3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik czekoladowy z owocami na spodzie oreo


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

skład

  • 500 g mascarpone
  • 1000 g twaróg sernikowy
  • 4 jajka
  • 300 g ciasteczka oreo
  • 50 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 kostek Czekolady gorzkiej
  • 0,3 litra śmietanki 36%
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy ciastka oreo i rozdrabniamy 15s/obr.5.
    Dodajemy miękkie masło, ustawiamy na 2 minuty/65stopni/obr.4
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Spód wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.


    Do naczynia miksującego wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 180 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 6min/90'C/obr.2.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Dokładamy pozostałe składniki na sernik: mascarpone, cukier, jajka.
    Miksujemy 25s/obr.4/4,5.


    Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C na opcji góra-dół (środek musi być ścięty i sprężysty). Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

    Ponownie do naczynia wrzucamy połamaną na kawałki tabliczkę czekolady i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 100 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 5min/90'C/obr.2.
    Odstawiamy chwilkę do schłodzenia, następnie kiedy polewa czekoladowa delikatnie zacznie zastygać, wylewamy ją na sernik i rozprowadzamy po serniku.
    Dekorujemy świeżymi owocami (maliny, porzeczki itp.)

    Sernik chowamy do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na noc, aby odpowiednio stężał.

    Smacznego!
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy