3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik czekoladowy z owocami na spodzie oreo


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

skład

  • 500 g mascarpone
  • 1000 g twaróg sernikowy
  • 4 jajka
  • 300 g ciasteczka oreo
  • 50 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 kostek Czekolady gorzkiej
  • 0,3 litra śmietanki 36%
  • 6
    3h 45min
    Czas całkowity 1h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy ciastka oreo i rozdrabniamy 15s/obr.5.
    Dodajemy miękkie masło, ustawiamy na 2 minuty/65stopni/obr.4
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Spód wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.


    Do naczynia miksującego wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 180 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 6min/90'C/obr.2.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Dokładamy pozostałe składniki na sernik: mascarpone, cukier, jajka.
    Miksujemy 25s/obr.4/4,5.


    Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C na opcji góra-dół (środek musi być ścięty i sprężysty). Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

    Ponownie do naczynia wrzucamy połamaną na kawałki tabliczkę czekolady i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 100 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 5min/90'C/obr.2.
    Odstawiamy chwilkę do schłodzenia, następnie kiedy polewa czekoladowa delikatnie zacznie zastygać, wylewamy ją na sernik i rozprowadzamy po serniku.
    Dekorujemy świeżymi owocami (maliny, porzeczki itp.)

    Sernik chowamy do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na noc, aby odpowiednio stężał.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz