3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK BOBO


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

SERNIK

  • 1200 g białego sera
  • 500 g śmietany 12% lub 18%
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 jajek
  • opcjonalnie 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 300 g cukru, (lub nieco więcej, jeśli lubimy słodsze wypieki)
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  

    Dużą formę do pieczenia ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia).

     

    Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

     

    Oddzielić białka od żółtek.

     

  2. Do suchego i czystego Closed lid założyć motylek, wlać białka, dodać 2 szczypty soli, ubijać na sztywną pianę 4 min / obr. 3,5. Ściągnąć motylek, a ubitą pianę przełożyć do dużej miski i wstawić do lodówki.

     

    Nie trzeba myć Closed lid.

     

  3. Do Closed lid złożyć motylek, wlać żółtka, wsypać 300 g cukru (lub nieco więcej) i ucierać 4 min / obr. 4. Można dodać cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii).

     

    Ściągnąć motylek.

     

  4. Dodać 1200 g pokruszonego sera, 500 g śmietany, sok z połowy cytryny, wymieszać przy pomocy kopystki 3 min / obr. 3-4.

     

  5. Dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min / obr. 4.

     

  6. Gotową masę serową DELIKATNIE połączyć z przygotowaną wcześniej pianą z białek, wlewając ją do miski z białkami.

     

  7. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (lub mąką).

     

  8. Piec ok. 1 godz. w temp. 180°C.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Do gotowej masy można dodać ulubione owoce (rodzynki, pokrojone brzoskwinie z puszki, wiśnie itp.).

 2. Można przygotować wersję z pokruszoną czekoladą. Dodajemy ją do gotowej masy i lekko mieszamy.

3. Jeżeli masz problemy z wykładaniem papierem foremki, zapraszam do obejrzenia filmików:

//www.youtube.com/watch?v=B6CuXaHpexE

//www.marthastewart.com/1039142/tip-binder-clips-baking      (należy przeczekać kilka sekund reklamy)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Sernik wyszedł super,

    Zgłoszony przez JustaSC na września 16, 2016 at 07:43.

    Sernik wyszedł super, wilgotny, bardzo smaczny, następnym razem na etapie mieszania w misce dodam rodzynki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik jest wilgotny, ale nie

    Zgłoszony przez magierka na sierpnia 29, 2016 at 21:30.

    Sernik jest wilgotny, ale nie mokry!

    Polecam ser półtłusty, chociaż muszę powiedzieć, że najlepszy jest, gdy daję 800 g półtłustego i 400 g tłustego sera.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy sernik wychodzi

    Zgłoszony przez nicia211 na sierpnia 29, 2016 at 08:04.

    Czy sernik wychodzi wilgotny?

    Jaki ser Pani poleca tłusty,  półtłusty?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze