3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pijana zakonnica


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

BISZKOPT (na tortownicę prostokątną 18x28cm)

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 110 g cukru (kryształ)
  • 80 g mąki pszenniej (typ 450)
  • 30 g mąki ziemniaczanej

ROZTWÓR NA BISZKOPT

  • 120 g przegotowanej gorącej wody, (ok. 3/4 szklanki)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 70-150 g mocnego alkoholu

MASA PIANKOWA

  • 600 ml. mocno zimnej śmietanki kremówki 30%-36%
  • spora łyżka żelatyny, (rozpuszczona w małej ilości wody i wystudzona)
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 batonik kokosowy, (np. princessa pokruszony na kńcu do śmietany)

KRUSZONKA DO POSYPANIA CIASTA

  • 1 batonik kokosowy, (np. princessa) pokruszony na wierzch ciasta
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Biszkopt (tortownica 18 x 28 cm)
  1. (najlepiej upiec go dzień wcześniej przed przygotowywaniem ciasta)
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C
    Tortownicę (tutaj przepis na prostokątną 18cm x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
    Odważyć mąkę i kakao (można przesiać je przez sito). Odłożyć do miseczki.
    Dokładnie oddzielić białka od żółtek.
    Upewnij się, że naczynie miksujące jest idealnie suche i czyste. Zanieczyszczenia w szczególności tłuszcz zniweczy całą Twoją pracę.

    Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu miksującym przy pomocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

    Zmniejsz obroty na poziom 3, dodaj stopniowo po jednym żółtku i ubijaj dalej (ok. 1 min. | obr. 3). Na koniec dodaj mąki i bardzo delikatnie wymieszaj (30-40 sek. | obr. 1).

    Piec w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).

    Ciasto powinno wyrosnąć przynajmniej na wysokość 4 cm

    Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm.

    Dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podłóż na podłogę koc "Rzucić ciastem o ziemię" można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.

    Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony)
    Mamy gotowy podkład biszkoptowy.

    Gdy biszkopt trochę przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory do połowy wysokości co 4 cm na całej powierzchni ciasta.
  2. PRZYGOTOWANIE ROZTWORU NA BISZKOPT
  3. Gorącą wodę, masło, czekoladę, cukier, kakao umieść w naczyniu miksującym. Łączymy składniki i rozpuszczamy ( 3-4 min | temp. 50 stopni | obroty 2 )



    Jeżeli ktoś dojdzie do wniosku, że szybciej mu pójdzie w rondelku - można też rozpuścić składniki w rondelku w kąpieli wodnej.

    Do rondla wlej ok. pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Masło, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełóż do metalowej miski, następnie umieść ją na rondlu. Delikatnie mieszaj aby się połączyły i roztopiły składniki.

    Do roztworu dodaj mocny alkohol. Przestudzonym roztworem zalej biszkopt, tak aby trafił w otworki wcześniej w nim wykonane. Pozostaw do przestygnięcia.
  4. PRZYGOTOWANIE MASY
  5. Rozpuść płaską łyżkę żelatyny w jak najmniejszej ilości ciepłej wody. Musi się dokładnie rozpuścić. Pozostaw do przestygnięcia.

    Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę 30-36% (optymalna temperatura 5-6 stopni C.) Zakładamy motylek. Wlewamy śmietanę do czystego i dobrze schłodzonego naczynia miksującego. Dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy (bez nastawiania czasu, obroty 3). Jeżeli to możliwe (gdy nie chlapie) nie przykrywaj otworu w pokrywie.



    Podczas ubijania (po ok. 1 min. ubijania) dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Nadal ubijamy i obserwujemy. Nie ma genialnej receptury ile trzeba ubijać - trzeba obserwować i zakończyć ubijanie w chwili gdy uzyskamy pożądaną konsystencję. Uwaga - zbyt długie ubijanie przerobi nam śmietanę w masło.



    Do ubitej śmietany dodajemy jeden rozkruszony batonik kokosowy. Po czym delikatnie mieszamy. ( 10 sek. | obr. 2). Gotowe! Wyjmij motylek i krem przełóż na wcześniej przygotowane ciasto.



    Wyrównaj powierzchnię kremu i posyp drugim rozkruszonym batonikiem kokosowym. Zawiń szczelnie tortownicę z ciastem folią i umieść w lodówce na 3-4 godziny.


    Kroimy w kostkę i podajemy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# Podkład biszkoptowy najlepiej upiec dzień wcześniej.

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo wszystkim smakowało!!! Robiłam kilka...

    Zgłoszony przez kdk69 na lutego 25, 2017 at 16:28.

    Bardzo wszystkim smakowało!!! Robiłam kilka razy, w lżejszej wersji zamiast śmietany 30% dawałam Śnieżkę na chudym mlekuSmile Też bardzo dobre!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze