- TM 6
Składniki
ciasto
- 200 gramów herbatników, Leibniz
- 60 gramów masła
prażone jabłka
- 4-5 jabłek
- 1 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
masa serowa
- 1000 gramów sera, twarogowego
- 4 jajka
- 150 gramów cukru
- 80 gramów budyniu śmietankowego, w proszku
kruszonka
- 150 gramów mąki pszennej
- 100 gramów masła, z lodówki
- 100 gramów cukru
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Włóż herbatniki do naczynia.
- Włącz mielenie"Miksowanie" na "Wolne gotowanie" 30 s./"Mieszanie" obr.7
- Dodaj pokrojone kawałki masła.
- Włącz mielenie"Miksowanie" na "Wolne gotowanie" 30 s./"Mieszanie" obr.7.
- Wykładamy ciasto na tortownicę, wyłożoną papierem (spód i brzegi).
- Ugniatamy ciasto lekko dłonią.
- Wkładamy na "Wolne gotowanie" ok. 20 min do lodówki.
- Jabłka, obieramy i kroimy w kostkę.
- Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy miód i cynamon.
- Gotujemy "Wolne gotowanie" 7-8 minut ,"Sous-vide" temp.100 stopni , "Obroty wsteczne" obroty wsteczne.
- Przekładamy do innego naczynia, studzimy.
- Masę wykładamy na spód herbatników.
- Na masę serową wykładamy przestudzone jabłka.
- Do misy wrzucamy ser.
- Dodajemy cukier, jajka, budynie.
- Włączamy "Mieszanie" obr.3/na "Wolne gotowanie" 1 min.
- Składniki wrzucamy do naczynia.
- Nastawiamy na "Wolne gotowanie" 30 s./ "Mieszanie" obr.4.
- Gotową kruszonką posypujemy jabłka.
ciasto
prażone jabłka
Masa serowa
kruszonka
Porady
1.Najlepsze jabłka to szara Reneta lub Ligol. 2.Kruszonka może być w zbitych grudkach, wówczas będziesz musiał/a rozkruszyć ją w rękach podczas nakładania. Jeśli jednak jest zbyt sypka, to w rękach, pod wpływem ciepła - zbijesz ją na większe kawałki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
This is a great Mapquest Directions cake, I will try making this.
Are you sure to delete this comment ?