3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik bez spodu


Wydrukuj:
4

Składniki

Sernik bez spodu

  • 1500 g twaróg tłusty
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • bakalie, wg uznania

Polewa czkoladowa

  • 2 jajka
  • 12 łyżeczek kakao
  • 12 łyżeczek cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Sernik
  1. 1/ Do Closed lid wsypujemy cukier.
    2/ Dodajemy żółtka jaj.( Białka odkładmy).
    3/ Miksujemy 3-5 minut Counter-clockwise operation4. Po minucie dodajemy powoli pokrojone w kostkę masło i margarynę.
    4/ Zgarniamy masę z boków Closed lid i miksujemy jeszcze 2 minuty Counter-clockwise operation4.
    5/ Masę przekładamy do miski.
    6/ "Mielimy" twaróg. Wkładmy do Closed lid po 500g twarogu i miksujemy 20s.Counter-clockwise operation4. Zmielony twaróg przekŁadamy do miski z masą. Całość dokładnie mieszamy.
    7/ Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ucieramy.Dodajemy bakalie.
    8/ Dokładnie myjemy Closed lidi dokładnie OSUSZAMY !!! . Na noże zakładamyGentle stir setting, wlewamy białka jaj. Ubijamy 4,5 minuty Counter-clockwise operation4. Po 15 s. ubijania przez otwór w Closed lid dodajemy szczyptę soli.
    9/ Ubite białko dodajamy do masy serowej i delikatnie łączymy.
    10/ Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wcześniej mocno go natłuszczając.
    11/ Blaszkę dokładnie wysypujemy bułką tartą. Na spód dając grubszą warstwę.
    12/ Na tak przygotowaną formę wykładamy masę serową.
    13/ Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.piekarnika. Po wstawienu zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. Ja piekę z funkcją termoobiegu.
    14/ Pieczemy zgodnie z zasadą - ile twarogu, taki czas pieczenia- ale trzeba to weryfikować, wzależności od piekarnika.U mnie pieczenie trwa 1,20 - 1,30 godziny.
    15/ Sernik studzimy w.piekarniku. Wówczas nie opada.

    POLEWA CZEKOLADOWA - należy ściśle przestrzegać temperatur.

    1/ Masło lub margarynę wkładamy do Closed lid i rozpuszczamy 5 minut/ 80st/ Counter-clockwise operation2.
    2/ Jak tłuszcz zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier i kakao.
    3/ Masa będzie się rozwarstwiać.
    4/ Miksujemy 30s. Counter-clockwise operation6
    5/ Zgarniamy ze ścianek Closed lid masę na dno naczynia i studzimy do temp. 55 st.
    6/ Zakładamy na noże Gentle stir setting wbijamy całe jajka i miksujemy 4,5minuty Counter-clockwise operation4.
    7/ Jeszcze raz zgarniamy masę na dno Closed lidi miksujemy 30 sek.
    8/ Masą czakoladową smarujemy sernik.

    SMACZNEGO

    Polewa czekoladowa zsiada się pocałkowitym wystudzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis przygotwany na [color=#545454; font-family: arial, sans-serif; font-size: small]Monsieur Cuisine (Lidlomix)[/color]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy