thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Sernik bez spodu

  • 1500 g twaróg tłusty
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • bakalie, wg uznania

Polewa czkoladowa

  • 2 jajka
  • 12 łyżeczek kakao
  • 12 łyżeczek cukru
  • 200 g masła lub margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sernik
  1. 1/ Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier.
    2/ Dodajemy żółtka jaj.( Białka odkładmy).
    3/ Miksujemy 3-5 minut Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4. Po minucie dodajemy powoli pokrojone w kostkę masło i margarynę.
    4/ Zgarniamy masę z boków Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i miksujemy jeszcze 2 minuty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4.
    5/ Masę przekładamy do miski.
    6/ "Mielimy" twaróg. Wkładmy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" po 500g twarogu i miksujemy 20s.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4. Zmielony twaróg przekŁadamy do miski z masą. Całość dokładnie mieszamy.
    7/ Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ucieramy.Dodajemy bakalie.
    8/ Dokładnie myjemy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dokładnie OSUSZAMY !!! . Na noże zakładamyMieszanie"Mieszanie" , wlewamy białka jaj. Ubijamy 4,5 minuty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4. Po 15 s. ubijania przez otwór w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy szczyptę soli.
    9/ Ubite białko dodajamy do masy serowej i delikatnie łączymy.
    10/ Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wcześniej mocno go natłuszczając.
    11/ Blaszkę dokładnie wysypujemy bułką tartą. Na spód dając grubszą warstwę.
    12/ Na tak przygotowaną formę wykładamy masę serową.
    13/ Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.piekarnika. Po wstawienu zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. Ja piekę z funkcją termoobiegu.
    14/ Pieczemy zgodnie z zasadą - ile twarogu, taki czas pieczenia- ale trzeba to weryfikować, wzależności od piekarnika.U mnie pieczenie trwa 1,20 - 1,30 godziny.
    15/ Sernik studzimy w.piekarniku. Wówczas nie opada.

    POLEWA CZEKOLADOWA - należy ściśle przestrzegać temperatur.

    1/ Masło lub margarynę wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i rozpuszczamy 5 minut/ 80st/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2.
    2/ Jak tłuszcz zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier i kakao.
    3/ Masa będzie się rozwarstwiać.
    4/ Miksujemy 30s. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 6
    5/ Zgarniamy ze ścianek Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" masę na dno naczynia i studzimy do temp. 55 st.
    6/ Zakładamy na noże Mieszanie"Mieszanie" wbijamy całe jajka i miksujemy 4,5minuty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4.
    7/ Jeszcze raz zgarniamy masę na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i miksujemy 30 sek.
    8/ Masą czakoladową smarujemy sernik.

    SMACZNEGO

    Polewa czekoladowa zsiada się pocałkowitym wystudzeniu.

Porady

Przepis przygotwany na Monsieur Cuisine (Lidlomix)

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik bez spodu

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?