3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK BEZ SERA Z POLEWĄ CYTRYNOWĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

SPÓD

  • 1-2 opakowania herbatników lub biszkoptów

POLEWA

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 80-100 g cukru
  • 80 g masła
  • tabliczka czekolady (opcjonalnie)

SERNIK

  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 90 g oleju
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku bez cukru
  • 1 szczypta soli
  • 800 g jogurtu typu greckiego
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SERNIK
    1. Żółtka oddzielić od białek.
    2. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli 3 min / 37 C / obr 4 Ubijanie zakończyć wcześniej bądź przedłużyć  do momentu ubicia. Przełożyć pianę do większej miski
    3. Zółtka, cukier i cukier waniliowy włożyć do naczynia miksującego, utrzeć 30 s / obr 4
    4. Dodać jogurt, olej, budyń, wymieszać 1 min / obr 3
    5. Masę przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką
    6. Piekarnik nagrzać do 180 C (góra - dół).
    7. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spód herbatniki (połamać w razie potrzeby)
    8. Wylać masę
    9. Pieć w piekarniku ok 50-60 min
    10. Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym  piekarniku do ostygnięcia
    11. Po wystygnięciu polać kremem cytrynowym
    12. Można tez udekorować polewą czekoladową (przepis TUTAJ)  i owocami
  1. POLEWA
    1. Skórkę z obu cytryn zetrzeć na tarce
    2. Do naczynia miksującego wbić jajka i dodać cukier, zmiksować 6 s / obr 4 a następnie podgotować 2 min / Varoma/ obr 2
    3. Dodać sok z cytryn, otartą skórkę , masło, gotować do zgęstnienia kremu ok 5 -7 min / 110 C / obr 2
    4. Pod koniec zmiksować 10 s / obr 7 i polać sernik.
    5. Pozostawić do ostygnięcia i polać czekoladą
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Można sobie pomóc i włożyć na chwilę jajka, jogurty do ciepłej, ale nie gorącej wody


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ponownie wróciłam do tego wspaniałego sernika...

    Zgłoszony przez lubieczat na listopada 4, 2018 at 20:01.

    Ponownie wróciłam do tego wspaniałego sernika bez sera , i ponownie się nie zawiodłam jest jeszcze lepszy niż za pierwszym razem !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Napiszę tak........z całą odpowiedzialnością...

    Zgłoszony przez lubieczat na maja 13, 2018 at 11:23.

    Napiszę tak........z całą odpowiedzialnością POLECAM TO CIASTO !!!!!!..... jest niebiańsko dobre,,i bardzo łatwe w zrobieniu .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto dobre, ja musiałam troszkę dłużej...

    Zgłoszony przez Milva na lutego 25, 2017 at 20:38.

    Ciasto dobre, ja musiałam troszkę dłużej zagęszczać masę, która jest pyszna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze