 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     18 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 29/11/11
                    Składniki
- Ciasto na ptysie
- 150 g wody
- 80 g masła, miękkiego
- 1 szczypta soli
- 10 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka
- Sos czekoladowy i przygotowanie ptysiów
- 250 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 40 g masła, miękkiego
- 200 g mleka
- lody waniliowe, gotowe lub wykonane w TM (str. 228)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto na ptysie 
 Nagrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, sól i cukier, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać 20s/obr.4. Zdjąć naczynie miksujące, odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
- Umieścić naczynie miksujące w korpusie. Mieszaćobr. 5, przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka. Mieszać ponownie 30s/obr.5. Napełnić ciastem rękaw do dekoracji lub woreczek do zamrażania (odciąć róg z jednej strony). Ciasto wyciskać w formie kulek (wielkości orzecha włoskiego), na blachę przykrytą papierem do pieczenia, w odległości 6 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić drzwiczki lekko uchylone i pozostawić ciastka do wyschnięcia na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
 Sos czekoladowy i przygotowanie ptysiów
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9.
- Dodać masło i mleko, podgrzać 4min/100°C/obr.2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia.
- Przekroić wystudzone ciastka na połówki, 2-3 dolne połówki rozłożyć na osobnych talerzach. Na każdą nałożyć gałkę lodów waniliowych, przykryć górną połówką, polać polewą czekoladową. Podawać z pozostałą polewą czekoladową, bezpośrednio po przygotowaniu .
 
- Ciasto na ptysie 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                        






 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Friday Night Funkin is a fun and addictive game, with simple yet innovative graphics and upbeat music. You will experience dramatic and thrilling matches, creating a unique and exciting experience Fnf Mods.
Wychodzą super. Zrobiłam z podwojnej porcji i że szczypta proszku do pieczenia 
 
Robiłam pierwszy raz i wyszły super
 
            
Jako farsz dałam tylko twaróg z łososiem.
Powtórzę na pewno
Idealne. Szybko się robi - mistrzostwo świata - dzięki za przepis
Robiłam ptysie pierwszy raz w życiu i wyszły fantastyczne
Przepis baaaardzo łatwy i szybki 
  
Zrobiłam też z budyniem i są świetne !
Dziękuję i polecam
Dobre ale ciezko sie je z lodami
trochę to dla mnie skomplikowane , ale wyszły dobre, dziękuję .
Pycha, pycha, coś fantastycznego a zarazem prostego
Mój ulubiony deser