3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Królewski


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Kruche Ciasto

  • 150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 g kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Serowa

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 1000 g twarogu tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 6
    4h 35min
    Czas całkowity 4h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Kruche Ciasto
  1. Do suchego naczynia miksującego dodać cukier, zmielić 15 sek/obr.10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać 30 sek/obr.5. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na min. 2 godz.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 5 cm. kawałki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 360 g ciasta, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Rodrobnione ciasto rozsypać do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pokrojone ciasto, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Masa Serowa
  7. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek
  8. Założyć Motylek. Do suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 7. Masę serową ostrożnie dodać do naczynia w którym znajduję się wcześniej ubita piana z białek, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześnie ciastem
  9. Piec 60 - 65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godz. następnie wyjąć blat i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  10. Sernik Królewski podawać jako deser.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do przepisu zaleca się użycia tradycyjnego twarogu typu klinek lub krajanka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Magda, ...

    Zgłoszony przez Mazart na grudnia 24, 2017 at 12:06.

    Magda,
    ciasto z Twojego przepisu jest bardzo dobre, bardzo słodkie - więc kto nie lubi to stanowczo mniej cukru ale walka przygotowania jesttmrc_emoticons.)))))
    Sernik w drugim dniu jest o wiele lepszy ( serniki tak mają)
    jeśli mogę:
    1) ciasto kruche zblokowało mi TM - błąd- nie zawsze wszystko jak się wrzuci na raz to TM sprawnie zmieszatmrc_emoticons.)
    2) "kruche ciasto" nie jest kruchym ciastem tylko mazio-papką trudną do wyjęcia z TM
    3) miksowanie tego po zamrożeniu - nawet nie próbowałam- dół rozwałkowałam na spód - górę zmroziłam i starłam tarką ręczną na grubych oczkach
    4) białka faktycznie są zaskoczeniemtmrc_emoticons.) - ubiłam tradycyjnym mikserem - bo jeszcze mam!!!tmrc_emoticons.)

    ciasto dobre - proces wykonania nie spełnia oczekiwań użytkownika TM.
    Popracujesz nad tym? wartotmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis pozostawia bardzo wiele do życzenia! ...

    Zgłoszony przez Dajana1707 na grudnia 5, 2017 at 13:25.

    Przepis pozostawia bardzo wiele do życzenia!
    -Po pierwsze: niekompletna lista składników, nagle okazuje się, że potrzebny jest budyń, a ile tego budyniu to trzeba szukać po komentarzach.
    -Po drugie: ciasto raczej powinno zrobić się dzień wcześniej i wsadzić do zamrażalki, bo po 2 godzinach w zamrażalce po ponownym włożeniu do Thermomixa, żeby "rozdrobnić" zrobiła się znów jedna breja.
    -Po trzecie: jak już wsadzimy wszystkie składniki na masę serową nagle okazuje się, że w środku jest motylek, a mamy włączyć obroty 7. A jak wiadomo z motylkiem można włączać tylko do obrotów 4.
    -Po czwarte: 5 żółtek, 200g cukru, cukier waniliowy, 1 kg sera, 200g masła obroty 7/1 min i okazuje się, że Thermomix nie chce ruszyć i wyskakuje informacja, że silnik przeciążony (mam najnowszy model, a więc o największej pojemności), więc trzeba podzielić ciasto na 2 części.
    -Po piąte: brak informacji w jaki sposób ubić białka - może mam wyciągnąć mikser i to zrobić, a może tradycyjnie trzepaczką?
    Ciasto po wielkiej walce i improwizacji jest w piekarniku, co z niego wyjdzie - nie mam pojęcia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gucha86: Ciasto jest pyszne. Warto spróbować, ja...

    Zgłoszony przez Magda.R. na października 21, 2017 at 13:03.

    Gucha86: Ciasto jest pyszne. Warto spróbować, ja większość ciast robię właśnie w thermomixie, polecam tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • edytka_33 ...

    Zgłoszony przez Gucha86 na października 14, 2017 at 17:40.

    edytka_33
    I jak wyszedł sernik? Mam ochotę na coś takiego ale nigdy nie robiłam ciasta w thermomix.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • edytka_33:...

    Zgłoszony przez Magda.R. na sierpnia 18, 2017 at 20:19.

    edytka_33:
    Rzeczywiście... budyniu potrzeba 30g. Przepraszam za to przeoczenie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brakuje informacji ile ma byc budyniu....

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 17, 2017 at 07:26.

    Brakuje informacji ile ma byc budyniu....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze