1 Ptysie

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ptysie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

18 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciasto na ptysie
  • 150 g wody
  • 80 g masła, miękkiego
  • 1 szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Sos czekoladowy i przygotowanie ptysiów
  • 250 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 40 g masła, miękkiego
  • 200 g mleka
  • lody waniliowe, gotowe lub wykonane w TM (str. 228)
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto na ptysie
      Nagrzać piekarnik do temp. 200°C.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, sól i cukier, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
    3. Dodać mąkę, wymieszać 20 s/obr. 4. Zdjąć naczynie miksujące, odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
    4. Umieścić naczynie miksujące w korpusie. Mieszać obr. 5, przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka. Mieszać ponownie 30 s/obr. 5. Napełnić ciastem rękaw do dekoracji lub woreczek do zamrażania (odciąć róg z jednej strony). Ciasto wyciskać w formie kulek (wielkości orzecha włoskiego), na blachę przykrytą papierem do pieczenia, w odległości 6 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić drzwiczki lekko uchylone i pozostawić ciastka do wyschnięcia na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.


      Sos czekoladowy i przygotowanie ptysiów

    5. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9.
    6. Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia.
    7. Przekroić wystudzone ciastka na połówki, 2-3 dolne połówki rozłożyć na osobnych talerzach. Na każdą nałożyć gałkę lodów waniliowych, przykryć górną połówką, polać polewą czekoladową. Podawać z pozostałą polewą czekoladową, bezpośrednio po przygotowaniu .

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam ptysie pierwszy raz w

    Zgłoszony przez Monika38 na września 26, 2016 at 18:01.

    Robiłam ptysie pierwszy raz w życiu i wyszły fantastyczne  Cooking 7

    Przepis baaaardzo łatwy i szybki  tmrc_emoticons.D  

    Zrobiłam też z budyniem i są świetne !  Love

    Dziękuję i polecam  Love

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre ale ciezko sie je z

    Zgłoszony przez pawbry na września 18, 2016 at 17:18.

    Dobre ale ciezko sie je z lodami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • trochę to dla mnie

    Zgłoszony przez Adamina na kwietnia 5, 2015 at 22:33.

    trochę to dla mnie skomplikowane , ale wyszły  dobre, dziękuję .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, pycha, coś

    Zgłoszony przez Frażka na marca 20, 2015 at 23:57.

    Pycha, pycha, coś fantastycznego a zarazem prostego

    Grażka

    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony deser

    Zgłoszony przez Alime1984 na marca 18, 2015 at 09:50.

    Mój ulubiony deser tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze