3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIERNIK DOJRZEWAJĄCY


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 500 g miodu, prawdziwego
  • 220 g cukru
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej, płaskie
  • 120 g mleka
  • 0,5 łyżeczki soli, płaskiej
  • 50 g przyprawy do piernika, lub 3-4 łyżki przyprawy do piernika wykonanej w TM

DODATKOWO

  • powidła, lub masa marcepanowa lub masa grysikowa do przełożenia
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 500g miodu, 220g cukru, 125g smalcu i 125g masła umieścić w naczyniu miksującym i podgrzewać: czas 5 minut/temp. 90 stopni/obr. 2
    Masę pozostawić do przestygnięcia około 10 minut
  2. Do przestudzonej masy dodać 500g mąki, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody, 120g mleka, 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 50g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki przyprawy do piernika zrobionej w TM
  3. Wyrobić ciasto przy pomocy kopystki: czas 3 minuty/obr. Ciasto Ciasto
    Jeśli po wyrobieniu będzie gdzieniegdzie nie wymieszana do końca mąka, to nic nie szkodzi. Następny krok wyeliminuje ten problem
  4. Do większej (emaliowanej lub szklanej) miski wsypać pozostałe 500g mąki. Dodać do niej wyrobione w TM ciasto i wymieszać ręcznie łyżką lub kopystką na jednolite ciasto
  5. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, zrobić w niej małą dziurkę i wstawić w chłodne miejsce (lodówka, balkon itp.) na około 4-6 tygodni
  6. W dniu pieczenia podzielić ciasto na 3-4 części, każdą rozwałkować na prostokąt (wielkości blaszki) o grubości około 0,5 cm. Piec około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Pozostawić do wystudzenia
  7. Placki przełożyć ulubionym kremem i lekko docisnąć lub dociążyć np. deską. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Potem polsć polewą czekoladową i ozdobić bakaliami lub według uznania
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi ze strony thermoprzepisy.pl


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy