Składniki
4 porcja/porcje/porcji
FAWORKI
- 300 g mąki
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 120 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do obtoczenia
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1.Do naczynia wkładamy mąkę, żółtka, śmietanę sól i spirytus Mieszamy 10 sek./obr.4.
2. Następnie włączamy 1 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i ubijamy wałkiem. Po czym odkrajamy kawałek i wywałkujemy na bardzo cienkie ciasto.
4. Radełkiem kroimy w paseczki. Na środku każdego robimy nożem dziurkę. Jeden koniec faworka przewlekamy przez dziurkę.
5. Smażymy na oleju do zarumienienia. Ja smażyłam we frytkownicy w 180 stopniach, jest to świetny pomysł bo utrzymuje ona cały czas tą samą temperaturę. W przewracaniu pomagamy sobie długą wykałaczką. Faworki wykładamy na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cukrze pudrze.
Teraz już tylko, należy zabrać się za jedzenie
Z tej porcji ciasta wychodzi 0,5 kg faworków.
FAWORKÓW
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Sekretem pysznych faworków jest dobrze wywałkowane ciasto, musi być bardzo cienkie.
Widziałam w tv i słyszałam od paru osób, że ciasto należy potraktować wałkiem, aby było bardziej napowietrzone i tak też zrobiłam.
Smażenie we frytkownicy pomaga utrzymać stałą temperaturę i tym samym zapobiega przypalaniu.
Mój 5-letni syn miał świetną zabawę w pomaganiu mi przy faworkach, dlatego po usmażeniu niektóre miały dość dziwne kształty.
Jeśli zastosujemy się do tych porad. Faworki wyjdą pyszne, chrupiące i kruche.
POLECAM!!!!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzrozpływajace się w ustach...mmmm...
rozpływajace się w ustach...mmmm
bardzo dobry przepis, dla mnie najważniejsze, że nie ma w nim proszku do pieczenia...faworki bardzo kruche, delikatne, rozpływajace się w ustach.
Pyszności !!! Właśnie zajadam się chrustem z...
Pyszności !!! Właśnie zajadam się chrustem z tego przepisu. mniam mniam.
Faworki super- przepis rewelacja !!!!!!!!!!!!...
Faworki super- przepis rewelacja !!!!!!!!!!!! dodałam tylko proszku do pieczenia pół łyżeczki ....
Super, polecam!
Super, polecam!
Bardzo kruche i pyszne !
Bardzo kruche i pyszne !
Pyszne. Pięknie się walkują
Pyszne. Pięknie się walkują więc z dwóch porcji dziś zrobiłyśmy z córeczką. Ona wałkowała.
Pychotka. Idealny i szybki
Pychotka. Idealny i szybki przepis na pyszne faworki. Palce lizac! Nawet mojej tesciowej smakowaly
robilam - potwierdzam
robilam - potwierdzam pyszność
i ulotność - znikają w 5 minut
Wyszły rewelacyjne! Zrobiłam
Wyszły rewelacyjne! Zrobiłam dzisiaj z podwójnej porcji i już tylko kilka zostało
Rewelacyjne
Rewelacyjne
Polecam! Pycha:)
Polecam! Pycha
Zrobiłam przed chwilą z
Zrobiłam przed chwilą z córką
Najlepsze faworki jakie jadłam w życiu, już ich nie ma.....
Pyszne! polecam...
Pyszne! polecam...
Faworki przepyszne
Faworki przepyszne
Przepraszam, że nie
Przepraszam, że nie zamieściłam przepisu z użyciem białek, ale zaatakowała nas grypa żołądkowa
i niestety nie byłam w stanie nic zrobić. Jeśli mi się uda to może jutro coś zamieszczę. Pozdrawiam!!!
Kamcia czekam na przepis jak
Kamcia czekam na przepis jak wykorzystać białka
mam cały duży kubek

Kamcia masz rację :bigsmile:
Uwielbiam faworki ale już
Uwielbiam faworki
ale już nie dam rady ich teraz przygotować
ale przeciez mozna sobie jeszcze póxniej zaszaleć
dzieki za przepis
pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Najgorsze jest to, że znikają
Najgorsze jest to, że znikają bardzo szybko. Dzisiaj najedliśmy się faworków ,a jutro pączki
Można by powiedzieć, że mamy tłusty tydzień
W weekend podam przepis na wykorzystanie białek. POZDRAWIAM!!!