Tu jesteś:
4
Składniki
25 porcja/porcje/porcji
- 1 szczypta soli
- 280 g mąki pszennej
- 4 jajka
- Krem:
- 300 g mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 250 g wody
- Ptysie:
-
6
20min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ptysie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól, gotować 3 min/100ºC/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać 1 min/obr. 3, wystudzić.
- Dodać jajka, wymieszać 1 min/obr. 3.
- Masę przełożyć do szprycy (bez końcówki), wycisnąć małe porcje ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia, piec 20-30 min. Krem:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, wymieszać 10 s/obr. 6, założyć motylek, gotować 15 min/90ºC/obr. 2.
- Powstały krem przełożyć do szprycy, końcówkę szprycy wbić w ptysie i napełnić kremem lub przeciąć je na połowę i przełożyć nim.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzWygląda tak smakowicie. Chętnie spróbuję!...
Wygląda tak smakowicie. Chętnie spróbuję! mario games
Krem jest ok, dodałam jeszcze dwie łyżki...
Krem jest ok, dodałam jeszcze dwie łyżki amaretto, ptysie robiłam z innego przepisu
pysznisci
pysznisci
Ogólnie ptysie wyszły bardzo
Ogólnie ptysie wyszły bardzo dobre- jednak dla mnie masa była zbyt słodka i za gęsta.
Pozdrawiam
Monika