3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki spiralki na orkiszu


Wydrukuj:
4

Składniki

40 porcja/porcje/porcji

glazura

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

nadzienie

  • 80 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g suszonych sliwek bez pestek
  • 30 g czekolady gorzkiej 70%
  • 80 g orzechów, tu namoczone nerkowce

ciasto

  • 225 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 225 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 200-250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Rogaliki spiralki na orkiszu
  1. CiastoTwaróg odsączyć owijając go ręcznikiem papierowym i uciskając. Wrzucić do Closed lid  1 min/6 obr, w połowie czasu zgarnąć ze scianek (im dłuzej mielony, bardziej mokry, tym wiecej bedzie potrzebował mąki) Wrzucić do Closed lid pokrojone na mniejsze kawałki masło, wsypać przesianą mąkę, 2 min/Dough mode, pomagać kopystką.

    Ciasto moze być trochę rzadkie, jesli bardzo, to dosypać mąki. Jesli trochę, to owinąć folię i do lodówki na pół godziny, mąkę się dosypie przy wałkowaniu.

     

  2. Nadzienie orzechy (u mnie namoczone wcześniej i wysuszone nerkowce) zmiksowac w Closed lid 10 sec/8 obr - zależy jak kto chce mieć je drobno zmielone), wysypać do miseczki daktyle i sliwki wrzucić do Closed lid, ilość minimum tak na oko 80g daktyli, 50 g sliwek. zalać wodą żeby ledwo ledwo przykryło, 8 min/80 stopni/obr 1. wyłączyć. z Closed lid do szklanki odlać połowę wody. wrzucić do Closed lid połamaną gorzką czekoladę (tak ze 30g), jak sie rozpuści, zmiksować na gładką masę, jesli bedzie trzeba, to dodać tej odlanej wody, ale nadzienie po dosypaniu orzechów musi być dość gęste, zeby nie wypływało z rogalików i nie rozmaczało ciasta. wyłożyć masę do miseczki, wsypać orzechy, wymieszać. jesli jest rzadkie, to dosypać orzechów.

  3. Wyjąc ciasto, oderwać cześć, Rozwałkować podsypując mąką. Wyciac duzą miską kształt koła. naciąć.Nałozyc nadzienie

  4. ZwijacJeśli nadzienie jest bardziej płynne, lub są to owoce, to docisnąć końce

  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować glazurą, (lub samym mlekiem),posypać cukrem trzcinowymPiec 170 stopniCiasto przy samym nadzieniu moze byc wilgotnawe,  i to jest ok.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

można zrobić z podwójnej porcji, ale wyrobić  na raz trochę TM ma ciezko. część surowego ciasta spokojnie może poleżec jeden dzien w lodówce.mi nadzienia zawsze zostawało, ale nie jestem w stanie podać, z jakiej ilości robiłam. potem dawałam do lodówki, spokojnie pare dni postoi. przed ponownym uzyciem podgrzać je trochę zeby łatwiej było nakładać.robiłam też z połówką suszonej moreli, i z borówkami


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy