thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 28/11/22
zmieniono dnia: 28/11/22

Składniki

CIASTO

  • 500 g miodu, prawdziwego
  • 220 g cukru
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej, płaskie
  • 120 g mleka
  • 0,5 łyżeczki soli, płaskiej
  • 50 g przyprawy do piernika, lub 3-4 łyżki przyprawy do piernika wykonanej w TM

DODATKOWO

  • powidła, lub masa marcepanowa lub masa grysikowa do przełożenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 500g miodu, 220g cukru, 125g smalcu i 125g masła umieścić w naczyniu miksującym i podgrzewać: czas 5 minut/temp. 90 stopni/obr. 2
    Masę pozostawić do przestygnięcia około 10 minut
  2. Do przestudzonej masy dodać 500g mąki, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody, 120g mleka, 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 50g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki przyprawy do piernika zrobionej w TM
  3. Wyrobić ciasto przy pomocy kopystki: czas 3 minuty/obr. Ciasto Ciasto"Ciasto"
    Jeśli po wyrobieniu będzie gdzieniegdzie nie wymieszana do końca mąka, to nic nie szkodzi. Następny krok wyeliminuje ten problem
  4. Do większej (emaliowanej lub szklanej) miski wsypać pozostałe 500g mąki. Dodać do niej wyrobione w TM ciasto i wymieszać ręcznie łyżką lub kopystką na jednolite ciasto
  5. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, zrobić w niej małą dziurkę i wstawić w chłodne miejsce (lodówka, balkon itp.) na około 4-6 tygodni
  6. W dniu pieczenia podzielić ciasto na 3-4 części, każdą rozwałkować na prostokąt (wielkości blaszki) o grubości około 0,5 cm. Piec około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Pozostawić do wystudzenia
  7. Placki przełożyć ulubionym kremem i lekko docisnąć lub dociążyć np. deską. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Potem polsć polewą czekoladową i ozdobić bakaliami lub według uznania

Porady

Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi ze strony thermoprzepisy.pl

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PIERNIK DOJRZEWAJĄCY

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: