3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rabarbarowy powiew wiosny


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki
  • 200 g cukru
  • 4 budynie smietankowe
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru, (cukier zmielony w thermomixie)
  • 100 g płatków migdałowych
5

Przygotowanie

    rabarbaru
  1. Obrany rabarbar pokroić, wrzucić do garnka, zasypać 200 g cukru i odstawić na pół godziny.

  2. ciasta
  3. W tym czasie przygotować ciasto:

    mąkę, masło, 100 g cukru, żółtka i proszek do pieczenia wrzucić do naczynia miksującego i wyrobić przy pomocy kopystki - 40 s, obroty poz. 6

    Ciasto po wyrobieniu ma konsystencję kruszonki. Wysypać je na blachę, ugnieść ręką, nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku 15 minut, w 200 stopniach, góra-dół.

     

  4. budyniu
  5. 2 budynie śmietankowe ugotować wg przepisu w 1 litrze mleka i wylać na upieczone ciasto.

  6. masy rabarbarowej
  7. Odstawiony rabarbar z cukrem zasypać 2 suchymi budyniami. Zamieszać i zagotować, cały czas mieszając, do momentu aż całość stanie się "budyniowata". Rabarbar nie powinein się rozgotować. Wyłożyć na budyń.

    Włożyć do piekarnika i piec 15 minut, w 200 stopniach, góra-dół.

  8. masy bezowej
  9. Do suchego naczynia miksującego wlać schłodzone białka, dodać szczyptę soli, nałożyć motylek i ubijać 2 minuty, obroty poz. 4. Po tym czasie zmniejszyć obroty do poz. 2 i powoli przez otwór w pokrywce wsypywać cukier puder. 

    Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć ubite z cukrem pudrem białka. Posypać płatkami migdałowymi i piec 20 minut w 180 stopniach, góra-dół.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 30x40 cm.

Można zwiększyć ilość białek na masę bezową i proporcjonalnie do tego ilość cukru pudru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto rewelacja Polecam to

    Zgłoszony przez andagus na czerwca 30, 2015 at 19:30.

    Ciasto rewelacja tmrc_emoticons.) Polecam to MAŁO POWIEDZIANE tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)  Dodałam jeszcze kilka truskawek na rabarbar i było obłędnie pyszne tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Juz w piekarniku zapach

    Zgłoszony przez andagus na czerwca 26, 2015 at 19:46.

    Juz w piekarniku tmrc_emoticons.) zapach roznosi sie niesamowity Love juz nie moge sie doczekac by skosztowac a zapowiada sie smakowicie Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, Wolę zapytać bardziej

    Zgłoszony przez Kasiolina na lipca 1, 2014 at 22:27.

    Witam,

    Wolę zapytać bardziej doświadczone Gospodynie zanim coś sknocę: Czy ciasto ma szanse być smaczne z agrestem zamiast rabarbaru?

    Z góry dziękuję za podpowiedzi Love

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Odkryłam na nowo

    Zgłoszony przez bernarda na czerwca 13, 2014 at 21:12.

    Odkryłam na nowo rabarbersmileys

    Ciasto pyszne .

    W sezonie gości często na moim stole.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam !!! Ciasto super

    Zgłoszony przez ula1959 na lipca 27, 2013 at 21:33.

    Polecam !!!

    Ciasto super ,bajka goście zachwyceni rodzinka też.

    Każdy powinien skosztować i polecać innym .

    Bardzo , bardzo dziękuję za przepis

    ula

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ciasto jest fantastyczne

    Zgłoszony przez Baradora13 na czerwca 27, 2013 at 21:51.

    To ciasto jest fantastyczne tmrc_emoticons.p

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Ciasto wygląda

    Zgłoszony przez RadekR na czerwca 6, 2013 at 11:48.

    Witam. Ciasto wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis. Zastanawiam się czy wlewać gorący budyń na ciasto, czy lepiej poczekać aż przestygnie?

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto łatwe w przygotowaniu

    Zgłoszony przez w1paula na maja 26, 2013 at 21:37.

    Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne. Zapomniałam posłodzić budyniów ale i tak wyszło przepyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • trochę pracy z tym ciastem

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 25, 2013 at 10:05.

    trochę pracy z tym ciastem ale naprawdę warto było , ciasto wyszło przepyszne Love  polecam i dziękuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuje za doprecyzowanie

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 21, 2013 at 18:59.

    dziękuje za doprecyzowanie przepisu, jutro zabieram się za pieczenie ciacha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejne ciacho z rabarbarem,

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 21, 2013 at 15:35.

    Kolejne ciacho z rabarbarem, super tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aż ślinka leci. Wypróbuję go

    Zgłoszony przez w1paula na maja 21, 2013 at 14:45.

    Aż ślinka leci. Wypróbuję go z pewnością tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Watpliwosci rozwiane, dzieki

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 21, 2013 at 10:09.

    Watpliwosci rozwiane, dzieki Big Smile Big Smile  Pozdrawiam Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, zgadza

    Zgłoszony przez longinaszulc na maja 21, 2013 at 00:49.

    Tak, zgadza się.

    Zaktualizowałam nieco przepis, mam nadzieję, że nowa wersja rozwiewa wszystkie wątpliwości tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • C Ciasto wspaniałe ! Ja

    Zgłoszony przez gagatek23 na maja 20, 2013 at 23:53.

    C Cooking 7 Ciasto wspaniałe ! Ja zrobiłam błąd , bo wyłożyłam na dużą ,płaską blachę a lepiej głęboką korytkową !Jest przez to wyższe i ładniej wygląda ! Ważne - rabarbaru trzeba kupić ok.2 kg , bo po obraniu sporo go ubywa !Donata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam ciasta z

    Zgłoszony przez Kamcia771 na maja 20, 2013 at 19:32.

    Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Chciałabym wypróbować. Tylko proszę o dokładniejszy opis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam rabarbar napewno

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 20, 2013 at 18:54.

    mam rabarbar napewno wypróbuje tmrc_emoticons.)  tylko ile czasu gotować ten suchy rabarbar z budyniem ???tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapisane pòki co, musze

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 20, 2013 at 15:57.

    Zapisane pòki co, musze poczekac na rabarbar Big Smile Big Smile Mam pytanie, z jaka iloscia mleka gotowane sa 2 budynie ? 1 litr?  Zastapie budyn w proszku, budyniem domowym, stad pytanie tmrc_emoticons.)  Pozostale 2 bydynie ida na sucho, z rabarbarem i cukrem ? Zrozumialam dobrze ? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis smakowity. Dodaje do

    Zgłoszony przez magi1 na maja 20, 2013 at 14:01.

    Przepis smakowity. Dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze