3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g masła
  • 60 g cukru

na bułeczki

  • 1 jajko zmieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g twardej marmolady
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g suchych drożdży, najlepiej cukierniczych, do słodkich wypieków np. Lesaffre
  • 20 g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 80 g cukru
  • 100 g mleka
5

Przygotowanie

    bułeczek
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać 2,5 min/37*C/obr.2.

  2. 2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min/Closed lid/Dough mode. Przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  3. 3. Wyłożyć ciasto na stolnicę obsypaną mąką (ja dzieliłam ciasto na dwie porcje), rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm. Szklanką zaznaczyć bułki, kłaść po łyżeczce marmolady i nakrywać drugim krążkiem wykrojonym szklanką, dokładnie dociskając. Uformować bułki i obtoczyć lekko w mące, żeby dały się rozdzielić po upieczeniu.

     

    Układać w formie wyłożonej papieperm do pieczenia (ja piekłam w tortownicy, ale następnym razem zrobię w formie kwadratowej lub prostokątnej - myślę, że będą miały ładniejszy kształt). Układać w niewielkich odstępach od siebie.

  4. Przykryć sciereczką i pozostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  5. Rozgrzać piekarnik do 170 -180*C. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do naczynia. Wymieszać 7-8s/ obr.6.

  6. Bułki po wyrośnięciu posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać obficie kruszonką. Piec około 30 minut.

  7. Po upieczeniu odczekać 5 minut, rozdzielić bułeczki (przy pomocy noża lub ręcznie jak się da) i przełożyć na deskę do wystudzenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wyśmienite do kawy lub kakao na pierwsze lub drugie śniadanie, ale także na podwieczorek. Są wyjątkowo puszyste.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • a czy drożdze w kostce moga

    Zgłoszony przez dusia75 na października 5, 2016 at 14:19.

    a czy drożdze w kostce moga byc ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły Super!! Dałam różne

    Zgłoszony przez KatarzynaM na grudnia 14, 2014 at 20:35.

    Wyszły Super!! Dałam różne nadzienia...jabłko,śliwka,dżem porzeczkowy.. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że tak się

    Zgłoszony przez Meg na października 11, 2014 at 18:13.

    Bardzo się cieszę, że tak się udały i posmakowałytmrc_emoticons.) Teraz mnie też na nie naszłotmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Normalna rewelacja! Pierwsza

    Zgłoszony przez czarnulka83 na października 11, 2014 at 17:55.

    Normalna rewelacja! Pierwsza porcja z piekarnika zniknęła w ciągu 3 minut. Zaraz wyciągam następnątmrc_emoticons.-)  moje są w kształcie gwiazdektmrc_emoticons.-) Przepyszne!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dwa ostatnie razy robiłam te

    Zgłoszony przez Meg na lipca 14, 2014 at 16:33.

    Dwa ostatnie razy robiłam te bułeczki z innym nadzieniem. Niepełna szklanka dżemu z czarnej porzeczki wymieszana z dwoma łyżeczkami mąki kartoflanej i nutella osobno. Na każdą bułeczkę, łyżeczka tego i tego. Trochę się ciężko lepi, bo mój dżem dość rzadki, ale smak warty wysiłu. Polecam również i z tą wersją nadzieniatmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czekałam na informację, czy

    Zgłoszony przez Meg na lipca 1, 2014 at 23:09.

    A czekałam na informację, czy się udałytmrc_emoticons.;) W takim razie, skoro wyszły i tak szybko znikały - wybaczam opóźnienie tmrc_emoticons.;)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie napisalam od razu. Bulki

    Zgłoszony przez Ala i ja na lipca 1, 2014 at 22:52.

    Nie napisalam od razu. Bulki pychota. Robilam juz dwa razy. Zakazdym razem znikaly szybko. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo mi miło, że Ci

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 24, 2014 at 16:53.

    Bardzo mi miło, że Ci odpowiadają tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dałam gwiazdki bo bułeczki

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 24, 2014 at 14:11.

    Dałam gwiazdki bo bułeczki super

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to trzymam kciuki:)

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 23, 2014 at 20:00.

    No to trzymam kciukitmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wytrzymalam. Wlasnie

    Zgłoszony przez Ala i ja na czerwca 23, 2014 at 19:52.

    Nie wytrzymalam. Wlasnie zaczelamrobic buleczki. Dam znac jak wyszly.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzymam kciuki, żeby się

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 22, 2014 at 20:01.

    Trzymam kciuki, żeby się udały i posmakowałytmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do kolekcji, wyprobuje

    Zgłoszony przez Ala i ja na czerwca 22, 2014 at 19:53.

    dodaję do kolekcji, wyprobuje w nastepnym tygodniu jak bede miala urlop

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, bo są naprawdę

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 22, 2014 at 16:43.

    Polecam, bo są naprawdę puszyste, sama długo szukałam takiego przepisutmrc_emoticons.) Dziś będę je robić kolejny raz, bo po poprzednich ani śladutmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super muszę

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 22, 2014 at 10:29.

    Przepis super muszę wypróbowac dodaje do mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze