Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
na ciasto
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kaszy manny (lub polenty)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1000 g chudego twarogu
- 40 g masła
- 50 g konfitury morelowej
- 1200 g jabłek
- 2 cytryny
-
6
1h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- 1. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
2. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki.
3. 500 g jabłek umieścic w naczyniu miksującym i rozdrobnić 2s/obr.5, dodać do nich 2 łyżki soku z cytryny i wymieszać kopystką. Przełożyć, naczynie miksujące umyć.
4. Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny.
5. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ucierać 1min 30s/obr.4.
6. Do masy jajecznej dodać pokruszony ser i ucierać 1min/obr.6 przy pomocy kopystki.
7. Do naczynia miksującego włożyc skórkę cytrynową, 4 łyżki soku z cytryny, mąkę ziemniaczaną, 4 łyzki kaszy manny (lub w wersji bezglutenowej polenty) i proszek do pieczenia. Wymieszać 1 min/obr. wsteczne/obr.4, pomagając sobie kopystką.
8. Do masy dodać roztopione i przestudzone masło oraz rozdrobnione jabłka, wymieszać 1 min/obr. wsteczne/obr.3, z pomocą kopystki.
9. Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
10. Na wierzchu ciasta ułożyć koliście plasterki jabłka.
11. Ciasto piec 60 - 70 min w 180°C.
12. Rozpuścic konfiturę i posmarować nią gorący placek.
ciasta:
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis pochodzi z książki "Dieta na jeden dzień tygodnia" Susanne Ploog i jak dla mnie jest REWELACYJNY.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTakiego połączenia jeszcze nie jadłam... muszę...
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam... muszę spróbować
Wygląda cudnie, biorę się do
Wygląda cudnie, biorę się do roboty Pycha !!!!!
Co ludzie mają z tym
Co ludzie mają z tym glutenem? Nawciskają im lekarze głupot, eh! Właśnie robi się ciasto, ciekawe, co z tego będzie? Jutro wiozę je do pracy!
Super ciasto! Polecam
Super ciasto! Polecam
Kasza manna, budyń i proszek
Kasza manna, budyń i proszek do pieczenia zawierają gluten.