3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PYSZNE FAWORKI


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

FAWORKI

  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 120 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    FAWORKÓW
  1. 1.Do naczynia wkładamy mąkę, żółtka, śmietanę sól i spirytus Mieszamy 10 sek./obr.4.

    2. Następnie włączamy 1 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    3. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i ubijamy wałkiem. Po czym odkrajamy kawałek i wywałkujemy na bardzo cienkie ciasto.

    4. Radełkiem kroimy w paseczki. Na środku każdego robimy nożem dziurkę. Jeden koniec faworka przewlekamy przez dziurkę. 

    5. Smażymy na oleju do zarumienienia. Ja smażyłam we frytkownicy w 180 stopniach, jest to świetny pomysł bo utrzymuje ona cały czas tą samą temperaturę. W przewracaniu pomagamy sobie długą wykałaczką. Faworki wykładamy na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cukrze pudrze.

    Teraz już tylko, należy zabrać się za jedzenie tmrc_emoticons.-)

    Z tej porcji ciasta wychodzi 0,5 kg faworków.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sekretem pysznych faworków jest dobrze wywałkowane ciasto, musi być bardzo cienkie.

Widziałam w tv i słyszałam od paru osób, że ciasto należy potraktować wałkiem, aby było bardziej napowietrzone i tak też zrobiłam.

Smażenie we frytkownicy pomaga utrzymać stałą temperaturę i tym samym zapobiega przypalaniu.

Mój 5-letni syn miał świetną zabawę w pomaganiu mi przy faworkach, dlatego po usmażeniu niektóre miały dość dziwne kształty.

Jeśli zastosujemy się do tych porad. Faworki wyjdą pyszne, chrupiące i kruche.

POLECAM!!!!

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • rozpływajace się w ustach...mmmm...

    Zgłoszony przez wiola69 na marca 1, 2019 at 11:14.

    rozpływajace się w ustach...mmmm

    bardzo dobry przepis, dla mnie najważniejsze, że nie ma w nim proszku do pieczenia...faworki bardzo kruche, delikatne, rozpływajace się w ustach.

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/5/2/5232cc24e3125c4880a5598a92d054c6.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/5/2/5232cc24e3125c4880a5598a92d054c6.jpg


    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/5/2/5232cc24e3125c4880a5598a92d054c6.jpg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności !!! Właśnie zajadam się chrustem z...

    Zgłoszony przez jolla5 na lutego 22, 2017 at 10:14.

    Pyszności !!! Właśnie zajadam się chrustem z tego przepisu. mniam mniam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faworki super- przepis rewelacja !!!!!!!!!!!!...

    Zgłoszony przez basia_kulas na stycznia 23, 2017 at 15:43.

    Faworki super- przepis rewelacja !!!!!!!!!!!! dodałam tylko proszku do pieczenia pół łyżeczki ....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, polecam!

    Zgłoszony przez Kitek77 na listopada 12, 2016 at 20:43.

    Super, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo kruche i pyszne !

    Zgłoszony przez ania1986 na lutego 16, 2016 at 12:13.

    Bardzo kruche i pyszne !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Pięknie się walkują

    Zgłoszony przez Jaczyńska na lutego 4, 2016 at 13:46.

    Pyszne. Pięknie się walkują więc z dwóch porcji dziś zrobiłyśmy z córeczką. Ona wałkowała.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka. Idealny i szybki

    Zgłoszony przez Smolka_justyna na lutego 3, 2016 at 22:20.

    Pychotka. Idealny i szybki przepis na pyszne faworki. Palce lizac! Nawet mojej tesciowej smakowaly tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robilam - potwierdzam

    Zgłoszony przez barbara@ na lutego 3, 2016 at 18:59.

    robilam - potwierdzam pyszność tmrc_emoticons.-) i ulotność - znikają w 5 minut

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły rewelacyjne! Zrobiłam

    Zgłoszony przez olpa na stycznia 19, 2016 at 22:40.

    Wyszły rewelacyjne! Zrobiłam  dzisiaj z podwójnej porcji i już tylko kilka zostało tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne

    Zgłoszony przez dora35 na stycznia 11, 2016 at 13:57.

    Rewelacyjne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! Pycha:)

    Zgłoszony przez ewelina89 na lutego 16, 2015 at 20:47.

    Polecam! Pychatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam przed chwilą z

    Zgłoszony przez Apik na grudnia 8, 2014 at 21:02.

    Zrobiłam przed chwilą z córkątmrc_emoticons.) Najlepsze faworki jakie jadłam w życiu, już ich nie ma.....tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! polecam...

    Zgłoszony przez Anetka21 na października 28, 2014 at 14:35.

    Pyszne! polecam... tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faworki przepyszne

    Zgłoszony przez dhalii na lutego 19, 2013 at 11:25.

    Faworki przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, że nie

    Zgłoszony przez Kamcia771 na lutego 9, 2013 at 19:23.

    Przepraszam, że nie zamieściłam przepisu z użyciem białek, ale zaatakowała nas grypa żołądkowa tmrc_emoticons.-( i niestety nie byłam w stanie nic zrobić. Jeśli mi się uda to może jutro coś zamieszczę. Pozdrawiam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kamcia czekam na przepis jak

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 7, 2013 at 17:25.

    Kamcia czekam na przepis jak wykorzystać białka tmrc_emoticons.D   mam cały duży kubek tmrc_emoticons.) Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kamcia masz rację :bigsmile: 

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 7, 2013 at 17:22.

    Cooking 7Kamcia masz rację Big Smile  cały tydzień będziemy obchodzić Tłusty Czwartek tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam faworki ale już

    Zgłoszony przez magi1 na lutego 6, 2013 at 20:51.

    Uwielbiam faworki tmrc_emoticons.D ale już nie dam rady ich teraz przygotować tmrc_emoticons.D ale przeciez mozna sobie jeszcze póxniej zaszaleć tmrc_emoticons.;) dzieki za przepis tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D  

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najgorsze jest to, że znikają

    Zgłoszony przez Kamcia771 na lutego 6, 2013 at 19:32.

    Najgorsze jest to, że znikają bardzo szybko. Dzisiaj najedliśmy się faworków ,a jutro pączki tmrc_emoticons.-) Można by powiedzieć, że mamy tłusty tydzień tmrc_emoticons.;-) W weekend podam przepis na wykorzystanie białek. POZDRAWIAM!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze