3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

100 kawałek/kawałki/kawałków

Pierniczki

Ciasto

  • 350 gramy miodu, można użyć miodu sztucznego, zalecam jednak naturalny
  • 100 gramy cukru
  • 100 gramy masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 porcji jajko
  • 600 gramy mąki pszennej
  • 1 łyżeczek kakao, zamiennie może być Karob, ale wtedy trzeba dać trochę mniej cukru
  • 1 łyżeczek przyprawy piernikowej, można wsypać trochę więcej
  • 1 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do Closed lid wlewamy miód, wsypujemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Pogrzewamy, aby masło się rozpuściło ok. 3-4 min/65stopni/Gentle stir setting
  2. Rozbijamy jajko do miseczki, lekko roztrzepujemy i mieszamy z kakao. Wlewamy do Closed lid
  3. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do Closed lid
  4. Do Closed lid dodajemy przyprawę piernikową i mąkę. Wyrabiamy ciasto 3min/Dough mode
  5. Wyrobione ciasto przekładamy do innego naczynia i schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
  6. Wykrawanie pierniczków
  7. Schłodzone ciasto oddzielamy partiami od reszty, rozgniatamy w rękach, aby trochę zmiękło. Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki. Lekko przenosimy pierniki na wyłożoną papierem blachę.
  8. Pieczemy 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Po upieczeniu dajemy piernikom trochę ostygnąć, ponieważ ciepłe są bardzo miękkie i łatwo się łamią.

    Aby zwolnić blachę na kolejne pierniczki można na płaskiej łopatce przenieść delikatnie pierniczki w inne płaskie miejsce. Po ostygnięciu zrobią się twarde i mogą być układane w dowolnym naczyniu.
  10. Dekoracje
  11. Pierniczki można polać dowolnie przygotowanym lukrem, posypać gotowymi cukierkami lub posłużyć się pisakiem do lukru i ozdobić według uznania.
  12. Kiedy jeść?
  13. Pierniki są twarde, więc należy je umieścić w zamykanym szczelnie pudełku i pozostawić na ok. 2 tygodnie, aby zmiękły.

    SMACZNEGO!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do przepisu przydadzą się foremki do wykrawania o różnych kształtach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy