3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIERNIK NA MOCZKĘ


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

PIERNIK NA MOCZKĘ

  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 200 g miodu
  • 400 g maki wrocławskiej, typ.500
  • 4 jajka, duże
  • 15 g kakao
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g korzennej przyprawy do piernika
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    PIERNIK NA MOCZKĘ
  1. 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, miód podgrzewamy 4min./80C/obr.2
    2. Pozostawiamy w naczyniu do momentu aż temperatura zejdzie do 30-35C
    3. Dodajemy 4 żółtka ( białko zostawiamy),przyprawe do piernika, sodę oczyszczoną,mąkę, kakao Ciasto/3min. - pomagając sobie kopystką umieszczoną w otworze pokrywy naczynia.
    4. Masę przekładamy do innego naczynia.
    5. Do suchego i czystego naczynia wkładamy motylek i białka - 2-4min./obr.3,5 w między czasie dodajemy łyżeczke cukru ubijamy do momentu aż piana bedzie sztywna .
    6. Piekarnik rozgrzewamy do 170C
    7. Gotową piane z białek delikatnie łączymy za pomocą kopystki z wcześniej przygotowanym ciastem.
    8. Całość wylewamy do wysmarowanej wcześniej keksówki o wymiarach 30cm/10cm/6cm . Pieczemy 60min w temp. 170C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy