Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
SPÓD
- 1-2 opakowania herbatników lub biszkoptów
POLEWA
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 80-100 g cukru
- 80 g masła
- tabliczka czekolady (opcjonalnie)
SERNIK
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 90 g oleju
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku bez cukru
- 1 szczypta soli
- 800 g jogurtu typu greckiego
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Żółtka oddzielić od białek.
- Z białek ubić pianę ze szczyptą soli 3 min / 37 C / obr 4 Ubijanie zakończyć wcześniej bądź przedłużyć do momentu ubicia. Przełożyć pianę do większej miski
- Zółtka, cukier i cukier waniliowy włożyć do naczynia miksującego, utrzeć 30 s / obr 4
- Dodać jogurt, olej, budyń, wymieszać 1 min / obr 3
- Masę przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką
- Piekarnik nagrzać do 180 C (góra - dół).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spód herbatniki (połamać w razie potrzeby)
- Wylać masę
- Pieć w piekarniku ok 50-60 min
- Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- Po wystygnięciu polać kremem cytrynowym
- Można tez udekorować polewą czekoladową (przepis TUTAJ) i owocami
- Skórkę z obu cytryn zetrzeć na tarce
- Do naczynia miksującego wbić jajka i dodać cukier, zmiksować 6 s / obr 4 a następnie podgotować 2 min / Varoma/ obr 2
- Dodać sok z cytryn, otartą skórkę , masło, gotować do zgęstnienia kremu ok 5 -7 min / 110 C / obr 2
- Pod koniec zmiksować 10 s / obr 7 i polać sernik.
- Pozostawić do ostygnięcia i polać czekoladą
SERNIK
POLEWA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Można sobie pomóc i włożyć na chwilę jajka, jogurty do ciepłej, ale nie gorącej wody
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPonownie wróciłam do tego wspaniałego sernika...
Ponownie wróciłam do tego wspaniałego sernika bez sera , i ponownie się nie zawiodłam jest jeszcze lepszy niż za pierwszym razem !!!!
Napiszę tak........z całą odpowiedzialnością...
Napiszę tak........z całą odpowiedzialnością POLECAM TO CIASTO !!!!!!..... jest niebiańsko dobre,,i bardzo łatwe w zrobieniu .
Ciasto dobre, ja musiałam troszkę dłużej...
Ciasto dobre, ja musiałam troszkę dłużej zagęszczać masę, która jest pyszna.