thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

FAWORKI

  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 120 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    FAWORKÓW
  1. 1.Do naczynia wkładamy mąkę, żółtka, śmietanę sól i spirytus Mieszamy 10 sek./obr.4.

    2. Następnie włączamy 1 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    3. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i ubijamy wałkiem. Po czym odkrajamy kawałek i wywałkujemy na bardzo cienkie ciasto.

    4. Radełkiem kroimy w paseczki. Na środku każdego robimy nożem dziurkę. Jeden koniec faworka przewlekamy przez dziurkę. 

    5. Smażymy na oleju do zarumienienia. Ja smażyłam we frytkownicy w 180 stopniach, jest to świetny pomysł bo utrzymuje ona cały czas tą samą temperaturę. W przewracaniu pomagamy sobie długą wykałaczką. Faworki wykładamy na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cukrze pudrze.

    Teraz już tylko, należy zabrać się za jedzenie tmrc_emoticons.-)

    Z tej porcji ciasta wychodzi 0,5 kg faworków.

     

Porady

Sekretem pysznych faworków jest dobrze wywałkowane ciasto, musi być bardzo cienkie.

Widziałam w tv i słyszałam od paru osób, że ciasto należy potraktować wałkiem, aby było bardziej napowietrzone i tak też zrobiłam.

Smażenie we frytkownicy pomaga utrzymać stałą temperaturę i tym samym zapobiega przypalaniu.

Mój 5-letni syn miał świetną zabawę w pomaganiu mi przy faworkach, dlatego po usmażeniu niektóre miały dość dziwne kształty.

Jeśli zastosujemy się do tych porad. Faworki wyjdą pyszne, chrupiące i kruche.

POLECAM!!!!

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PYSZNE FAWORKI

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: