3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogale "dla Marcina" ;-)


Wydrukuj:
4

Składniki

32 porcja/porcje/porcji

ciasto drożdżowo-francuskie

  • 210 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g masła
  • 500 g mąki
  • jajko kurze
  • szczypta soli

nadzienie

  • 50 g orzechów ziemnych niesolonych,prażonych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g herbatników
  • 400 g maku
  • 280 g mleka
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie i odcisnietych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g cukru
  • 2 białka

lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzechów ziemnych do posypania
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    nadzienia
  1. 1. Do naczynia wkładamy orzechy i migdały siekamy 4 sek./obr.5. Przesypujemy do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i mielimy 6 sek./obr.5. Przesypujemy.

    3. Do naczynia wkładamy 200 g maku i mielimy 30 sek./obr.10. Przesupujemy. Tak samo postępujemy z drugą połową maku. Łączymy razem mak dodajemy mleko, rodzynki, skórkę pomaraczową, cukier i podgrzewamy 15 min./90 stopni./obr.3.

    4. Do naczynia wkładamy orzechy, migdały, herbatniki mieszamy 20 sek./obr.4. Przekładamy. Chłodzimy.

    5. Białka ubijamy 2 min./obr.3. przy pomocy motylka na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy makowej.

     

     

  2. ciasta
  3. 1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, połowę masła( 150g). Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.3.

    2. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2min./Blokada naczynia miksującego./Ciasto.

    3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki na jednym rozsmarowujemy resztę masła(150 g) i przykrywamy drugim plackiem. Rozwałkowujemy i składamy na 3 warstwy. Wałkowanie i składanie powtarzamy dwukrotnie. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

     

     

  4. wykonanie rogalików i lukru
  5. 1. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę nadzienia i zwijamy, formujemy zgrabne rogaliki.

    2. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem pozostałym z nadzienia. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.

    3. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny , smarujemy jeszcze ciepłe rogale i od razu posypujemy pokrojonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

    SMACZNEGO!

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pyszne mięciutkie rogaliki. POLECAM!!!

Nadzienie do rogali zrobiłam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotka Swietna masa i ciasto. Na pewno...

    Zgłoszony przez Tysia22 na listopada 12, 2021 at 01:14.

    Pychotka tmrc_emoticons.-) Swietna masa i ciasto. Na pewno skorzystam jeszcze nie raz z tego przepisu tmrc_emoticons.-) Odnosnie wczesniejszuch komentarzy - aby masy nie zostało wystarczy podzielić ją tak jak ciasto na 4 części. Dla mnie optymalna ilość.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są pyszne, wykorzystałam gotową masę makową z...

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 2, 2016 at 19:39.

    Są pyszne, wykorzystałam gotową masę makową z puszkiSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mak mieliłaś suchy czy wcześniej namoczony...

    Zgłoszony przez aaa.szery na listopada 17, 2016 at 13:18.

    Czy mak mieliłaś suchy czy wcześniej namoczony we wrzątku??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogaliki pyszne. Polecam

    Zgłoszony przez Dosia1967 na listopada 14, 2016 at 08:41.

    Rogaliki pyszne. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne rogaliki, niego w gębie

    Zgłoszony przez annajasic na listopada 11, 2016 at 20:28.

    Pyszne rogaliki, niego w gębie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Delikatne i puszyste, zniknęły w mgnieniu oka

    Zgłoszony przez ola12315 na listopada 11, 2016 at 15:39.

    Delikatne i puszyste, zniknęły w mgnieniu okaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis.... dziekuje !! Ja co prawda zrobiłam...

    Zgłoszony przez Glokat na listopada 11, 2016 at 11:18.

    Przepis.... dziekuje !! Ja co prawda zrobiłam swoją wersje farszu z orzechów karmelu zrobionego własnoręcznie i rodzynek oraz własnego masła orzechowego ale gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się zacząć! Polecam. Ciasto puch a rogalików mi wyszło 28 wielkości 2/3 sprzedawanych rogali w piekarniach tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Znalazłam rano przepis i zaraz wziełam...

    Zgłoszony przez Lucy74 na listopada 11, 2016 at 11:10.

    Witam. Znalazłam rano przepis i zaraz wziełam się do pracy. Przyznam sie do małego błędu, nie włożyłam ciasta do lodówki tmrc_emoticons.;), nie doczytałam tmrc_emoticons.;) - chciałam szybko zrobić tmrc_emoticons.;) ale i tak są pyszne. Już kawusia zrobiona i delektujemy się pysznym rogalikiem. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam, to najlepsze

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na listopada 29, 2015 at 17:40.

    Piekłam, to najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłam. Co prawda farsz lekko przerobiłam bo wydał mi sie za bardzo pracochłonny, tzn kupiłam puszkę z gotową masą makową, dodałam herbatniki i białka. 

    POLECAM !!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nadzienie obłędnie

    Zgłoszony przez edytka_33 na listopada 13, 2015 at 10:44.

    Nadzienie obłędnie pyszne..Zrobiłam rogaliki w cieście krucho -drożdżowym i wyszły wspaniałe. Rodzina i znajomi pod duzym wrażeniem. Cała porcja rozeszła się w ekspresowym tempie. Przepis jest super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam!!! wspaniałe, tylko

    Zgłoszony przez barbara@ na listopada 11, 2015 at 14:22.

    zrobiłam!!! wspaniałe, tylko nadzienie z połowy porcjipodanych w przepisie tmrc_emoticons.-) robiłam małe rogaliki, takie na dwa kęsy tmrc_emoticons.-) pachną i smakują wspaniale

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za przepis Chętnie go

    Zgłoszony przez Marcysia_a na listopada 10, 2015 at 13:59.

    Dzięki za przepis tmrc_emoticons.) Chętnie go wypróbuję na jutro tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis - zaczynam

    Zgłoszony przez barbara@ na listopada 10, 2015 at 12:34.

    Ciekawy przepis - zaczynam robić; przydatne komentarze co do ilości nadzienia, robię więcej ciasta tmrc_emoticons.-)Dopiszę jak wyszło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masa przepyszna,jedna mi

    Zgłoszony przez Mac na listopada 10, 2015 at 09:28.

    Masa przepyszna,jedna mi ciasto wyszło bardziej kruche niż jak te z rogali ze zdjęcia tmrc_emoticons.( będę próbować metodą prób i błędów tmrc_emoticons.;) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj rogale, ale

    Zgłoszony przez Maliniak na listopada 6, 2015 at 22:33.

    Zrobiłam dzisiaj rogale, ale zmniejszyłam o połowę ilość cukru i masła. Zmniejszyłam również ilość maku (dzięki dziewczyny za komentarze) i wyszło idealnie. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Mr Cook na października 29, 2015 at 20:22.

    tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja spròbuje :bigsmile:

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 11, 2012 at 23:13.

    I ja spròbuje Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też piekłam dziś rogale wg

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 11, 2012 at 23:11.

    Ja też piekłam dziś rogale wg tego przepisu  tmrc_emoticons.)  Wszystkim bardzo smakowały, dziękuję za przepis. Tylko proporcje nadzienia do tej ilości ciasta są za duże. Zostało mi ok.1/3 nadzienia a ponieważ nie chciało mi się dorabiać połowy porcji ciasta, to do tej reszty nadzienia dodałam jajko, płatki owsiane, tartą bułkę i trocze żurawiny; wymieszałam i łyżką nakładałam "kleksy" na papier do pieczenia. Piekłam tak jak rogaliki i mieliśmy ok. 20 ciastek. Ale wolałabym zrobić od razu więcej ciasta i upiec więcej rogalików  tmrc_emoticons.~   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis fajny, ciekawy,

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 11, 2012 at 18:12.

    Przepis fajny, ciekawy, napewno wypróbuję tmrc_emoticons.D bardzo lubię rogaliki i często je robię, ale z takim nadzieniem nigdy nie robiłam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mieszkam w Wielkopolsce i

    Zgłoszony przez Karolinad2 na listopada 11, 2012 at 08:53.

    Mieszkam w Wielkopolsce i rogale dla nas 11 listopada to  stały element menu. Z dobrej cukierni, z odpowiednimi dodatkami, niepowarzalny. Zrobic takiego w domu nie sposób - ten przepis jednak zachęcająco wygląda i aż zła jestem, że nie mam wszystkich składnikow bo dzis bym je upiekła na bank. Dodaje do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z podanych składników wyszło

    Zgłoszony przez bietka na listopada 10, 2012 at 23:07.

    Z podanych składników wyszło mi 18 dużych rogali. Ciasto i nadzienie dobre. Zostało mi ok 1/3 masy na nadzienie, mimo,że sporo nakładałam. Ciasto można wyrobić i spokojnie na noc do lodówki włożyć, wyciągnąć ok. 30 minut przed końcowym robieniem rogalików.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super Kamcia, teraz nie kłócą

    Zgłoszony przez niusia na listopada 10, 2012 at 21:33.

    Super Kamcia, teraz nie kłócą się z moim patriotyzmem lokalnym tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kamcia dziękuję za przepis,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 10, 2012 at 19:24.

    Cooking 7Kamcia dziękuję za przepis, rogaliki wyglądają pysznie aż ślinka leci tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Love Pozdrawiam serdecznie Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmieniłam nazwę. W pierwszym

    Zgłoszony przez Kamcia771 na listopada 10, 2012 at 19:13.

    Zmieniłam nazwę. W pierwszym momencie chciałam je nazwać Rogale "dla Marcina" , ale zrobiłam inaczej. Teraz poprawiłam. Pozdrawiam!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na ciasto fajny,

    Zgłoszony przez niusia na listopada 10, 2012 at 17:51.

    Przepis na ciasto fajny, jednak nazwa niezbyt dobra, rogal świętomarciński to nazwa zastrzeżona, chroniona jako produkt regionalny i musi spełniać pewne wymagania (np. nadzienie wyłącznie z białego maku).

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze