thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 35min
Czas całkowity
3h 45min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 15/08/17
zmieniono dnia: 27/07/24

Składniki

skład

  • 500 g mascarpone
  • 1000 g twaróg sernikowy
  • 4 jajka
  • 300 g ciasteczka oreo
  • 50 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 kostek Czekolady gorzkiej
  • 0,3 litra śmietanki 36%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy ciastka oreo i rozdrabniamy 15s/obr.5.
    Dodajemy miękkie masło, ustawiamy na 2 minuty/65stopni/obr.4
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Spód wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.


    Do naczynia miksującego wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 180 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 6min/90'C/obr.2.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Dokładamy pozostałe składniki na sernik: mascarpone, cukier, jajka.
    Miksujemy 25s/obr.4/4,5.


    Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C na opcji góra-dół (środek musi być ścięty i sprężysty). Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

    Ponownie do naczynia wrzucamy połamaną na kawałki tabliczkę czekolady i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 100 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 5min/90'C/obr.2.
    Odstawiamy chwilkę do schłodzenia, następnie kiedy polewa czekoladowa delikatnie zacznie zastygać, wylewamy ją na sernik i rozprowadzamy po serniku.
    Dekorujemy świeżymi owocami (maliny, porzeczki itp.)

    Sernik chowamy do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na noc, aby odpowiednio stężał.

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik czekoladowy z owocami na spodzie oreo

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?