Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto :
- 20 g miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 200 g mąki
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać miód i podgrzać 1,30min./100C/obr.3
2. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności i wyrobić ciasto 1min./"Ciasto"
3. Wyłożyć ciasto na stolnice , wyrobić , rozwałkować i wykrawać pierniczki foremkami
4. Wyłożyć blache papierem do pieczenia i układać gotowe pierniczki i posmarować roztrzepanym jajkiem
5. Piec około 10-15 minut w nagrzanym na 160 -180 C piekarniku
6. Jak pierniki wystygną dekorować lukrem przygotowanym w TM wg. przepisu z książki podstawowej "Radość gotowania " ( str.34 )
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpierniczki wyszły bardzo gorzkie-wydaje mi se ze...
pierniczki wyszły bardzo gorzkie-wydaje mi se ze za duzo sody oczyszczonej
witam, mi coś nie wyszło. czytam o ciescie...
witam, mi coś nie wyszło. czytam o ciescie lejącym w komentarzach a mi wręcz odwrotnie. mega sypkie :/
(Brak tematu)
Są pyszne
Są pyszne
Skorzystałam z Pani
Skorzystałam z Pani przepisu, po wymieszaniu niestety byla lajta po prostu, dodałam jeszcze g mąki i wtedy było ok, ale po upieczeniu niestety wyszły slone . Mam wrażenie, że to od sody oczyszczonej. Co zrobić, zeby były po prostu rewelacyjne?
Gotowanie to moja pasja
może waga żle waży bo ja
może waga żle waży
bo ja zrobilam już z 5 porcji i wszystkie wyszly ok
Agnieszka D.
Dziś właśnie piekłam.
Dziś właśnie piekłam. Niestety, cos jest w proporcjach nie tak. Stosując się ścisle do przepisu, ciasto wyszło rzadkie, lejące, nie do walkowania. Dodałam najpierw 100g mąki, ale jeszcze nie było dobre. Dodałam kolejne 50 g mąki i dopiero wtedy uzyskałam własciwą konsystencję. Pierniczki w smaku dobre, choć na ten moment dość chrupkie. Może powinny jednak poleżeć? Proponuję autorce sprawdzić czy wszystko podała prawidłowo. Może to miało być jedno jajko do ciasta , a drugie do posmarowania? Ja dałam do ciasta dwa jajka i wyszło jak opisałam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
dziękuję za szybką odpowiedź
dziękuję za szybką odpowiedź
Nie muszą leżec można je jeść
Nie muszą leżec można je jeść odrazu , ale jak polezą są jeszcze lepsze
Agnieszka D.
czy te pierniczki muszą leżeć
czy te pierniczki muszą leżeć żeby zmiękły ? czy od razu można zajadać ?