też piankę wiec rosa nie wyszła ale mimo tego wszystko pięknie się zapieklo i nie przypaliło no i smakuje obłędnie
Super!! Mój mąż zachwycony
Super!! Mój mąż zachwycony sernik bardzo mu smakuje polecam!!
piekna rosa.mnie ten sernik
piekna rosa.mnie ten sernik zawsze wychodzi bez rosy.co robie nie tak?
Blaszkę wkładam do piernika
Blaszkę wkładam do piernika po długości, a nie na szerokość piekarnika, ale nie wiem czy to ma znaczenie.
Pozdrawiam
Witam Upiekłam sernik i
Witam
Upiekłam sernik i wyszedł pyszny, wszyscy się zachwycali
Mam jednak jednak wątpliwość. Po upieczeniu sernik razem z papierem odszedł od boków blaszki, co spowodowało, że trochę zmniejszyła się powierzchnia sernika. Jaka jest tego przyczyna, czy tak ma być ? Dodam, że wcześniej posmarowałam blaszkę margaryną i na to wyłożyłam papier do pieczenia.
Pozdrawiam
Naprawdę NIEBO W GĘBIE!!! Mój
Naprawdę NIEBO W GĘBIE!!! Mój ulibiony sernik.
Sernik przepyszny choc ja
Sernik przepyszny choc ja robię z przepisu z książki Kulinarne ABC, troche inne proporcje ale całość bardzo podobna. Prosto, szybko i przepysznie.
To jest pierwsze ciasto
To jest pierwsze ciasto ,które zrobiłam w Thermomixie na Święta . Ponieważ dopiero zaczyna sie moja przygoda z tym wspaniałym urzadzeniem był to swego rodzaju test i musze przyznać ze jak najbardziej zaliczony. Serniczek wyszedł idealny , mięciutki , puszysty, delikatny. Bardzo dziękuje za przepis.
Niebo w
Niebo w gębie.przepyszny..cała rodzina się nim zajadała przez Świeta..a ja jak nie jestem fanką ciast tak pokryjomu je zajadałam