1 Ptysie

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ptysie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Ptysie

  • 1 szczypta soli
  • 280 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Krem:
  • 300 g mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • 250 g wody
  • Ptysie:
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie 20min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ptysie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól, gotować 3 min/100ºC/obr. 1.
    3. Dodać mąkę, wymieszać 1 min/obr. 3, wystudzić.
    4. Dodać jajka, wymieszać 1 min/obr. 3.
    5. Masę przełożyć do szprycy (bez końcówki), wycisnąć małe porcje ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia, piec 20-30 min. Krem:
    6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, wymieszać 10 s/obr. 6, założyć motylek, gotować 15 min/90ºC/obr. 2.
    7. Powstały krem przełożyć do szprycy, końcówkę szprycy wbić w ptysie i napełnić kremem lub przeciąć je na połowę i przełożyć nim.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pysznisci

    Zgłoszony przez Gaga321 na marca 23, 2014 at 19:38.

    pysznisci tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ogólnie ptysie wyszły bardzo

    Zgłoszony przez gregorki4 na grudnia 12, 2012 at 16:27.

    Ogólnie ptysie wyszły bardzo dobre- jednak dla mnie masa była zbyt słodka i za gęsta.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze